Haberler

İhaleyle Avlanacak Ayıları Kurtarmak İçin Dava Açtılar

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın, 4 ilde tespit ettiği kota dışında kalan 15 ayının avlanması için açtığı ihalede 5 ayı için 50 bin TL ödendi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın, 4 ilde tespit ettiği kota dışında kalan 15 ayının avlanması için açtığı ihalede 5 ayı için 50 bin TL ödendi. Ekim ayındaki av öncesinde, İzmirli avukat Senih Özay ile gazeteci Fevzi Hepşenkal ve işadamı Mehmet Soyer yürütmenin durdurulması, ihalenin iptali için Türkiye'deki ilk davayı açtı. Özay, "Bu zamanda hayvanlarla uğraşmayalım demeyip, onların canı için de mücadele edelim" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, geçen yıl artan ayı saldırıları nedeniyle Artvin, Kastamonu, Sinop ve Giresun illerinde sayım yaptı. Yapılan sayım sonrasında, bu illerde kota dışında kalan 15 ayı tespit edildi. Buna göre Artvin'de 6, Kastamonu'da 5, Sinop'ta 3 ve Giresun'da da bir ayının vurulması için geçen 20 Nisan'da, açık artırma usulü ihale yapıldı. Orman ve Su İşleri 10'uncu Bölge Müdürlüğü'nce, her biri KDV hariç 10 bin lira muhammen bedel üzerinden yapılan ihalede, 'Av turizmi' kapsamında Ekim ayı içerisinde belirtilen ormanlık alanlarda 5 ayının, 5 Türk avcı tarafından 50 bin liraya vurulması kararı çıktı. Bakanlık yetkilileri, ihaleden elde edilecek olan gelirin yüzde 82'sinin, avın gerçekleştirileceği köylere aktarılacağını açıkladı.

EKİM AYINDA AVLANACAKLAR

İhaleyi kazanan 5 kişinin, av sezonu olan Ekim ayı içerisinde Kastamonu'da av yapacakları belirtildi. Ancak avcıların, kota dahilinde 8 ay üzerindeki erkek ayıları vuracakları açıklandı. Her avcının sadece bir ayıyı vurma hakkı bulunan avlanma, Küre, Ağlı, Azdavay, Araç ve Çatalzeytin gibi ayı popülasyonların fazla olduğu alanlarda yapılacak.

İLK TEPKİ İZMİRLİ HAYVANSEVERLERDEN

Bakanlığın av ihalesine yönelik Türkiye'deki ilk tepki İzmir'den geldi. Avukat Senih Özay ile hayvanseverler Fevzi Hepşenkal ve Mehmet Soyer, süreçle ilgili yürütmenin durdurulması ve ihalenin iptali için Ankara İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Bakanlığın böyle bir çalışmada yer almaması gerektiğini söyleyen Senih Özay, "Bu zamanda hayvanlarla uğraşmayalım demeyip, onların canı için de mücadele edelim. Ticarete dönüşen bu işlemde ayılar olsun, dağ keçileri olsun, kızıl geyikler olsun yok olmamalı. Hayvan örgütleri seslerini yükseltmeli" dedi. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close