Haberler

İha'lar Organ Naklinde Kullanılacak

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen İnsansız Hava Araçları konferansında konuşan DroneTürk Kurucusu Mustafa Kaçar, İHA'ların organ naklinde kullanılabileceğini belirterek, "Organ nakli konusunda da bazı endişeler yaşanması normal.

Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen İnsansız Hava Araçları konferansında konuşan DroneTürk Kurucusu Mustafa Kaçar, İHA'ların organ naklinde kullanılabileceğini belirterek, "Organ nakli konusunda da bazı endişeler yaşanması normal. Fakat dünyada bunlar aktif şekilde kullanılıyorsa bundan korkmamamız gerekiyor. Çünkü dakikalar içerisinde bir noktadan bir noktaya nakil gerçekleştirmek mümkündür" dedi.

TAV Havalimanları ve "DroneTürk" iş birliğiyle düzenlenen İnsansız Hava Araçları Konferansı Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Ali Sürmen Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. Konferansta İnsansız hava araçlarının (İHA) kullanım alanları, teknolojik gelişmeler ve yasal mevzuatları masaya yatırıldı. Konferansa TAV İstanbul Genel Müdürü Kemal Ünlü, DroneTürk Grubu Kurucusu Mustafa Kaçan ve bazı davetliler katıldı.

Konferansta gazetecilere İnsansız Hava aracı (İHA) ile organ naklinin mümkün olabileceğini söyleyen DroneTürk Kurucusu Mustafa Kaçar, " Organ nakli konusunda da bazı endişeler yaşanması normal. Fakat dünyada bunlar aktif şekilde kullanılıyorsa bundan korkmamamız gerekiyor. Çünkü dakikalar içerisinde bir noktadan bir noktaya nakil gerçekleştirmek mümkündür" diye konuştu.

Dakikalar içinde bir merkezden diğer bir merkeze nakil işlemi gerçekleşebilir

İnsansız Hava Araçları'nın kullanım alanları hakkında açıklamalarda bulunan DroneTürk Kurucusu Mustafa Kaçan; " Şu anda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne (SHGM) kayıtlı 75 bin insansız hava aracı kullanıcısı bulunuyor. Lisanslı İHA pilotu sayısı da yaklaşık 30 binlere yaklaşıyor. Biz bugün 13 meslek grubunu tanıtıyoruz. Bunlar arasında zirai ilaçlama, haritalama, afet ve acil kurtarma ile emniyet alanları yer alıyor. Mesela Şile Belediyesi, can kurtarma simidini drone aracılığıyla atıyor. Bir belediyemiz, alan taraması ve çekilen fotoğrafların birbirleriyle eşleştirerek, kaçak yapıların tespitini sağlıyor. Adana Büyükşehir Belediyesi, sivrisinekle mücadelede bundan istifade etmeye başladı. Organ nakli konusunda da bazı endişeler yaşanması normal. Fakat dünyada bunlar aktif şekilde kullanılıyorsa bundan korkmamamız gerekiyor. Teknolojisinde eksiğimiz varsa üniversitelere YÖK programı içinde bölümler koyarak, teknolojileri oluşturabiliriz. Teknik liselere bununla ilgili bölümler koyabiliriz. Bizim cihazlarımız sadece kumanda ile değil, otonom olarak üzerinde yer alan GPS sayesinde, belirlediğiniz koordinattan diğerine sorunsuz bir şekilde götürülebilir. İş pilottan çıkıyor ve hata payı tamamen sıfır oluyor. Dakikalar içinde bir merkezden bir merkeze nakil işlemi gerçekleştirilebilir. Çünkü devlet ya da üniversite hastanelerimiz yüksek yapılardan oluşuyor. Çatılarda buna benzer helikopter alanları oluşturursa bir noktadan diğerine güvenli bir şekilde dakikalar içinde, saniyelerle yarıştığımız bu organ nakillerini yapmak hayal bile değil" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin İnsansız Hava Araçları'yla olumsuz haberlerle tanıştığını söyleyen Kaçan, "2015 yılında Atatürk Havalimanı'na insansız hava aracı sokulduğunu, bundan yaklaşık 1 ay sonra bir kız yurdunu insansız hava aracıyla gözetleme haberlerine yer verildiğini aktaran Kaçan, "İnsansız hava araçlarının faydalarını, teknolojisini, katma değerlerini, neler yapılması gerektiğini, ülke ekonomisini nasıl geliştireceğini konuşmamız gerekirken sadece mangal yelleme ve fotoğraf çekme gibi basit alanlarla gündeme getirdik ama bugünden itibaren bunlara son verilerek, bunun meslek alanı olduğunu, insanların burada istihdam edilmesini, yatırımların yapılmasına dikkati çekmek istiyoruz" diye konuştu.

Arama kurtarmada Avrupa'da örnek olacağız

Seminere katılan Antalya İl Sağlık Müdürlüğü'nde görevli Feyyaz Deniz Sarıgöl, "3 yıllık bir araştırmanın sonucunda sistemimize hastane öncesi acil sağlık hizmetlerine bu sistemi entegre etmeyi düşünüyorduk. Çalışmalarımız halen devam ediyor Sağlık Bakanlığımızın bu konuda bize desteği tam. Arama kurtarma konusunda bir çok ülkede bununla ilgili çalışma var ama arama ve medikal kurtarma üzerine bir faaliyet bulamadık. Bizim bu projemizdeki amacımız, Dağda arazi şartlarında kaybolma, yaralanma düşme gibi vak'alarda medikal kurtarma ekiplerimiz intikal edene kadar drone ile olay yerinden önceden bilgi almak, çevre güvenliğini sağlamak gerekirse ekiplerimize bildirmek ve yaralıya medikal kurtarma paketi atmak hayatını ettirmeyi sağlamak. Biz buna öncülük edeceğiz "dedi.

Bu son etkinliğimiz

Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen konferansa katılan TAV İstanbul Havalimanları Genel Müdürü Kemal Ünlü, " Bu etkinlik, Atatürk Havalimanı'nın sanırım son ev sahipliği olacak. Zira 5 Nisan'ı 6 Nisan'a bağlayan gece saat 02.00'de Atatürk Havalimanı ticari hava taşımacılığına veya yolcu taşımacılığına kapanacak. Çünkü yeni havalimanının yapılabilme şartlarından bir tanesi bu. Dolayısıyla ülkemizde havacılıkla yaşıt olan Atatürk Havalimanı, Türk sivil havacılığının parlayan bir yıldızı olma vasfını kaybedecek" diye konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close