Haberler

İgdaş, Varlık Yönetimi Standartlarını Belgeledi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (İGDAŞ), kurduğu "Risk Tabanlı Varlık Yönetimi Sistemi"iyle ISO 55001 (PAS 55) Varlık Yönetimi Standardı Belgesini aldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (İGDAŞ), kurduğu "Risk Tabanlı Varlık Yönetimi Sistemi"iyle ISO 55001 (PAS 55) Varlık Yönetimi Standardı Belgesini aldı.

İGDAŞ Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen ISO 55001 Varlık Yönetimi Serfika Töreni, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Doğalgaz Piyasası Daire Başkanı İsmail Karahan, GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan ve doğalgaz dağıtımı sektörünün önemli isimlerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

İstanbul'un havasını temizlemek amacıyla kurulan ve kısa sürede bu hedefini gerçekleştiren İGDAŞ, sunduğu hizmetlerin kalitesini ve standartlarını belgeleyen sertifikalarına bir yenisini ekledi. ISO 55001, İGDAŞ'ın sunduğu hizmetlerin kalitesini ve standartlarını belgeleyen yedinci ISO sertifikası oldu. Aynı zamanda PAS 55 olarak da adlandırılan bu belge, İGDAŞ'ın tüm fiziki varlıkları hakkında en iyi kararları almasını hedefliyor.

"İGDAŞ'ın mükemmelliğe yolculuğu" temasıyla gerçekleştirilen törende, İGDAŞ Genel Müdürü Bilal Aslan, belgeyi Hollanda merkezli, yönetim sistemleri belgelendirme şirketi Kiwa Meyer'in Yönetim Kurulu Başkanı Adrian Besemer'dan aldı.

İGDAŞ Genel Müdürü Bilal Aslan, törende yaptığı konuşmada, ISO 55001 Belgesini almalarının başlı başına çok önemli bir başarı olduğunu belirterek, "İGDAŞ, Varlık Yönetimi Belgesi'ni alan ilk Türk şirketi olma özelliği taşıyor" dedi.

Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir şirket düşünün; 16 bin 500 kilometrelik bir boru hattı altyapısı var, toplam 5,7 milyon abonesi bulunuyor. Abonelerine yılda 5 milyar metreküp doğalgazı güvenli bir biçimde dağıtıyor. Bu rakamların, Türkiye'deki toplam doğalgaz abonesi sayısının yarısına ve orta ölçekli bir Avrupa ülkesinin toplam doğalgaz tüketimi miktarına denk geldiğini hepimiz biliyoruz. Hepsinden önemlisi bu şirket, bu büyük operasyonu, yüzde 96 gibi rekor seviyede bir müşteri memnuniyetiyle gerçekleştiriyor. Hatta yüzde 82 gibi yine rekor seviyede bir kurumsal itibar oranıyla faaliyet gösteriyor. Bu şirket; Türkiye'nin en büyük 500 şirketi listesinde 26'ncı ve Türkiye'nin en değerli markaları listesinde de 32'nci sırada yer alan İGDAŞ'tır."

İGDAŞ'ın kalite yönetimi sisteminden müşteri memnuniyetine kadar geniş bir yelpazede bugüne kadar 6 farklı ISO sertifikası aldığını kaydeden Aslan, "Bugün bunlara yedincisini ekliyoruz. İGDAŞ, tüm kritik varlıklarını ve risklerini her zaman etkin bir şekilde yönetti" diye konuştu.

"Bu tablo, 'mükemmellik' yolunda 29 yılda geldiğimiz noktadır"

Aslan, her zaman paydaşlarının sağlığı ve güvenliğinden ödün vermeden, kaynaklarını verimli bir biçimde kullanarak müşteri odaklı, yasalara uyumlu, çevreye duyarlı, sürdürülebilir ve kesintisiz hizmet sağlamak için çalıştıklarını ve çalışmaya da devam ettiklerini vurgulayarak, "Bu çalışmalarımızın standartlarını oluşturarak kurumsal yapımızın bir parçası haline getirmek için 'Risk Tabanlı Varlık Yönetimi Sistemi'ni kurduk. 2014 yılının aralık ayında dış denetimlerden başarıyla geçerek ISO 55001 'Varlık Yönetimi Standardı' sertifikasını almaya hak kazandık" ifadelerini kullandı.

İGDAŞ'ın kurduğu Entegre Yönetim Sistemi sayesinde 2011 yılında Kalder Ulusal Kalite Büyük Ödülü'nü aldığını dile getiren Aslan, "Mükemmelliğe yolculuk adı verilen EFQM (Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı) programını başarıyla uyguluyoruz. Aldığımız ödüller, ISO sertifikalarıyla belgelenen standartlarımız bunun en güzel ispatı. ISO 55001, İGDAŞ için başarıyla ilerlediğimiz mükemmelliğe yolculuk programında sağlam bir adım oldu" şeklinde konuştu.

Yapılan işin kalitesini, standartlarını belgelemenin en az o işi yapmak kadar emek gerektirdiğine dikkati çeken Aslan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu tablo, sağlam adımlarla yürüdüğümüz 'mükemmellik' yolunda 29 yılda geldiğimiz noktadır. Bu yol uzundur ve bırakın durmayı, yavaşlayanı bile affetmeyen bir yoldur. Bugün yüksek kalite standartlarıyla İstanbullulara hizmet veren İGDAŞ'ın başarı hikayesinin altında, hangi görevde olursa olsun 'yaptığım işi daha iyi nasıl yapabilirim' düşüncesiyle hareket eden alanında uzman, işini ve İstanbul'u çok seven binlerce İGDAŞ çalışanının imzası vardır. Huzurlarınızda hepsini yürekten kutluyor ve hepsine tek tek teşekkür ediyorum."

Hollanda merkezli Kiwa Meyer'in Yönetim Kurulu Başkanı Adrian Besemer de varlık yönetim sisteminin kurulmasının 1 yıldan fazla süren ve pek çok İGDAŞ çalışanının oldukça sıkı çalışmasını gerektiren uzun bir yolculuk olduğunu belirterek, bu sertifikanın yerel ve uluslararası uzmanların kapsamlı incelemelerinin neticesinde verildiğini ifade etti.

GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan ise İGDAŞ'ın sadece sektöre değil, Türkiye'ye örnek bir kurum olduğunu kaydetti.

EPDK Doğalgaz Piyasası Daire Başkanı İsmail Karahan, PAS 55 sertifikasının alınmasının çok önemli olduğunu vurgulayarak, belgenin oluşumunu sağlayan gerekleri oluşturmak, yaşatmak ve devamını getirmenin çok daha önemli olduğunu ifade etti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hayri Baraçlı da İGDAŞ'ın farklı bir hizmet anlayışını ön planda tuttuğunu belirterek, İGDAŞ'ın geçmişten, geleceği gören anlayışla hizmet kalitesini artırdığını kaydetti. Baraçlı, "Kamu kurumlarına öncülük edebilecek bir anlayışı İGDAŞ ortaya koymuştur. Ülkemizin hedefleri doğrultusunda başarılarımızı artırarak devam edeceğiz. İGDAŞ'ın yeni koyacağı hedefler doğrultusunda bizler Büyükşehir Belediyesi olarak her zaman arkasındayız. Bu belge Türkiye'de bir ilk, bu başarıdan dolayı da teşekkür ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

ISO 9001 ile başlayan süreç yedinci sertifikayla devam ediyor

Verilen bilgiye göre, İGDAŞ, 2003 yılında, müşteri odaklı hizmet anlayışı sonucu "ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi", çevreye olan duyarlılığı sayesinde "ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi" ve tüm paydaşlarının güvenliğini sağlamak amacıyla oluşturduğu yüksek standartlar sonucu "OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi" belgelerini aldı.

Teknolojik gelişmeleri ve yenilikleri sistemine başarıyla adapte eden İGDAŞ, bilginin güvenliğini de belli bir sistem dahilinde yürütmek ve muhafaza etmek amacıyla "Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi"ni kurdu ve bu sistemi de mevcut sistemine entegre ederek 2005 yılı itibarıyla "ISO 27001(BS 7799) Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi"ni aldı.

İGDAŞ'ın hizmet kalitesini ve standartlarını belgeleme süreci, tüm iş süreçlerinin merkezinde olan müşteri odaklı hizmet anlayışı sayesinde aldığı "ISO 10002: 2004" ile devam etti. İGDAŞ, Müşteri Memnuniyeti Şikayetlerinin Ele Alınması Standardı olarak adlandırılan "ISO 10002: 2004 Belgesi"ni 2010 yılında almaya hak kazandı.

Alınan tüm belgeler, İGDAŞ'a Kalder'in Ulusal Kalite Büyük Ödülü'nü getiren Mükemmelliğe Yolculuk Programı'nın bir parçası oldu.

İGDAŞ'ın Mükemmelliğe Yolculuk Programı çerçevesinde, farklı alanlardaki standartlarını belgeleyerek aldığı sertifikalara, en son, "Risk Tabanlı Varlık Yönetimi Sistemi"ni kurarak ISO 55001 Varlık Yönetimi Standardı Belgesini ekledi. İGDAŞ'ın tüm kritik varlıklarını ve risklerini etkin bir şekilde yönetmesini sağlayan ISO 55001 Belgesi, İGDAŞ'ın yedinci ISO sertifikası oldu.

ISO 55001, İGDAŞ'ın kalite, çevre, iş sağlığı ve güvenliği konulardaki yönetim disiplinlerini tek bir çatı altında yönetmek amacıyla kurduğu "Entegre Yönetim Sistemi"nin bir parçası olacak.

Sekiz ana hedef

İGDAŞ, tüm faaliyetlerinde en üst seviyede tuttuğu güvenlik önlemlerini muhafaza etmesini ve riskleri belirleyerek sürekli iyileştirmesini sağlayan Varlık Yönetimi Politikası'nı 2014 yılının aralık ayında yapılan dış denetimler sonucunda ISO 55001 Sertifikası'nı alarak belgeledi.

Varlık Yönetimi Politikası, İGDAŞ'ın fiziki varlıklarının tedarik edilmesinden başlayarak kullanım ömrü boyunca hatta muhtemel elden çıkarılmasına kadar geçen tüm süreçlerin yönetiminde verimliliği artırıyor.

Varlıkların seçimini, bakımını, kontrol ve yenileme aşamalarını kapsayan Varlık Yönetimi Politikası, sekiz ana başlık altında toplanıyor. Bu başlıklar; "güvenlik", "paydaş memnuniyeti", "çevre", "kalite", "finans", "sürdürülebilirlik", "mevzuata uyum" ve "mutlu işyeri" olarak sıralanıyor.

ISO 55001 Sertifikası, İGDAŞ'ın varlık yönetiminde maliyet optimizasyonu sağlayan, riskleri azaltan ve karlılığı artıran politikaları başarıyla uyguladığını belgeliyor.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close