Haberler
RTÜK'ten yayıncılık ilkelerini ihlal eden 4 diziye ceza

RTÜK'ten 4 diziye ceza

Rusya, tüm dünyaya duyurdu: Derhal son verin yoksa herkes için çok tehlikeli olacak

Rusya tüm dünyaya duyurdu: Derhal son verin yoksa herkes için çok tehlikeli olacak

Hasan Arat, Beşiktaş Futbol A.Ş. başkanlığından istifa etti

Hasan Arat istifa etti

Amca Salim Güran, Narin'in cesedinin bulunduğu yerde 8 dakika kalmış

Narin cinayetinde soruşturmanın seyrini değiştirecek görüntü

İett'nin Nostaljik Otobüsleri Seferde

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İETT'nin 1927'den 1992'ye kadar kullanılan otobüslerinden Renault Scemia, Bussing ve Leyland sefere başladı.

İETT'nin 1927'den 1992'ye kadar kullanılan otobüslerinden Renault Scemia, Bussing ve Leyland sefere başladı.

İETT Topkapı Garajı'nda açıklama yapan Araç Bakım Onarım Daire Başkanı Aydın Karadağ, nostaljik araçların bugünden itibaren tarihi yarımada denilen Topkapı, Fatih, Eminönü, Beyazıt bölgelerinde hizmet vermeye başlayacağını söyledi.

Otobüslerin dönüşümlü olarak da Kadıköy ve Üsküdar'da çalışacağını belirten Karadağ, İETT'nin tarihiyle ilgil bilgi verdi. Karadağ, 1927 yılından 1992 yılına kadar toplu taşıma hizmetinde kullanılan araçlarla ilgili kitap hazırladıklarını hatırlatarak, kitap neticesinde ellerinde çok sayıda doküman oluştuğunu anlattı.

Nostaljik araçları, toplu taşımada yeniden kullanma fikrinin öncelikle bir müze projesinden ortaya çıktığını söyleyen Karadağ, ilk olarak İETT personelinin 1968'de yaptığı, Türkiye'de üretilen ilk elektrikli troleybüs "tosun"u ürettiklerini kaydetti. Tosun'un trafikte olmasının vatandaşların beğenisini topladığını dile getiren Karadağ, bundan sonra seferde olacak nostaljik araçlarla ilgili bilgi verdi. Nostaljik araçlar için arşiv araştırması yapıldığını, belgelerin toplandığını daha sonra da bilgisayara yüklendiğini ifade eden Karadağ, bunların bilgisayarda 3 boyutlu analizlerinin yapıldığını aktardı.

Nostaljik araçları yeniden imal etmek için mühendis ve teknisyenlerden oluşan ekipleri olduğuna işaret eden Karadağ, bu çalışmaların neticesinde araçların yollara hazırlandığını vurguladı. Karadağ şunları kaydetti:

"Sefere 1927'de başlayan Renault Scemia, o zamanlarda tramvaylara destek olarak alınan araçtır. Yaklaşık 28 yolcu taşıma kapasitesine sahip olan bu araç, 1942'ye kadar kullanıldı. 1951'de alınan 'Bussing' marka otobüs de Almanya'dan 100 adet olarak alınmıştı. Özelliği hem iki kapılı olması hem de İstanbul'un o dönemdeki topografik yol yapısına bağlı olarak dar bölgelerde kullanılmasına uygundu. Söz konusu bu araç da yaklaşık 1980 yılına kadar kullanıldı. İngiltere'den 300 de Leyland marka model araç, 1968'den 1992'ye kadar çok yoğun kullanıldı. Bu araçlar Neşeli Günler, Sev Kardeşim gibi Yeşilçam filmlerine de tanıklık etti. Nostaljik araçlarımız bugün de sefere başlıyor."

Bu tür çalışmaların devam edeceğini bildiren Karadağ, yakın zamanda yeni üretimleri hizmete alacaklarını aktardı.

Araç Bakım Onarım Daire Başkanı Aydın Karadağ, "Bunlardan bir tanesi 2. Dünya Savaşı sırasında otobüs üretiminde yaşanan sıkıntılar nedeniyle alınan araç. İETT, o dönemde İstanbul halkını mağdur bırakmamak için İsveç'ten alınan 15 kamyonu otobüs haline getirip ve toplu taşıma hizmetinde 7-8 yıl kullanarak, oradaki insanların mağdur olmasını engellledi.. Bu araçları üretiyoruz. Zannediyorum 2 ay içinde bitireceğiz" bilgisini verdi.

Kaynak: AA / Güncel
title