İdlib'te, Nüfusun Üçte İkisi İnsani Yardıma Muhtaç"
Malatya İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği Başkanı Ömer Derin, "İdlib'de nüfusun üçte ikisi insani yardıma muhtaç. İdlib'in, olası bir rejim saldırısının ardından büyük bir insani felaketle karşı karşıya kalacağı görünmektedir.
Malatya İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği Başkanı Ömer Derin, " İdlib'de nüfusun üçte ikisi insani yardıma muhtaç. İdlib'in, olası bir rejim saldırısının ardından büyük bir insani felaketle karşı karşıya kalacağı görünmektedir." dedi.
Derin, yaptığı yazılı açıklamada, 7 yıl önce reform talepleriyle gösterilerin başladığı Suriye'nin, uluslararası güçlerin müdahalesi sonrasında küresel hesaplaşma arenasına dönüştüğünü belirtti.
Suriye'de son 2 yıldır ilan edilen çatışmasızlık bölgelerinin ilk anlarda barış için önemli bir adım gibi göründüğünü dile getiren Derin, Esed rejiminin bu bölgelere yönelik saldırılarında binlerce sivilin öldüğüne dikkat çekti.
Derin, bu çatışmasızlık bölgelerinin sonuncusu İdlib'in, bugün büyük bir insani krize gebe olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:
"Çünkü, kent ve çevresi sadece yerel 300 bin nüfusa değil, savaş nedeniyle ülkenin farklı bölgelerinden güvenli olduğu için buraya gelen 3 milyonun üzerinde mülteciye de ev sahipliği yapmakta. Olası bir saldırıda birçok insan ikinci defa mülteci durumuna düşecek. İdlib'de nüfusun üçte ikisi insani yardıma muhtaç. İdlib'in, olası bir rejim saldırısının ardından büyük bir insani felaketle karşı karşıya kalacağı görünmektedir."
İdlib'e olası bir saldırı sonrasında en az 700 bin kişinin kentten ayrılacağının tahmin edildiğini aktaran Derin, "Bu da Suriye savaşında şu ana kadar bir seferde en büyük mülteci hareketi olacak. Bu insanların en az 250 bininin Türkiye'ye doğru hareket etmesi bekleniyor. Cilvegözü Sınır Kapısı, insani yardımların tek giriş yeri. Aylık ortalama 400-450 arası yardım kamyonu giriş yapmaktadır. Olası bir askeri saldırıda güvenlik nedeniyle sınır kapısı kapatılırsa yardımların girişi de aksayacak. Daha önce Doğu Guta ve Halep saldırılarında en azından mültecilerin sığınabileceği özgürleştirilmiş yerler vardı. Bu kez mültecilerin böyle bir şansı da bulunmuyor. Haddinden fazla kalabalık olan bölgede yaşam koşulları yeni bir saldırıyla daha da kötüleşecek." ifadelerini kullandı.
Derin, İdlib'e yapılan bombardımanın durdurulması ya da sivillerin tahliyesine yol açan siyasi bir anlaşmanın sağlanmaması halinde, İdlib'in modern Suriye tarihine kara bir leke olarak geçeceğinin altını çizerek, bölgedeki kanın durması için uluslararası camiaya görev düştüğünü belirtti.