Haberler
CHP lideri Özel, Ahmet Özer'i Cuma günü cezaevinde ziyaret edecek

CHP lideri Özel'in beklediği izin çıktı! Cuma günü ziyaret edecek

Güran ailesinin silinen kayıtlarındaki Kürtçe konuşmalar deşifre edildi: Bunu söylersen seni koruruz

Aileden Enes'in arkadaşına: Bunu söylersen seni koruruz

Başdanışmanı Mehmet Uçum, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden nasıl aday olabileceğini anlattı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeniden aday olabilir mi? En yakınındaki isim formülünü verdi

Rusya tüm dünyaya duyurdu: Derhal son verin yoksa herkes için çok tehlikeli olacak

Rusya tüm dünyaya duyurdu: Derhal son verin yoksa herkes için çok tehlikeli olacak

İçişleri Bakanı Soylu: "Ülkemi·zde Özel Güvenli·k Sektörü 3 Mi·lyar Dolar Sevi·yesi·nde Bi·r Pazar...

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "AVM'lerde, kafelerde, konser salonlarında, tiyatrolarda, panellerde, egˆlence mekanlarında, kamu binalarında, plazalarda, go¨kdelenlerde, tatil mekanlarında, tarihi, turistik yerlerde ve daha birc¸ok yerde toplanıyoruz.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "AVM'lerde, kafelerde, konser salonlarında, tiyatrolarda, panellerde, egˆlence mekanlarında, kamu binalarında, plazalarda, go¨kdelenlerde, tatil mekanlarında, tarihi, turistik yerlerde ve daha birc¸ok yerde toplanıyoruz. Bu mekanlara girip c¸ıkıyoruz. Dolayısıyla gittigˆimiz her yere gu¨venlik ihtiyacımızı da go¨tu¨ru¨yoruz. Bizler oradayız. Kars¸ımızda ise oraları gu¨vensiz ortamlar haline getirmeye c¸alıs¸an ve esas itibarıyla modern hayatın itibarını du¨s¸u¨rmeye c¸alıs¸an ku¨resel tero¨r o¨rgu¨tleri var." dedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı'nca düzenlenen Özel Güvenlik Görevlileri Eğitim Programı'nda konuşan Soylu, 20. yüzyılın sonunda dünyada ve Avrupa'daki gelişmelerin herkes tarafından iyimserlikle karşılandığını söyledi.

Hiç kimsenin 21. asrı böyle beklemediğini dile getiren Soylu, "20. yüzyılın sonlarına doğru Avrupa'da sınırlar kalkınca zannettik ki her yer gül bahçesi olacak. Her ülkenin insanları birbirine bir şekilde istedikleri gibi gidebilecekler. Hepimiz başka bir perspektifle, iyi niyetle ve bambaşka beklentiler içindeydik. Ama Paris'te özel harekatçıların ağır silahlarla dolaştığını, Londra'da, Berlin'de, Hamburg'da, Avrupa'nın birçok şehrinde aynı şekilde.. Bütün dünyadaki ülkelerin yaşadığı kuşkular ve endişeler var." diye konuştu.

Alıs¸kanlıkların yeniden tanımlanması gerektiğini dile getiren Soylu, "Normalimizi, fırsatlarımızı, tehditlerimizi yeniden tanımlamalıyız. Siyasetimizi, siyasi beklentilerimizi, belki hayat standartlarımızı yeniden tanımlamalıyız. Bunların ic¸inde en o¨nemlilerinden biri olarak gu¨venlik kavramımızı yeniden tanımlamalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Soylu, etrafta giderek gelis¸en, kapsamı, miktarı ve c¸es¸itliligˆi artan bir suc¸ ve tehdit ekosistemi olus¸tuğunu, hem suc¸un hem miktarının hem c¸es¸idinin arttığını, yeni teknolojilerin yeni tehditleri de beraberinde getirdiğini belirtti.

İnsanların yas¸am temposunun ve imkanlarının geliştiğine dikkati çeken Soylu, "Birbirimizle daha fazla temas halindeyiz. Gu¨ndelik hayatımızın dıs¸arıda gec¸en zamanları artıyor. Dıs¸arıda zaman gec¸irdigˆimiz yerlerin sayısı artıyor. AVM'lerde, kafelerde, konser salonlarında, tiyatrolarda, panellerde, egˆlence mekanlarında, kamu binalarında, plazalarda, go¨kdelenlerde, tatil mekanlarında, tarihi, turistik yerlerde ve daha birc¸ok yerde toplanıyoruz. Bu mekanlara girip c¸ıkıyoruz. Dolayısıyla gittigˆimiz her yere gu¨venlik ihtiyacımızı da go¨tu¨ru¨yoruz. Bizler oradayız. Kars¸ımızda ise oraları gu¨vensiz ortamlar haline getirmeye c¸alıs¸an ve esas itibarıyla modern hayatın itibarını du¨s¸u¨rmeye c¸alıs¸an ku¨resel tero¨r o¨rgu¨tleri var." ifadelerini kullandı.

Ankara'daki patlama

Paris'in, Berlin'in, Londra'nın ortasında bombaların patladığını anlatan Soylu, "Bildigˆimiz kamyonlar kullanılarak da tero¨r eylemleri gerc¸ekles¸tirilebiliyor. Bir de bu¨tu¨n bunların yanı sıra kimseyle bagˆlantısı olmayan, yalnızlas¸tırılmıs¸ insanların amac¸sızca ortaya koydugˆu 'yalnız kurt' eylemleri so¨z konusu." dedi.

Kamuoyunun bilmediği bir şeyi anlatacağını belirten Soylu, şöyle devam etti:

"Özel güvenlikçilerle güvenlik güçleri etle tırnak gibi olmalı. Onun için anlatacağım. Ankara Çukurambar'da bir patlama oldu geçen akşam. İlk önce olay, bir kaza patlaması olarak geldi bize. İtfaiye gitti, etrafta herhangi bir şey göremedi. Ama sonra yaptığımız tetkiklerde hafif bir barut kokusu alındı. 'Acaba bu bir bombalı eylem olabilir mi?' diye arkadaşlarımız tetkik etti. Hemen vergi dairesinin kamera sistemini inceledik. Kamerada bir şahıs görünüyor. Bir çantayı oraya bırakıp gidiyor. İlerisini, gerisini izlediler ve çantanın patlama anını gördüler. Baktılar ki bu bir kazan dairesi patlaması değil. Bu bir bombalı eylem. Olay akşam saat 08.00 gibi gerçekleşti. Sabah saat 04.00'te Osmaniye girişinde adamı yakaladılar ve etkisiz hale getirdiler. Daha sonra olaya ilişkin 19 kişiyi daha gözaltına aldılar. Burada güvenlik kuvvetlerimizin ortaya koyduğu çalışmayı da tebrik ediyorum. Bu 19 kişi nereden girdi Türkiye'ye, şuradan girdi, çıktı Mersin'e geldi, hepsini teker teker buldular ve ortaya çıkardılar."

Güvenlik bileşenleri değişti

Özel güvenlik görevlilerinin yaptığı işin önemine dikkati çeken Soylu, şunları kaydetti:

"Buradaki esas konu şudur. O çanta oraya bırakılıyor. Orada özel güvenlik görevlisi arkadaşımız var. Orada bunu atlamış. Sadece o mu? Hayır. Aynı zamanda bir gün önce yine aynı saatte, aynı yere, aynı çantayı bırakıyor. İki saat patlamasını bekliyor. Çanta patlamıyor. Çantayı tekrar alıyor oradan sonra gidiyor. Şimdi bizim özel güvenlik görevlisi arkadaşımızın ne yapması lazım? Bunu kameradan takip etmesi lazımdı. Yaptığımız iş o kadar önemli ki, o kadar mühim ki, biz o kadar önemsiyoruz ki. AVM'lerden hastanelere kadar, okullardan statlara kadar, turizm merkezlerinden kamu binalarına kadar yaptığımız iş bizim açımızdan hem önemli hem mühim hem de vazgeçilmez bir iştir. Yani yepyeni bir örnekle bunu size anlatmaya çalıştım."

Bu gelişmelerin dünyadaki güvenlik bileşenlerini değiştirmeye zorladığını aktaran Soylu, güvenlik teşkilatlarının sadece sıradan güvenlik hizmetlerinin ötesinde terör, siber suçlar, sentetik uyuşturucu gibi birçok yeni tehlikeye karşı organize olmak, uzmanlaşmak zorunda kaldığını ifade etti.

Soylu, güvenli·k teşki·latlarının, asayi·ş hi·zmetleri·ni·n ötesi·nde terör, si·ber suçlar, senteti·k uyuşturucu gi·bi· bi·rçok yeni· tehli·keye karşı organi·ze olmak ve uzmanlaşmak zorunda kaldığını dile getirerek, özel güvenli·k olarak tari·f edilen alanın da böyle bi·r yapının ortaya koyduğu bi·r i·hti·yaç olarak hayat bulduğunu anlattı.

"Türkiye'de özel güvenlik, 3 milyar dolar pazar payına sahip"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dünyada ve Türkiye'de özel güvenliğin gelişimine ilişkin bilgi vererek, şunları paylaştı:

"Ülkemi·zde özel güvenlik sektörü 3 milyar dolar sevi·yesi·nde bi·r pazar payına sahi·pti·r. Hali·hazırda ülkemi·zde faali·yet gösteren bin 441 özel güvenlik şi·rketi ve 447 özel güvenli·k eği·ti·m kurumu bulunmaktadır. Bunun yanında ülke geneli·nde 283 bin 566 özel güvenlik görevli·si akti·f olarak görev yapmaktadır. Tabii bu güvenlik şirketlerinin bir bölümünü FETÖ'den dolayı kapattık. FETÖ her yere sızdığı gibi maalesef özel güvenlik şirketlerimize de sızdı, ama orada da gerekli tedbirleri aldık. Ülkemi·zde özel güvenlik serti·fi·kası sahi·bi· ki·şi· sayısı i·se 1 milyon 556 bi·n 289'dur. Bütçede 2009'da 169,5 milyon lira olan özel güvenlik hi·zmetleri harcamaları, 2016'da 1,5 milyar liraya ulaşmış durumdadır. 2017'nin ilk 6 ayında i·se 956 milyon lira harcama yapılmıştır. 2017 sonu rakamının 2 milyar liraya ulaşması beklenmektedir."

Soylu, Türkiye'de özel güvenlik temel eği·ti·mi·nin 100-120 saat aralığındayken, Romanya'da 360, Macaristan'da 320, İspanya'da 180, Belçika'da 127, Fransa'da 70, Almanya'da 40 saat olduğunu kaydederek, 120 saatlik temel eği·ti·mi·n geçerliliğinin 5 yıl olarak kabul edildiğini ve 5 yılın sonunda 100 saatlik yenileme eği·ti·mi· zorunlu hale getirildiğini söyledi.

Özel güvenlik personelinin, çok hassas bi·r noktada, poli·s ve jandarmanın hukuki durumuyla, sivil vatandaşın hukuki· durumu arasında bi·r yerde durduğuna işaret ederek, "Dolayısıyla bu arkadaşlarımızın atacağı her adım, yapacağı her davranış güvenlik ve hukuk arasındaki dengenin tam olarak sağlanmasını zorunlu kılmaktadır. İşte bunu temi·n etmek i·çi·n de mesleki· eği·ti·m ve denetleme, son derece önem taşımaktadır. 2016'da 141 şirkete denetleme yapılmışken, 2017'de sayının 299'a çıkarıldığını söylersem, herhalde bu konuya verdiğimiz önemi· basitçe anlatmış olurum. FETÖ'yle, DEAŞ'la, PKK'yla, DHKP/C'yle mücadele ederken, bu konunun da öneminin altını çizerek, bu konuya da yoğunlaştık." diye konuştu.

(Sürecek)

İçişleri Bakanı Soylu:
Kaynak: AA / Güncel
title