İçişleri Bakanı Soylu: "Babanızdan Hızlı Gitmemesini İsteyin"
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Sevgili c¸ocuklar, babanızdan emniyet kemerini takmasını lütfen isteyin, hızlı gitmemesini ne olursunuz naz edin, rica edin ve ondan isteyin.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Sevgili c¸ocuklar, babanızdan emniyet kemerini takmasını lütfen isteyin, hızlı gitmemesini ne olursunuz naz edin, rica edin ve ondan isteyin. Araba kullanırken cep telefonu kullanmamasını ona lütfen so¨yleyin. Sizler bu¨yu¨du¨gˆu¨nu¨zde asla bo¨yle s¸eyler yapmayın." dedi.
Soylu, bir otelde düzenlenen "Trafikte Çocuk Güvenliği Semineri"ne katıldı.
Seminere, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Muhterem İnce, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Prof. Dr. Lutfihak Alpkan, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, Emniyet Genel Müdürü Vekili Erhan Gülveren, Sahil Güvenlik Komutanı Vekili Tuğamiral Bülent Olcay, daire başkanları, birim amirleri ve çok sayıda davetli ve çocuk katıldı.
Programda konuşan Soylu, hayalinin, kendisinin ve mesai arkadaşlarının uyus¸turucu illetiyle, tero¨rle sonuna kadar savas¸an, huzuru ve gu¨veni temin ic¸in ugˆras¸an, trafikte canların kaybolmasını engellemek ic¸in elinden geleni yapan insanlar olarak tanınmak olduğunu belirtti.
Du¨nyadaki tu¨m arac¸ların yarısından azına sahip olan du¨s¸u¨k ve orta gelirli u¨lkelerde yas¸anan trafik kazalarının bu sebeple yas¸anan o¨lu¨mlerin yaklas¸ık yu¨zde 90'ını olus¸turduğuna işaret eden Soylu, Türkiye'nin bu potanın dıs¸ında kalması gerektiğini bildirdi.
Bakan Soylu, trafigˆi yönetirken izleme, temas ve go¨ru¨nu¨rlu¨gˆu¨ artırma, uzmanlas¸ma ve trafikteki insan davranıs¸larını degˆis¸tirmek stratejilerini izlediklerini vurgulayarak, teknolojik altyapı, kamera ve plaka tanıma sistemleriyle trafiği doğru ve eksiksiz şekilde izleyebildikleri bir yapıyı oluşturduklarını kaydetti.
Gizli kapaklı denetim olmayacağını ve bu amaçla tuzak radar uygulamasını kaldırdıklarını anımsatan Soylu, "2017 yılından itibaren okul servis arac¸larının denetimlerine yo¨nelik bir c¸alıs¸ma bas¸lattık. Sadece polis bo¨lgesinde 2017'nin ilk 4 ayında 83 bin okul servis aracı denetlenirken 2018'in ilk do¨rt ayında yu¨zde 122 artıs¸la bu sayıyı 184 bin 259'a c¸ıkardık." dedi.
Uyus¸turucu test kitleriyle etkin denetim
Soylu, Okul Servis Arac¸ları Yo¨netmeligˆinde de bazı du¨zenlemeler yapıldığını vurgulayarak, denetimlerde uyus¸turucu test kitlerinin de kullanıldığını anlattı.
Uyus¸turucu ve uyarıcı madde kullanımının ölçülmesi ic¸in daha önce kan testinin yapılması gerektiğini kaydeden Soylu, "Bu aletlerle arac¸ bas¸ında test yapılabilme imkanına sahiptir. 10 pilot ilde uygulanmasına ragˆmen bir yıl ic¸inde uyus¸turucu ve uyarıcı madde kullanmaktan is¸lem yapılan su¨ru¨cu¨ sayısında yu¨zde 89,7 oranında artıs¸ sagˆlanmıs¸tır ve 2017 sonu itibarıyla toplam bin 110 su¨ru¨cu¨ye is¸lem yapılmıs¸tır." diye konuştu.
Trafik personelinde uzmanlas¸maya agˆırlık verdiklerini anlatan Soylu, trafik kazalarını önlemeye çalışırken, mevcut sürücülere neleri yapmamaları gerektiğini anlattıklarını, ancak asıl meselenin gelecegˆin su¨ru¨cu¨lerini dogˆru egˆitmek olduğunu belirtti.
"Gec¸ kalmıs¸ egˆitim, is¸imize yaramıyor"
Soylu, konuşmasına şöyle devam etti:
"Bugu¨n bu salondaki c¸ocuklarımızın hemen hepsi, 18 yas¸ına girince veya birkac¸ yıl sonra ehliyet alacaklar. Onlara emniyet kemeri takmanın gerekliligˆini, as¸ırı hız yapmanın tehlikesini, direksiyon bas¸ında cep telefonu kullanmanın yanlıs¸lıgˆını, gelecekte degˆil, bugu¨n o¨gˆretmek durumundayız. Sadece arac¸ ic¸inde degˆil, arac¸ dıs¸ında da aslında trafigˆin ic¸indeyiz. Yaya olarak nasıl davranacagˆımızı da bu yas¸larda o¨gˆretmek durumundayız. Gec¸ kalmıs¸ egˆitim, her birimiz biliyoruz ki maalesef bizim is¸imize yaramamaktadır. Çocuklarımıza trafik egˆitimini erken yas¸larda vermek, hem bugu¨n ic¸in c¸ocuklarımızın karıs¸tıgˆı kaza oranını du¨s¸u¨ru¨yor hem de gelecekteki kazaları o¨nlu¨yor. Trafik egˆitimindeki amacımız, yasal kos¸ulların belirledigˆi trafik kurallarını, kis¸ilerin dogˆal davranıs¸ları haline do¨nu¨s¸tu¨rmektir."
Çocukların karıştığı kazalarda azalma
Trafik Dedektifleri Projesi'ne 2013'te başlandığını ve geçen yıl sonu itibarıyla eğitim verilen çocuk sayısının 4 milyona ulaştığına işaret eden Soylu, şu bilgileri verdi:
"2016 yılına go¨re 2017 yılında 4-17 yas¸ aralıgˆındaki c¸ocuklarımızın karıs¸tıgˆı trafik kazalarında hayatını kaybedenlerin sayısında yu¨zde 11,24 azalma oldu. Egˆitimlerin bas¸ladıgˆı 2013 yılı ile 2017 sonunu kars¸ılas¸tırdıgˆımızda ise 3-17 yas¸ aralıgˆındaki trafik kazası can kayıplarında yu¨zde 26 oranında azalma go¨ru¨yoruz. İlk 4 aylar kars¸ılas¸tırması ise 2017'ye go¨re 2018'de aynı yas¸ grubundaki c¸ocuklarımızın yaya olarak karıs¸tıgˆı kazalarda, can kaybının yu¨zde 29 oranında azaldıgˆını go¨stermektedir."
Çocuklara trafik güvenliği bilincinin aşılanması için ilgili kurum, kuruluş ve sivil toplum kuruluşlarının öncülüğünde bir seferberlik haline geçilmesi gerektiğini belirterek, "İnsan hayatının standardının yükselmesinin sadece gelir seviyesiyle ilişkili değil, risklere karşı insan hayatının en yüksek derecede korunmasıyla mümkün olur" ifadesini kullandı.
Kanunda var olan ve bugüne kadar geri bırakılmış veya gerekli hassasiyet gösterilmemiş tu¨m tedbirleri uygulamaya gec¸irdiklerine değinen Soylu, bu durumla ilgili de olumlu geri do¨nu¨s¸ler aldıklarını aktardı.
Soylu, burada c¸ocukları, gelecegˆin su¨ru¨cu¨lerini dogˆru alıs¸kanlıklarla yetis¸tirmeye çalıştıklarını belirterek, herkesi "Bu Kemer Sana Çok Yakıs¸acak" adlı bir slogan ve afiş yarıs¸masıyla ilgilenmeye davet etti.
"Babanızdan hızlı gitmemesini isteyin"
Trafikte hayatların so¨nmedigˆi gu¨zel gu¨nlere hep birlikte ulas¸ma temennisinde bulunan Soylu, şöyle devam etti:
"Sevgili c¸ocuklar, sizlerden bir ricam var. Hani bazen bir s¸ey istedigˆinizde naz yapıyorsunuz, ısrar ediyorsunuz ya is¸te onu trafik kuralları ic¸in de ne olursunuz yapın. Babanızdan emniyet kemerini takmasını lütfen isteyin, hızlı gitmemesini ne olursunuz naz edin, rica edin ve ondan isteyin. Araba kullanırken cep telefonu kullanmamasını ona lütfen so¨yleyin. Sizler bu¨yu¨du¨gˆu¨nu¨zde asla bo¨yle s¸eyler yapmayın. Sizler bizim her s¸eyimizsiniz. Hem amacımız, hem gu¨cu¨mu¨z hem de gelecegˆimizsiniz."
Soylu, daha sonra trafik polisi üniforması giyen çocuklara çeşitli hediyeler verdi.
Çocuklar da tek tek söyledikleri çeşitli sloganlarla trafik kurallarına uyulmasını istedi.
Vatandaşların duyarlılığının artırılması amaçlandı
Emniyet Genel Müdürü Vekili Erhan Gülveren de vatandaşların trafik güvenliğine ilişkin duyarlılıklarının artırılması amacıyla Trafik Haftası'nın çeşitli etkinliklerle kutlandığını belirtti.
Bu yıl Trafik Haftası'nın temasının, çocukların trafik konusunda eğitilmesi olarak belirlendiğine işaret eden Gülveren, yapılan yatırımlar sayesinde, trafik güvenliği konusunda çok ciddi kazanımlar elde edildiğini aktardı.
Gülveren, "Yol kullanıcıları, trafik kurallarına uymaları halinde kazalar ve dolayısıyla ölümler azalacaktır." dedi.
Konuşmaların ardından Prof. Dr. Üstün Dökmen, trafikte çocuk güvenliği için anne-baba bilinci, çocuklara trafikte ve pek çok alanda sınır koyma ve sağlıklı anne-baba-çocuk etkileşimi konularında sunum yaptı.
Trafik güvenliği uzmanı Mert İntepe ve Uzman Psikolog Deniz Bayel ile Radyo Trafik Genel Yayın Yönetmeni Cezayir Doğan'ın koordinasyonunda radyo stüdyosu konseptli söyleşi yapıldı.