İÇDAŞ, Troya kazılarına sponsor oldu -
Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Karabiga beldesinde kurulu bulunan İÇDAŞ A.Ş ile Troya kazılarını gerçekleştiren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) arasında sponsorluk anlaşması imzalandı.
Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Karabiga beldesinde kurulu bulunan İÇDAŞ A.Ş ile Troya kazılarını gerçekleştiren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) arasında sponsorluk anlaşması imzalandı.
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, rektörlük makamında gerçekleştirilen imza töreninde yaptığı konuşmada, Troya kazılarının sadece Türkiye ve Çanakkale için değil, tüm dünya için büyük öneme sahip olduğunu söyledi.
Kazılarda ilk kez Troya kazılarının yönetimini bir Türk ekibin aldığını hatırlatan Laçiner, "Bu ekip çok uzun yıllar o bölgedeki kazılara diğer milletlerdeki arkeologlarla kazılara katıldı ve bu insanlık mirasını ortaya çıkarabilmek için çok büyük gayret gösterdiler. Bölgede çok deneyimli bir ekip söz konusu. Tabii geçtiğimiz yıl alınan bir karar ile bu kazıların ÇOMÜ tarafından yürütülmesi sağlandı. Bu kararla sadece Türkiye'den değil dünyanın dört bir yanından uzmanlar bu kazılara katılacak" diye konuştu.
Prof. Dr. Laçiner, daha önce küçük bir bütçeyle gerçekleştirilen kazılar için artık Kültür ve Turizm Bakanlığının da bütçesinden katkı sağlanacağını belirterek, şunları kaydetti:
"Kazılar daha hızlı ilerleyecek. Kazılara üniversitemizin imkanları ölçüsünde bir katkısı olacak. Tabii burada en önemli faktör Türk sanayici ve iş adamlarının kazılara yapacağı cömert yardımlar. Bu yardımlarla kazılar daha da hızlanacak. Üniversitemiz için çok ciddi katkılar sağlamış olan, kentimizin yüz akı olan, İÇDAŞ firması kazılara ana sponsor oldu. Bu işbirliğini imza altına alıyoruz."
İÇDAŞ Genel Müdürü Bülend Engin ise kazılara sponsor olmaktan büyük onur duyduklarını bildirdi.
Engin, Troya'nın tüm dünya tarafından tanınan, çok nadide bir kent olduğunu belirterek, "UNESCO tarafından dünya kültür mirası listesine girmiş böyle bir alana ve çalışmaya sponsor olmak gerçekten çok önemli. İÇDAŞ olarak biz sadece üretmeyi biliriz. Üretmek çelik üretmektir, elektrik enerjisi üretmektir. Buraların kazılıp kültürümüzün, tarihimizin, sanatımızın ortaya çıkarılması da bir üretimdir. Bundan son derece mutluyuz. Kazılara sponsor olmaktan dolayı büyük onur duymaktayız" ifadelerini kullandı.
Troya Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Rüstem Aslan da kazılar için yeni bir sürecin başladığını belirterek, bu yıl ki kazıların 3 aylık bir dönemi kapsayacağını, çalışmaların eylül ayında tamamlanacağını söyledi.