Haberler

İbrahim Bodur Vefatının Birinci Yılında Anıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kale Grubu kurucusu ve Onursal Başkanı merhum Dr. İbrahim Bodur, vefatının birinci yılında anıldı.

Kale Grubu kurucusu ve Onursal Başkanı merhum Dr. İbrahim Bodur, vefatının birinci yılında anıldı.

Geçen yıl vefat eden Kale Grubu kurucusu ve Onursal Başkanı Bodur için anma töreni gerçekleştirildi.

Anma töreni, Kuran-ı Kerim tilaveti ve ilahi dinletisiyle başladı.

Törende konuşan Kale Grubu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Zeynep Bodur Okyay, "Aramızda babamın sanayileşme mücadelesinde kader birliği yaptığı çalışma arkadaşlarının yanı sıra üniversiteyi henüz bitirmiş, Kale Grubu'nda yeni çalışmaya başlamış gençler de var. Bizi Kale Grubu çatısı altında ve sanayileşme ülküsü etrafında buluşturan Kurucumuz ve Onursal Başkanımıza dua etmek için bir aradayız." diye konuştu.

Babası Bodur'un hayattayken de milletin ve iş dünyasının birliğine, beraberliğine büyük önem verdiğini ifade eden Okyay, şunları kaydetti:

"Bunu sağlamak için büyük çaba harcamıştı. O bir misyon insanıydı. Hayatını Anadolu'nun sanayileşmesine vakfetmişti. Allah lafzını dilinden hiç düşürmeden, herkese ve her kesime cesaret verip yol gösteren, ülkesinin kalkınması için emek harcayan biriydi. 'Bir ülkenin sanayileşmeden, bir değer yaratmadan, üretmeden, yalnızca tüketmekle kalkınması mümkün değildir' diyerek, hayatı boyunca sanayicilikten hiç vazgeçmedi. Kolay kazanmaya tevessül etmeyen, her zaman zora talip olan cesur bir girişimciydi. Memleket sevdalısıydı. Dünyada en ileri ne varsa Türkiye'de de olmasını, Türk sanayicileri tarafından üretilmesini isterdi. Rahmetli babam, topluluğumuzun misyonunu, 'Yaptığınız iş öncelikle ülkenin hayrına, milli menfaatlere uygun olacaktır' diyerek yüreklerimize çivi gibi çaktı."

Okyay, Türk sanayisinin öncülerinin düşünce ve duygu dünyasını anlamak için onların doğduğu dönemin koşullarına bakmak gerektiğini anlatarak, "Babamın doğduğu yıllarda, bu aziz toprakların her köşesinde Çanakkale ruhu hüküm sürüyordu. Türk milleti Çanakkale'de imkansız denileni başarmıştı. Babam da bu ruhla büyüdü, bu ruhla sanayiciliğe başladı ve iş hayatı boyunca bu ruhla hareket etti. Önce insan, önce sosyal doku diyerek, kimseyi toprağından koparmadan, sanayi mayasını Anadolu'da tutturarak Kale Grubu'nun temellerini attı." şeklinde konuştu.

İbrahim Bodur'un bu topraklarda inanç, azim, sabır, güven ve dua ile başlayan bir başarı hikayesi yazdığını aktaran Okyay, "Ancak, ufku Türkiye ile sınırlı değildi, bir dünya insanıydı, ama Anadolu'dan aldığı değerleri tüm hayatının rehberi yapmaktan bir an bile şaşmadı. 'Sizi siz yapan öz değerlerinize sahip çıkın. Çünkü onlar sizi bir ağacın kökleri gibi ayakta tutacaktır.' derdi. Hepimiz ondan çok şey öğrendik." dedi.

Okyay, verilen sözlerin imzalanan kağıtlardan daha önemli, uzun vadeli kazanılan ticari ilişkilerin ve dostlukların kısa vadeli kazançlardan daha kıymetli, itibarın paradan daha değerli olduğunu ve hep "en iyinin peşinden koşmayı" babası Bodur'dan öğrendiklerini dile getirdi.

Değerlere sadık kalabilmenin zor olduğunu ve babasının zor olanı yaptığını belirten Okyay, sözlerine şöyle devam etti:

"O, Allah'ın emrini yerine getirip, boşu boşuna yaşamayanlardan oldu. İsmi, yaptıkları ile birlikte amel defterinde inşallah yaşayacak. Kale Grubu olarak, bugüne kadar onun eserini korumak ve büyütmekte muvaffak olduğumuz için Allah'a şükrediyorum. Onun davasına, Anadolu'nun sanayileşmesine, bu ülkenin kalkınma davasına bundan sonra da sahip çıkacağız. Onun mirasını daha da ileriye götürecek, Kale Topluluğu'nu daha da büyüteceğiz. Onun ruhunu şad edecek olan budur. Mekanı cennet olsun. Allah'ın rahmeti üzerinden eksilmesin. Kurucumuz ve Onursal Başkanımız, değerli babamın aramızdan ayrılışının üzerinden tam 1 yıl geçti. Ona duyduğumuz derin hasret içimizde her geçen gün daha da büyüyor."

Okyay, yaklaşan ramazan ayının da herkes için hayırlı olmasını diledi.

Bodur'un anma törenine ailesi başta olmak üzere siyasetten iş dünyasına, sivil toplum kuruluşlarından sanat dünyasına kadar çok sayıda katılım gerçekleşti.

- İbrahim Bodur hakkında

Kale Grubu'nun Kurucusu ve Onursal Başkanı İbrahim Bodur, 23 Mayıs 2016'da 88 yaşında yaşamını yitirdi.

1928 yılında Çanakkale'nin Yenice ilçesine bağlı Nevruz köyünde doğan Bodur, ilkokulu Yenice İlkokulu'nda, ortaokulu Balıkesir Lisesi'nde okuduktan sonra İstanbul Amerikan Robert Kolej'e girdi. Robert Kolej ekonomi bölümünden üstün mezun olan Bodur, ABD'de gerekli programları alarak İş İdaresi ihtisasını tamamlayıp 1951'de yurda döndü.

Bodur, babası ve kayınpederinin ortaklığı ile 1951 yılı sonunda Bodur-Eğinlioğlu Edirnekapı Pamuk İpliği Fabrikası'nı kurdu. 1957 yılında Türkiye'nin ilk seramik karo fabrikalarının temelini atan Bodur, ilk kurulan limited şirketi o gün 750, bugün ise bin 200 ortaklı Çanakkale Seramik Fabrikaları Anonim Şirketi'ne dönüştürdü ve böylece aile fertlerinin, çalışanların, bayilerin bölge halkının iştirakleri ile Türkiye'nin ilk halka açık şirketini kurmuş oldu.

İbrahim Bodur, seramik, yapı ürünleri, yapı kimyasalları, savunma ve havacılık, makine ve kalıp, enerji, madencilik, nakliye ve bilişim gibi birçok sektörde faaliyet gösteren Kale Grubu'nu oluşturdu. Yurt içinde ve dışında önemli ortaklıklar gerçekleştiren Bodur, Siemens, Roca, General Electric ve Pratt&Whitney gibi birçok kuruluşla yabancı ortaklıklar tesis etti.

Türk Sanayici ve İş Adamları Derneğinin (TÜSİAD) ilk 6 kurucusundan biri olan Bodur, uzun yıllar bu kuruluşun yönetiminde ve İSO'yu temsilen, Türkiye İktisadi Kalkınma Vakfında (İKV) yer aldı. 2000 yılı başında İSO Meclisi, Onursal Üyesi ve Başkanı olarak onurlandırılan Bodur, ayrıca aralıksız olarak 21 yıl boyunca Oyak Genel Kurul Üyeliğini devam ettirdi.

1985 yılında Çekoslovakya Devlet Nişanı ve İtalyan Devlet Nişanı alan Bodur, 1997 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Üstün Hizmet Madalyası'na ve 2006 yılında TBMM Üstün Hizmet Ödülü'ne layık görüldü. Bodur'a, 2007 yılında İtalya Seramik Derneği tarafından seramik sektörüne katkılarından dolayı Uluslararası Aldo Villa ödülü verildi. İbrahim Bodur'a, 1994'te Karadeniz Teknik Üniversitesi, 1997'de de Çanakkale 18 Mart Üniversitesi tarafından Fahri Doktora unvanları verildi.

Kaynak: AA / Güncel
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 2026 yılında hanelerimizin yarısını kendi doğalgazımızla karşılayacağız

2026 yılını işaret etti: Hanelerin yarısının ihtiyacını karşılayacağız

İsrail savaş uçakları Beyrut'ta bir binayı yerle bir etti! Dehşet anları kamerada

Güpegündüz başkentin göbeğinde koca binayı havaya uçurdular

'Safları sıklaştırın' diyen Kılıçdaroğlu'na adliye önünde coşkulu karşılama

Adliye önünde istediği oldu

Kılıçdaroğlu'ndan Akşener için olay sözler: Ailemi emanet ederim diyen 'işbirlikçi' çıktı, güvenmem hataydı

Akşener için öyle bir ifade kullandı ki, salon resmen buz kesti

title