Haberler

İbb Meclisi'nde İdo İskelesi Tartışması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Beşiktaş'ta binası bulunan ancak tarifeli seferi olmaması nedeniyle kullanılmayan İDO iskelesinin, imar planlarına işlenmesi tartışma yarattı.

Beşiktaş'ta binası bulunan ancak tarifeli seferi olmaması nedeniyle kullanılmayan İDO iskelesinin, imar planlarına işlenmesi tartışma yarattı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB), 2011 yılında özelleştirdiği İstanbul Deniz Otobüsleri'ne (İDO) ait Büyükada, Heybeliada, Kınalıada, Burgazada İDO İskelesi ile Sirkeci, Harem ve Beşiktaş iskeleleri imar planlarına işlendi. İBB Meclisi'nin Aralık ayı oturumunda görüşülen kararda, Beşiktaş'ta deniz otobüsü yanaşmayan İDO iskelesinin de planlara işlenmesi tartışma yarattı.

'ÇALIŞAN BİR İSKELEYMİŞ' GİBİ GÖSTERİLİYOR

Beşiktaş'ta bulunan İDO İskelesi'nin çalışmadığını ancak 'çalışan bir iskeleymiş' gibi imar planlarına işlenmesi ile burada ticari faaliyet yapılmasının önünün açılacağını savunan İBB'nin CHP'li Meclis Üyesi Yunus Can, "Beşiktaş iskelesi çalışmamaktadır. Burada iskele adı altında alınacak bir ruhsatnameyle, mevcut binanın ticari faaliyette bulunmasının önü açılacaktır. Burası iskele olarak kullanıyor ise yolcu taşımaya yönelik tarifesinin yapılması gerekir. Oysaki tarifesi yoktur" dedi. CHP'li üyenin eleştirilerine  AK Parti grubunca verilen yanıtta,  başvurunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Müdürlüğünden geldiği belirtileerek, plan notunda "Ticari faaliyet yapılamaz" şeklinde plan notu yer aldığı hatırlatıldı.

ESKİNİN KÜÇÜK BÜFELERİ YERİNİ TİCARİ ALANLARA BIRAKTI

Öte yandan, faaliyette olan Sirkeci İDO iskelesi için 300 metrekarelik alan ile Harem'de 200 metrekarelik alanın ticari faaliyette bulunmasına da karar verildi. İskelelerin özelleştirilmesini eleştiren Yunus Can, "Bu iskeleler özelleştirilmeden Şehir hatları işletmesi altındayken, buralarda yolcunun su, çay, gazoz gibi ihtiyaçlarını karşılayacak küçük büfeler vardı. İDO ile birlikte bu alan 150 metrekareye çıktı şimdi ise 200 metrekareye yükseltiliyor. Bu doğru değildir. İskeleler yolcuya hizmet eder, etmiyorlarsa da Hazine'ye devredilir" diye konuştu.

SADECE 4 AY KULLANILAN İSKELELER, ADALAR'IN SIRTINDA KAMBUR GİBİ

Büyükada, Heybeliada, Kınalıada, Burgazada'da halihazırda işler durumda olan iskeleler de planlara işlendi. İskele işletme binalarının Adalar'ın mimari yapısına uygun bir şekilde, 200 metrekareyi geçmeyecek şekilde yapılmasının öngörüldüğü plan notlarında da 'ticari fonksiyon yapılamaz' notu yer alıyor. Adalarda yer alan iskele binalarının sadece turizm sezonunda kullanıldığını vurgulayan Yunus Can, "Adalar iskelesindeki yapılar, sadece 4 ay yoğun kullanılıyor. İskelelerin büyüklüğü ile taşınan yolcu sayısı denk değil, Adalar'ın sırtında bir kambur gibi duruyor" şeklinde konuştu.

İDO iskeleleri için 4 ayrı başlıkta görüşülen teklifler, CHP'li üyelerin itirazlarına karşın oyçokluğu ile kabul edildi. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close