Haberler

İBB'den Tanbûrî Cemil Bey özel konseri

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

145. ve ölümünün 100. yıl dönümünde Türk mûsikîsinin temel taşlarından biri olan ve günümüze birbirinden değerli eserler bırakan Tanbûrî Cemil Bey'i özel bir konser ile yâd edecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, kültür sanat hayatımıza katkılar sunan Türk mûsikîsinin kıymetli şahsiyetlerini hatırlamaya devam ediyor. İBB Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, tanbur sazı ile ismi bütünleşen Tanbûrî Cemil Bey'i özel bir gece ile anacak.

Tanbûrî Cemil Bey için düzenlenecek bu konser, 22 Aralık Perşembe günü İBB Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda gerçekleşecek. Yaylı tanburu icat eden, çok sayıda bestesi ve taş plak kayıtları olan Cemil Bey, Rûhî Ayangil şefliğindeki Ayangil İfâde Topluluğu'nun seslendireceği eserler ile anılacak. Geleneksel sanat müziğimizin önde gelen müzisyenlerinden kanun virtüözü, koro şefi ve eğitimci Rûhî Ayangil'e konserde; solist sâzende Aslıhan Eruzun Özel ile solist hânendeler Zehrâ Yılmaz ve Sâlim Mete Edman eşlik edecek. Programda tanbur, yaylı tanbur, klasik kemençe, alto kemençe, viyolonsel ve lavta ustası olan ve geliştirdiği yeni icra şekli ile tanburda çığır açan Cemil Bey'in; "Vâr iken zâtında böyle hüsn-ü ân", "Def-i nâlîş eylerim hep seyr-i ruhsârınla ben", "Pür lerze olur rûyini gördükçe cenânım", "Feryâd ki feryâdıma imdâd edecek yok" ve "Çeçen Kızı" gibi birçok eseri icra edilecek. Halka açık ve ücretsiz olarak yapılacak bu etkinlik, 20.00'de başlayacak.

Tanbur sazının üstadı: Cemil Bey

İstanbul'da 1873 yılında doğan Cemil Bey, ilk müzik bilgilerini ortaokul sıralarında ağabeyi Ahmet Bey'den aldı. Küçük yaşlarda keman ve kanun çalmaya başlayan Cemil Bey, daha sonra tanbur sazında ustalık seviyesine ulaştı. Tanbûrî Ali Efendi'den eski tarz tanbur icrasını öğrendi. Tanburdan başka, klasik kemençe, lavta ve viyolonsel gibi sazları da aynı ustalıkla icra ederek başlı başına bir ekol sahibi oldu. Viyolonsel ve yaylı tanburu Türk müziğinde ilk kullanan kendisidir. Müzik aleti çalmakta çok başarılı olan Cemil Bey aynı zamanda iyi de bir bestekârdır. Sözlü eserlerin yanında birçok saz eseri de besteleyen Cemil Bey, Türk müziği saz icrasına yepyeni modern bir tarz ve değişik bir yorum getirdi. Birçok talebe yetiştiren Cemil Bey'in özellikle taş plaklara yapmış olduğu taksim kayıtları makam, üslup ve tavır açısından bir ders niteliği taşımaktadır. Türk müziğinin değerlerinden Mesut Cemil'in babası olan Cemil Bey, İstanbul'da 1916 yılında vefat etti.

Kaynak: Bültenler / Güncel
Putin'in nükleer hamlesi NATO'yu harekete geçirdi! Salı günü olağanüstü toplanıyor

Putin'in tedirgin eden hamlesi, NATO'yu harekete geçirdi

Yenidoğan Çetesi davasında 5. gün! Bebek katili örgütün liderinden ilk itiraf geldi

Bebek katili örgütün liderinden ilk itiraf geldi

Erdoğan'ın sözleri sonrası 2025 yılı asgari ücret artışında %45 oranı konuşulmaya başlandı

Erdoğan'ın sözleri sonrası asgari ücret tahminleri yükseldi

Macaristan Başbakanı Orban, hakkında tutuklama emri verilen Netanyahu'ya sahip çıktı

Onlarca ülke tutuklamak için sıraya girerken bir liderden destek mesajı geldi

title