Husi Lideri İddialara Cevap Verdi
Yemen'de hükümeti devirmek için gösteriler düzenleyen Husilerin liderlerinden el Buhayti: "Siyasi veya askeri bir operasyonla Sana'yı ele geçirmek gibi bir niyetimiz yok" "Sonuca ulaşana kadar gösterilere devam edeceğiz"
SAMET DOĞAN - Yemen'deki Husi Hareketi liderlerinden Muhammed el-Buhayti, "Başkent Sana bütün Yemenlilerindir. Siyasi veya askeri bir operasyonla Sana'yı düşürmek gibi bir niyetimiz yok" dedi.
Husi milisler tarafından yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı bir bölgede AA muhabirine konuşan Buhayti, barışçıl gösterilerle taleplerini dile getirmeye devam edeceklerini vurgulayarak haklarında öne sürülen iddialara cevap verdi. Buhayti, "Sana'nın özel bir yeri var. Bütün Yemenlileri temsil ediyor. Siyasi veya askeri bir operasyonla Sana'yı ele geçirmek gibi bir niyetimiz yok. Zaten durumlar buna elverişli değil" diye konuştu.
Buhayti, bütün Yemenlileri ülkenin çıkarlarını gözeten yeni bir siyasi yapının kurulması noktasında hükümeti devirmek için gösterilere davet etti.
Ülkedeki karışıklığın arkasında harici güçlerin olduğunu savunan Buheyti, "Dışarıdan kontrol edilen siyaset ülke çıkarına hizmet etmez. Dış güçler kendi çıkarlarını pekiştirmek için içerdeki güçleri kullanıyor. Ancak temiz bir siyaset ülkenin çıkarlarını temsil edebilir" dedi.
Askeri operasyonlara da değinen Buhayti, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yemen ordusu içerisinde farklı gruplar var. Belirli bir partiye tabi olan milis güçler var. Savunma Bakanlığı'nın izni dışında hareket ediyorlar. Milisler, 2011'de El Cevf'teki bir askeri tugayı kontrol altına alarak Islah Partisi'ne yakın milislere teslim etmişti. Bu kişilerin askeri kıyafet giymesi bir şeyi değiştirmiyor. Karşımızda Savunma Bakanlığı'na bağlı askerler yok"
Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin Husi milislerin Amran kentinden çekilmesi isteğini değerlendiren Buhayti, " Amran'da durumlar tamamen değişti. Bütün resmi kurumları devlet yetkililerine teslim ettik. Cumhurbaşkanı Amran'ı ziyaret ettiğinde bölgede güvenliğin sağlanmış olduğunu ifade etmişti. Muhalefette olduğumuz için şimdi Amran'dan çekilmemizi istiyor. Sözleri çelişki içeriyor" dedi.
Cumhurbaşkanı Hadi'nin değil hükümetin istifasını istediklerini savunan Buhayti, Hadi'nin bütün siyasi taraflara eşit mesafede olması ve hiçbir tarafa yakınlık göstermemesiyle sorunun çözümüne büyük bir katkı sağlayacağını kaydetti.
-"Husiler yolsuzluklara karşı ve barışçıl"
Siyasete girip kolay yollarla servet kazananlara ve yolsuzluklara karşı oldukları için barışçıl gösterileri sürdüreceklerini belirten Buhayti, "Devlet yetkilileriyle görüşmelerimiz devam ediyor. Bir anlaşmaya varılması ve bunun fiilen gerçekleşmesi için sokaklara çıkan halkın hükümete baskısı devam edecek" ifadelerini kullandı.
Husi Hareketi, 14 Ağustos'ta başkent Sana'da başladıkları hükümet karşıtı gösterilerine şehir etrafına kurduğu kamplarla devam ediyor.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 29 Ağustos'ta yayımladığı açıklamada Husi Hareketi'ne, "hükümeti devirmek amacıyla gerçekleştirdikleri düşmanlıklara ve darbe girişimine son verilmesi" çağrısında bulunmuştu.
Merkezi Yemen'in kuzeyindeki Sa'da kentinde bulunan "Husi Hareketi", İran'ın Kum kentinde eğitim gören Hüseyin Bedreddin el-Husi tarafından 1992'de kuruldu. Husi'nin 2004'te öldürülmesinin ardından liderliğini Abdulmelik el-Husi'nin yaptığı Husiler ile Yemen ordusu arasında o tarihten bu yana zaman zaman çatışmalar yaşanıyor.
Yüzde 65'ini Şafii mezhebine mensup Sünnilerin oluşturduğu ülke nüfusunun yüzde 35'ini ise Zeydiyye mezhebine mensup Yemenliler oluşturuyor. İmam Maciduddin el-Mueydi, Muhammed el-Mansur ve Dr. Murtaza Mahatvari, Muhammed Abdulazim el-Husi gibi Zeydi otoriteler tarafından "gayrimeşru" ilan edilen Husi hareketinin, Şii Caferi mezhebine yakınlığıyla bilinen Carudiyye ekolüne mensup oldukları ve İran tarafından desteklendikleri iddia ediliyor. - Sana