Hüsamettin Cindoruk'tan AK Parti'ye Ret
Başkanlık sistemi ve iktidarın çalışmalarına ilişkin görüşlerinin alınması için davet edilen Hüsamettin Cindoruk, AK Parti'nin davetini kabul etmedi.
Hüsamettin Cindoruk, Ak Parti'nin eski Meclis başkanlarının başkanlık sistemi dahil iktidarın çalışmalarına ilişkin görüşlerini almak üzere gerçekleştirdiği toplantıya ilişkin davetini kabul etmedi.
"12 EYLÜL DARBECİLERİ BİLE..."
Cindoruk katılmama kararına ilişkin olarak da Milliyet'e şunları söyledi: "Seçilmiş Cumhurbaşkanı'nın katılımıyla gerçekleştirilen son kongreleri Anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu'na aykırıdır. Anayasanın değiştirilemeyecek maddelerinden biri de parlamenter demokrasidir. Devleti ve cumhuriyeti kuran 1. Meclis bu konuda kati bir karar vermiştir. Tartışılamaz bile. Nitekim 12 Eylül darbecileri bile bunu tartışmamıştır."
HÜSAMETTİN CİNDORUK KİMDİR?
14 Mayıs 1985 tarihinde Büyük Kongre'de Doğru Yol Partisi Genel Başkanlığı'na seçildi. Genel Başkanlık makamını, siyasi yasağı biten Süleyman Demirel'e bıraktıktan sonra 16 Kasım 1991 - 1 Ekim 1995 tarihleri arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanlığı yaptı. 17 Nisan 1993 günü, dönemin cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın vefatı üzerine 17 Nisan 1993 - 16 Mayıs 1993 tarihleri arasında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığını vekâleten üstlendi. Süleyman Demirel cumhurbaşkanı seçilince boşalan DYP genel başkanlığı için aday olmadı.
TANSU ÇİLLER'LE YOLLARI AYRILDI
Tansu Çiller'in DYP genel başkanı olduğu dönemde Doğru Yol Partisi'nden ayrılıp Demokrat Türkiye Partisi'ni kurdu. Demokrat Türkiye Partisi, Mesut Yılmaz başbakanlığındaki koalisyon hükümetine katıldı; ama Cindoruk hükümette görev almadı. Parti 1999 genel seçimlerinde oyların % 0,58'ini aldı ve barajı aşamayarak TBMM dışında kaldı. Cindoruk, bu sonucun ardından Demokrat Türkiye Partisi genel başkanlığından ayrıldı.
16 Mayıs 2009'da yapılan Demokrat Parti 5. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde, 3. turda 559 oy alarak partinin genel başkanlığına seçildi. Genel başkanlığa gelmesinin ardından, Demokrat Parti ile Anavatan Partisi'nin birleşme sürecinde etkin rol aldı. İki parti 31 Ekim 2009 tarihinde Demokrat Parti çatısı altında bütünleşti ve Hüsamettin Cindoruk da bu bütünleşmenin başındaki isim oldu.
Hüsamettin Cindoruk, siyaset yaşamını Demokrat Parti genel başkanı olarak sürdürmüş ve 2011 yılının Ocak ayına kadar bu görevde kalmıştır.