Haberler

"Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk ve Farkındalık Yaratma Semineri"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Öztatar: "Türkiye'de artık arabulucuk kurumu fiilen 14 Kasım itibariyle yürürlüğe girmiştir ve arabulucular çalışmalarına ...

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, " Türkiye'de artık arabulucuk kurumu fiilen 14 Kasım itibariyle yürürlüğe girmiştir ve arabulucular çalışmalarına başlamıştır" dedi.

Adalet Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Ofisi ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğince (TOBB) Trabzon Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği'nin (TESOB) konferans salonunda düzenlenen "Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk ve Farkındalık Yaratma Semineri"ne iş adamları, yargı mensupları ve ilgililer katıldı.

Toplantıda konuşan Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Öztatar, arabuluculuk sistemini 160 ülkenin kullandığını belirterek, Amerika Birleşik Devletleri'nin son 50 yıldır vatandaşlarına bu hizmeti verdiğini söyledi.

Arabuluculuk kurumunun Türkiye'nin alışık olduğu bir sistem olduğuna işaret eden Öztatar, "Esasen geçmişte bize ait olan bir sistemi yeniden hayata geçirmiş bulunuyoruz. Çünkü arabulucuk sizin dostane bir şekilde çözümleri üretmenizi sağlıyor. Bu sistemde Trabzon'da iki kişi, 'ben mahkemeye gitmeden sorunumu nasıl halledebilirim?' sorusunun cevabıdır. Yani mahkemeye gitmeden sorunların çözümünün olabildiğinin göstergesidir. Bu anlamda ABD 50 yıl önce bu hakkı vatandaşına verdiyse artık Türkiye'nin de vatandaşlarına mahkemeye gitmeden kendi aralarında çözüm hakkı sunması zamanı gelmiştir" diye konuştu.

Bu sistemde sürecin gizli yürütüldüğünü vurgulayan Öztatar, şöyle devam etti:

"Türkiye'de artık arabulucuk kurumu fiilen 14 Kasım itibariyle yürürlüğe girmiştir ve arabulucular çalışmalarına başlamıştır. Ülke genelinde dördüncüsünü yaptığımız bu toplantılar çok verimli geçti. Bu sistemin öncelikle ticari uyuşmazlıklar ile işçi ve işveren arasındaki sorunlarda uygulanacağını düşünüyorum. Çünkü ticari uyuşmazlıklarda esnaflar için ticari sır kavramı önemlidir. Bugün bir davaya gittiğinizde duruşmalar aleni olduğundan orada ticari sırların ortaya çıkma durumu vardır. Oysa arabulucuk süreci gizli bir süreçtir. Gizlilik ihlali halinde ise 6 aya kadar hapis cezası gerektiren bir sistemdir."

-"Adliyelerdeki iş yükünü azaltacak"

Trabzon Cumhuriyet Başsavcısı Adem Kul ise sistemin yeni olmasına rağmen adliyelerdeki iş yükünü azaltacağını ve yargılama süreçlerine olumlu etkisi olacağını ifade etti.

Uyuşmazlıkların çözümünde arabuluculuğun hukuki zemine oturtulmasının önemli olduğunu belirten Kul, "Bu hususta görev alacak hukukçuların belli bir tecrübeye sahip olan kişilerden seçilmeleri bu sistemi daha yararlı hale getirecektir. Bu çalışmaların hem adelet sistemine hem de hukuk uyuşmazlığı olduğunda adalete ihtiyaç duyan bütün tarafların beklentilerine cevap vereceğini umut ediyorum" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Erzincan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Özbay sistemle ilgili sunum yaptı. - Trabzon

Kaynak: AA / Güncel
title
Close