Hukuk Fakültesi Öğrencilerine Hapis Cezası
Dicle Üniversitesinde eğitim gören 14 öğrenciden 11'ine 1'er yıl 8'er ay, 3 öğrenciye ise 2'şer yıl 1'er ay hapis cezası verildi.
Dicle Üniversitesi'nde Uludere olaylarını protesto etmek için sınavlara girmedikleri, diğer öğrencilerin de girmesini engelledikleri iddiasıyla yargılanan 14 öğrenciden 11'ine 1'er yıl 8'er ay, 3 öğrenciye ise 2'şer yıl 1'er ay hapis cezası verildi. 11 sanığa verilen ceza 2 yıldan az olduğu için hükmün açıklanması geri bırakıldı.
Şırnak'ın Uludere İlçesi Irak sınırında 28 Aralık 2011 gecesi düzenlenen ve 34 kişinin öldüğü hava operasyonunu protesto etmek için 29 ve 30 Aralık 2011 tarihlerinde Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde eylemler yapıldı. Öğrencilerin sınavlara girmemesi nedeniyle Hukuk Fakültesi Dekanlığı da sınavı iptal ederek erteledi. Eylem sırasında sınavlara girmeyen ve öğrencilerin sınava girmesine engel oldukları iddia edilen Faruk Bozan, Veysel Kadandır, Serdar Ataman, Emin Bozkurt, Seyhan Çiltepe, Übeyit Acar, Aşık Vangölü, Mesut Aydın, Sultan Uruk, Metin Adıyaman, Azat Tanışman, Mahsun Kaya, Hüseyin İzol ve Berivan Örenç, bir gün sonra polisin kampüste düzenlediği operasyonla gözaltına alındı.
Adliyeye sevk edilen öğrencilerden Sultan Uruk, Metin Adıyaman ve Hüseyin İzol tutuklanırken, diğer 11 öğrenci tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan ve daha sonra tek davada birleştirilen 3 ayrı iddianamede öğrencilerin 'Eğitim ve öğretimi engellemek', 'Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek', 'Terör örgütü propagandası yapmak' suçlarından yargılanmaları istendi. Savcı Levent Kaya'nın hazırladığı iddianamede, Şırnak'ta meydana gelen olayda 34 kişinin hayatını kaybettiği belirtilerek, "Örgütün bu amaçla yapmış olduğu çağrılar doğrultusunda Hukuk Fakültesi önünde toplanan grubun sınavlara girenleri engellediği" ifadeleri kullanıldı.
TUTUKLU 3 ÖĞRENCİ İLK DURUŞMADA TAHLİYE EDİLDİ
Hukuk Fakültesi öğrencilerinin yargılanmalarına 2012 yılının Mart ayında Diyarbakır 7'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Davanın ilk duruşmasında hazır bulunan sanık öğrenciler, sınavı veya eğitimi engelleyecek bir davranışta bulunmadıklarını ve kendi iradeleri ile sınavlara girmediklerini söyledi. Sanıklardan Hukuk Fakültesi 3'üncü sınıf öğrencisi Mahsun Kaya, "Koridorda sınava girmek için bekleyen öğrenciler vardı. Bizim koridorda bulunduğumuz sırada polislerle özel güvenlikçiler oradaydı. İsteyen öğrenciler de sınava giriyordu. Kimse kimseyi engellemedi" dedi.
Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme tutuklu sanıklar Sultan Uruk, Metin Adıyaman ve Hüseyin İzol'un tahliyelerine karar verdi.
GÜVENLİK AMİRİ DE 'ENGELLEME GÖRMEDİM' DEDİ
Olay anında fakülte binasında bulunun Üniversite Güvenlik Amir Yardımcısı Ömer Tutal da ifadesinde, "80- 90 öğrenci sınava girdi. Diğer öğrenciler onları engellemedi. Fiili olarak sınava girmek isteyenlerin engellendiğini görmedim" dedi.
Mahkeme, daha sonra olay günü görevli olan öğretim görevlileri Mustafa Şenay Canoruç ve Vahap Coşkun'u tanık olarak dinledi. Olay günü fakülte binasında bulunduklarını belirten Canoruç ve Coşkun, "Diğer öğrencilere sınava girmemesi konusunda baskı yapıldığını veya tehdit edildiğini görmedik. Alkışlamalar ise Dekan yardımcısının sınavın iptal edildiğini açıklamasının ardından yapıldı" diye ifade verdi.
14 ÖĞRENCİYE HAPİS CEZASI
Davayı karara bağlayan mahkeme, Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerinden Faruk Bozan, Veysel Kadandır, Serdar Ataman, Emin Bozkurt, Seyhan Çiltepe, Übeyit Acar, Aşık Vangölü, Mesut Aydın, Sultan Uruk, Hüseyin İzol ve Berivan Örenç'i 1'er yıl 8'er ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme 11 öğrenci hakkında, 2 yıldan az ceza aldıkları için hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. Mahkeme bu 11 öğrencinin 5 yıl süreyle denetimli serbestlik tedbirine tabi tutulmalarını, bu sürede kasti bir suç işlemeleri durumunda hükmün açıklanacağını bildirdi.
Mahkeme sanıklar Metin Adıyaman, Azat Tanışman ve Mahsun Kaya'yı ise aynı eyleme iki kez katıldıkları için 2'şer yıl 1'er ay hapisle cezalandırdı. Yargıtay kararı onarsa bu sanıklar cezaevine girecek.
Mahkeme tüm sanıkların 'terör örgütü propagandası yapmak' suçundan haklarında açılan davanın ertelenmesine, üç yıl içinde aynı suçu işlememeleri durumunda davanın düşürülmesine karar verdi.
Mahkeme, tüm sanıklar yönünden 'Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' ve '2911 sayılı toplantı ve gösteri kanununa muhalefet' suçlamalarından beraat kararı verdi.
SAVCI CEZAYI AZ BULDU
Kararın açıklanmasının ardından Diyarbakır 7'inci Ağır Ceza Mahkemesi Savcısı Ahmet Hakan Özdemir, öğrencilere verilen cezanın örgüt üyeliği kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, kararın bozulması için Yargıtay'a başvurdu.
Sanıklardan Mahsun Kaya'nın avukatı Yunus Muratakan ise, kararın usul, yasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hükümlerine aykırı olduğunu belirterek kararı temyiz etti. - Diyarbakır