Haberler

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği'nden "2013 Hak İhlalleri Raporu"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dernek Başkanı Kenanoğlu: “Türkiye'de Alevilerin yaşadığı sorun, Türkiye'nin demokratikleşememesinden kaynaklanan sorunlardır.

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği, "2013 Hak İhlalleri" başlıklı raporunu açıkladı.

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, Cezayir Toplantı Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, Alevilere yönelik uygulamaları ve yaşanan olayları içeren 2013 Hak İhlalleri Raporu'nu kamuoyuyla paylaştıklarını söyledi.

Kenanoğlu, özelde Alevilerin inanç özgürlüklerinin elde edilmesi, genelde ise herkesin düşünce, vicdan ve din özgürlüğü hakkı için çaba sarf ettiklerini belirtti.

Türkiye'de din ve inanç özgürlüğünün genel olarak uluslararası insan hakları ve anayasal güvence altında olmasına rağmen hak ihlalleri yaşandığını savunan Kenanoğlu, uluslararası yargı kararları ve sözleşme hükümlerinin etkili olmadığını söyledi.

Kenanoğlu, "Geçmiş yıllarda olduğu gibi 2013'te de Alevilere yönelik ayrımcı tutum, nefret söylemi, uygulama ve yasal olarak yok saymalar devam etmiştir" diye konuştu.

Alevilerin istihdam edilmesinde de ayrımcılıkla karşı karşıya kalındığını öne süren Kenanoğlu, "Bürokrasi, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan Aleviler tali görevlere veriliyor. Kendi asli görevlerinin dışında. Bu durum özel kurumlara da yansıyor" dedi.

Kendi tespitlerine göre 2012'deki 63 hak ihlali sayısının geçen yıl 142'ye çıktığını kaydeden Kenanoğlu, bu sürecin devamından endişe ettiklerini bildirdi.

Kenanoğlu, hak ihlallerinin önlenmesine ilişkin, " Türkiye'de Alevilerin yaşadığı sorun, Türkiye'nin demokratikleşememesinden kaynaklanan sorunlardır. Bizim talebimiz, demokratik yeni bir anayasa yapılmasıdır" ifadesini kullandı.

Türkiye'de her vatandaşa, her kimliğe, her inanca eşit yurttaş seviyesinde bakıldığı sürece sorunların aşılabileceğini anlatan Kenanoğlu, bunun da demokrasiden geçtiğini vurguladı.

Kenanoğlu, hangi inanç kesiminden olursa olsun dini hizmetler veren görevlilere devlet tarafından maaş ödenmesine karşı olduklarını, inananların kendi inanç önderlerini kendilerinin finanse edebileceğini söyledi.

Toplantıya, bazı Alevi dergah ve derneklerinin temsilcileri, gazeteciler ile bazı siyasi parti temsilcileri katıldı.

Rapor

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği'nce hazırlanan raporda, cemevlerinin statüsü, zorunlu din dersleri, Alevi dergah ve ibadethanelerinin kendilerine verilmemesi ve bunlardan yüksek kira bedelleri alınması gibi ihlallerin sürdüğü kaydedildi.

Raporda, 2013'te tespit edilebilen ayrımcılık ve hak ihlallerine kronolojik olarak yer verildi.

Yapılması zorunlu yeni anayasanın tüm halkları, inançları kapsayan demokratik, eşitlikçi, özgürlükçü ve laik bir anayasa olması gerektiği ifade edilen raporda, şu görüşler yer aldı:

"Yeni anayasada devlet tüm dinlere-inançlara eşit mesafede durmalıdır. Devletin bir dini kurumu olmamalı, hiçbir dini-inancı finanse etmemelidir. Din-inanç sivil hayata terk edilmeli, devlet hiçbir dini organizasyonda yer almamalı, destekçisi ve/veya engelleyicisi olmamalıdır. Din-inanç eğitimi, öğretimi okullarda değil, ilgili inancın ibadethanelerinde, o inancın mensuplarınca verilmelidir. Her türlü inançlara ve kimliklere yönelik ayrımcı uygulamalar, sözler, hakaretler nefret söylemi kapsamında cezai yaptırımlara tabi tutulmalıdır. Toplumda derin yaralar bırakan katliamlar için 'Yüzleşme ve Hakikatleri Araştırma Komisyonları' kurulmalıdır." - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel
title
Close