Hububat Gıdalarında Böcek Yumurtası Uyarısı
Zonguldak Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik, makarna, hububat ve kuru gıdaları alırken böcek ve böcek yumurtasına karşı dikkatli olunmasını istedi.
Zonguldak Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik, makarna, hububat ve kuru gıdaları alırken böcek ve böcek yumurtasına karşı dikkatli olunmasını istedi.
Zonguldak Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik, kuru gıdaların seçiminde böceklerden arındırılmış olanların alınmasını istedi. Hububat türü gıdalarda böcek yumurtalarının da bulunabileceği konusunda uyaran Çelik, "Eğer ılık ve nemli bir ortamda gıdayı saklarsanız bu yumurtalar canlı böceklere dönüşür. Bu ürünleri satın aldığınız raflara da dikkat ediniz" dedi.
Çelik, konserve gıdaların seçimi konusunda da uyarılarda bulundu. Teneke ve cam konserve kavanozlarının kontrol edilmesi gerektiğini anlatan Çelik, şöyle konuştu: "Kutularda herhangi bir açılma olup olmadığına mutlaka bakın. Kutunun tepesi veya tabanındaki tümseklik ya da şişkinlik oluşumları tehlikelidir. Teneke konserve kutularının ezik olmaması gerekir. Konserve cam kavanozda ise kapağına hafifçe vurarak, konservenin bozuk olup olmadığına bakınız."
İNDİRİMLİ ÜRÜNLERE DİKKAT
Çelik, alışverişlerde özellikle dikkat edilmesi gereken konulardan birinin de indirimli ürünler olduğunu ifade etti. İndirime giden ürünlerin miktarına ve son kullanma tarihine birlikte bakılmasını isteyen Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İndirimde olan gıda ürünlerinin uzun süre stok edilmeyeceği bilinmelidir. Örneğin 10 gün sonra son kullanma tarihi geçecek olan sıvı yağ eğer 5 litre ise ve 10 gün içerisinde tüketilemeyecekse alınmamalıdır."
Yumurtaların kontrol edilmesi konusunda da halkı uyaran Çelik, şunları söyledi: "Markette yumurtalar 5-12 derecede tutulmalıdır. Oda sıcaklığında tutulan yumurtaları almayın."
Teneke ambalajlarda satılan yağ, bal, reçel, peynir gibi kuru olmayan ürünlerin ambalajlarının önem taşıdığını ifade eden Çelik, sözlerine şöyle devam etti: "Teneke ambalajın ezik ve yamuk olmaması gerekir. Taşıma ve paketleme sırasında teneke kutunun darbe alması, ürünün içeriğini ve yapısını değiştirecek bulaşmalara sebep olacaktır."
Donmuş ve buzdolabında saklanan gıdaların alışverişin sonuna doğru alınması ve bu gıdalarda buz kristalleri bulunmayan ürünlerin alınması konusunda uyaran Çelik, süt ürünlerinin 4 derece sıcaklıkta saklanması gerektiğini belirterek, bu ürünlerin son kullanma tarihine bakılmasının da çok önemli olduğunu ifade etti. Raflardaki sıcaklıkların kontrol edilmesi gerektiğini anlatan Çelik, paketlerin ise incelenerek alınması gerektiğini vurguladı. Çelik, delik paketlerin alınmaması gerektiğini, et suyu sızan paketlerin
başka bir poşetin içerisine yerleştirilerek alışveriş arabasına konulması gerektiğini kaydetti.
TAZE MEYVE VE SEBZE SEÇİMİ
Çelik, meyve ve sebze seçiminde ise taze ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini belirterek, uyarılarını sürdürdü. Çelik, taze sebze ve meyve seçimi için dikkat edilebilecek hususları şöyle anlattı: "Sebze ve meyvelerin görünümünün mümkün olduğunca taze olmasına dikkat edin. Çok yavaş görünümünde üzerinde leke olan, hafif çürümüş veya üzerine öz suyu bulaşmış sebze ve meyveleri almaktan kaçının."
Çelik, gıdaya ilişkin her türlü şikayet ve taleplerin Alo 174 gıda hattına
bildirilebileceğini sözlerine ekledi. - ZONGULDAK