Haberler

HSYK'dan Başörtülü Avukat Kamalak'ı Duruşmaya Kabul Etmeyen Hakime İnceleme

HSYK'dan Başörtülü Avukat Kamalak'ı Duruşmaya Kabul Etmeyen Hakime İnceleme
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak'ın eşi Avukat Zübeyde Kamalak'ı başörtülü olarak duruşmaya kabul etmeyen Hakim İlhan Kadıoğlu hakkında inceleme başlattı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Saadet...

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak'ın eşi Avukat Zübeyde Kamalak'ı başörtülü olarak duruşmaya kabul etmeyen Hakim İlhan Kadıoğlu hakkında inceleme başlattı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak'ın eşi Avukat Zübeyde Kamalak'ı başörtülü olarak duruşmaya kabul etmeyen Hakim İlhan Kadıoğlu hakkında inceleme başlattı. Kurul'un görevlendirdiği müfettişin hazırlayacağı rapor doğrultusunda Hakim Kadıoğlu hakkında soruşturma başlatılıp başlatılmayacağına karar verilecek.

Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak'ın eşi Avukat Zübeyde Kamalak'ın, Ankara 2. Aile Mahkemesi'nde görülen bir davaya türbanıyla girmesi üzerine, Hakim İlhan Kadıoğlu, "Danıştay 8. Dairesi, avukatların 'başı açık' görev yapmalarına dair düzenlemenin yürütmesini durdurmuş olsa da avukatların meslek kuralları ve kamu hizmeti yapmaları nedeniyle yargılamalara türbanlı giremeyecekleri" gerekçesiyle duruşmayı erteledi. Kadıoğlu, Zübeyde Kamalak'ın türbanlı duruşmaya girdiğini tutanağa yazdırırken Kamalak, Danıştay 8. Dairesi'nin, TBB türbanlı avukatların "başı açık" görev yapmalarına dair düzenlemesinin yürütmesini durdurduğunu hatırlatarak, TBB'nin de 71 baroya gönderdiği genelge kapsamında duruşmalara kabul edilmesi gerektiğini söyledi. Hakim Kadıoğlu, duruşmaya son vererek, "avukatların meslek kuralları ve kamu hizmeti yapmaları nedeniyle yargılamalara türbanlı giremeyecekleri" gerekçesiyle duruşmayı erteledi.

-KADIOĞLU'NUN DOSYALARI İNCELENİYOR-

Kadıoğlu'nun bu kararının ardından Avukat Kamalak, hakim hakkında HSYK'ya şikayette bulundu. Şikayeti değerlendiren Kurul, Kadıoğlu hakkında inceleme başlatarak, müfettiş görevlendirdi. Kamalak'ın şikayete ilişkin ifadesini alan müfettişin sadece Kalamak'ın duruşma tutunağını incelemediği öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, Kurul tarafından görevlendirilen müfettiş, Kadıoğlu'nun Kamalak'ın duruşmasının görüldüğü gününün bütün dosyalarını incelemeye aldı. Müfettişin hazırlayacağı rapor doğrultusunda Hakim Kadıoğlu hakkında soruşturma başlatılıp başlatılmayacağına karar verilecek.

-İKİNCİ HAKİMİ DE ŞİKAYET EDECEĞİM-

Bu gelişmelerin ardından Kamalak'ın geçtiğimiz hafta Ankara 11. Aile Mahkemesi'ndeki bir "boşanma' davasına da başı kapalı olarak girmesi üzerine Hakim Mustafa Karadağ, duruşma zaptına, "Zübeyde Kamalak'ın başı kapalı olarak duruşmaya girdiğini" geçirdikten sonra, duruşmaya son verdiğini bildirdi. Hakim Karadağ, "Mahkemelerde geçerli olan meslek kuralları, avukatların, davanın görüldüğü mahkemenin ve hakimin tabi olduğu kurallara tabi olması zorunluluğu gereğince, davalının kendisini başka bir vekille temsil etmesi için iki haftalık kesin süre verilmesine" karar vererek duruşmayı erteledi.

Konuya ilişkin ANKA'nın sorularını yanıtlayan Kamalak, Karadağ hakkında da HSYK'ya şikayet dilekçesi vereceğini belirtti. Kadıoğlu'nun kendi duruşması gelmeden başörtülü olarak duruşma salonda beklemesine izin vermediğini savunan Kamalak, Kadıoğlu'nun mahkeme kararını uygulamayarak Anayasal suç işlediğini ve görevini kötüye kullandığını öne sürdü. Kamalak, "Hakimin görevi duruşma salonuna giren çıkanın kıyafetini belirlemek değil, kaldı ki kendisinin görevi olmayan bir konuda beyanda bulundu. Hakimin görevi sadece yargılama yapmaktır. Anayasaya herkes uymak zorunda. Başörtüsü en temel hak ve özgürlüklerimizdendir. Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi'ne Türkiye'de taraftır. Bu konu temel hak ve özgürlükler konusu olduğu için bu konuda yasaklamaya gidilemez" dedi.

-KİMSE HAKİMLERİ KULLANMASIN-

Kamalak'a iki hafta süre veren Hakim Mustfa Karadağ ise Türkiye Barolar Birliği'nin Avrupa Barolar Konseyi'ne (CCBE) üye olduğunu anımsatarak, kendilerine uygulanan meslek kurallarına avukatların da uyması gerektiğini ifade etti. Hakimlerin hukuku uyguladığına dikkat çeken Karadağ, avukatların başörtüsü konusundaki sorunlarını meslek birliği ile halletmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Kimse başörtüsü konusunda hakimleri kullanmasın. Yargı bu duruma alet edilmesin. Kimsenin kıyafeti bizi ilgilendirmez herkes istediği gibi giyinebilir ancak biz hukuk neyse onu uyguluyoruz" diye konuştu. - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel
İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

19 ilimizde eğitime kar engeli

19 ilimizde eğitime kar engeli

Saadet Partisi'nde yeni genel başkan Mahmut Arıkan

Saadet'te Karamollaoğlu dönemi sona erdi! İşte yeni genel başkan

Fiyatları görünce cinnet geçiren adam, marketten sürüklenerek atıldı

Fiyatları görünce cinnet geçiren adam marketten sürüklenerek atıldı

title