HSYK Başmüfettişi Yunus Nadi Kolukısa Açıklaması
İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen ’Türkiye’de Önleme Dinlemeleri’ konferansına katılan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başmüfettişi Yunus Nadi Kolukısa, “Toplumun en alt kısmından en üst kısmına kadar ‘ben de dinleniyor muyum’ imajı oluşuyorsa toplum için büyük bir hasardır.
İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen ' Türkiye'de Önleme Dinlemeleri' konferansına katılan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başmüfettişi Yunus Nadi Kolukısa, "Toplumun en alt kısmından en üst kısmına kadar 'ben de dinleniyor muyum' imajı oluşuyorsa toplum için büyük bir hasardır. Bunu el birliği ile düzeltmemiz gerekiyor" dedi.
Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen konferansa HSYK Başmüfettişi Yunus Nadi Kolukısa, Malatya Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper, Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Hayri Keser, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Türkiye'de önleme ve adli dinlemeler hususunun çok karıştırıldığını belirten Kolukısa, bunun sebebinin ise bazı düzenlemeler sırasında bu hususun tam ve açık bir şekilde düzenlenmemesinden kaynaklandığını söyledi. Son bir yıldır Türkiye'de çok farklı bir durumla karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Kolukısa, ülkede yanlış algılara sebebiyet verecek durumların söz konusu olduğunu dile getirdi.
Toplumda herkes dinleniyormuş gibi bir algı oluşturulmaya çalışıldığını kaydeden Yunus Nadi Kolukısa, "Tabi bu durum son derece rahatsız edicidir. Bir defa bu anayasamızda da belirtildiği üzere haberleşme özgürlüğüne aykırıdır. İnsanımız doğal olarak haberleşme hürriyetine saygı duyulmasını istiyor. Ancak biraz önce bahsettiğimiz söz konusu algı insanları olumsuz etkilemektedir" diye konuştu.
Türkiye'de son bir yıldır yaşanan bu konular hakkında HSYK tarafından kendisine soruşturma görevi verildiğini söyleyen Kolukısa, "Bu husus oldukça önem arz ediyor. Ne yazık ki uygulamadaki en büyük sorunumuz kanunun yeterince uygulanmamasıdır. Kanun uygulanmadığı zaman da çok ciddi sorunlarla karşılaşıyoruz. Ülkemiz ve toplumumuz açısından ağır müeyyidelerle karşı karşıya kalıyoruz."dedi.
Önleme dinlemeleri alanının, hukuk sistemi içerisinde en az ilgi gören, hakkında en az çalışma yapılan alan olduğunu belirten Kolukısa, "5271 sayılı CMK'da düzenlenmiş özel yasalar ile boşluk giderilmeye çalışılmıştır. Doktrinde bu konuların teveccühlerin görmemesi de akademik açıdan büyük bir eksiklik olarak değerlendirilmektedir. Devletin bekası ve güvenliği açısından yapılan işlemler ile kişilerin güvenliği, haberleşme hürriyeti ve özel hayatın gizliliği konuları burada karşı karşıya gelmektedir. Yasa koyucuların çok hassas olmaları gerekiyor. Toplumun en alt kısmından en üst kısmına kadar 'ben de dinleniyor muyum' imajı oluşuyorsa toplum için büyük bir hasardır. Bunu el birliği ile düzeltmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.
HSYK olarak bu konuda çok ciddi bir çalışma yaptıklarını belirten Kolukısa, "Bir farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Toplumdan da bu hususun artık düzeldiğini düşünmelerini istiyoruz." diye konuştu. - MALATYA