Haberler
Rusya bir kez daha ABD füzeleriyle vuruldu, Savunma Bakanlığı 'Yanıt verilecek' dedi

ABD füzeleriyle bir kez daha vurulan Rusya'dan dünyayı korkutan açıklama

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Bebeğin vücudunda dikkat çeken izler var! Yataktan düştüğü iddia edilen 3 yaşındaki Elif bebeğin annesi tutuklandı

Yataktan düştüğü iddia edilen 3 yaşındaki bebeğin annesi tutuklandı

5 yaşındaki kız çocuğunun ölümünde sır perdesi 6 yıl sonra aralandı

5 yaşındaki kız çocuğunun ölümünde sır perdesi 6 yıl sonra aralandı

HSYK 1. Daire Üyesi Teoman Gökçe İstifa Etti!

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HSYK 1. Daire üyesi Teoman Gökçe, "yaz kararnamesi değil, kıyım kararnamesi" diyerek istifa etti.

Yayınlanacak yaz kararnamesine tepki gösteren 1. Daire üyesi Teoman Gökçe istifa etti. Gökçe, "yaz kararnamesi değil, kıyım kararnamesi" dedi.

İSTİFA ETTİ

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda (HSYK) "yaz kararnamesi" krizi çıktı. 2014 yaz kararnamesinin HSYK Genelgesi'ne aykırı bir şekilde hazırlandığını öne süren HSYK 1.Dairesi Üyesi Teoman Gökçe, bir basın açıklaması yaparak kuruldan istifa etti.

"KIYIM KARARNAMESİ"

Gökçe, “yargı bağımsızlığını ve hakimlik-savcılık teminatını ortadan kaldıracak şekilde atamalar gerçekleştirilmiştir” dedi. Gökçe, bazı hakim ve savcılarla ilgili haksız tasarruflarda bulunulduğu kararnamenin yaz değil kıyım kararnamesi olduğunu belirterek istifa etti.

"TUTARSIZ ATAMALAR YAPILDI"

Gökçe, “11 Haziran Çarşamba günü görüşmeleri tamamlanan Türk yargı tarihine “Kıyım Kararnamesi” olarak geçecek 2014 yılı yaz kararnamesi ile 16 Ocak’tan sonra çıkarılan kararnamelere benzer fakat onlara göre, daha hukuksuz, daha ilkesiz ve daha tutarsız atamalar gerçekleştirilmiştir.” dedi.

"MİLLETİN BEKLENTİSİNİ BOŞA ÇIKARMADIK"

Gökçe, yaptığı açıklamada, 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan halk oylaması neticesinde, Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi normları ile Venedik Komisyonu kriterlerine uygun olarak, doğrudan milletin iradesi ile oluşturulmuş olan Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nda, yaklaşık 3,5 yıldır Birinci Daire üyesi olarak görev yaptığını hatırlattı. Gökçe, "Öncelikle şunu belirtmek isterim ki milletimiz Anayasa referandumunda daha çok demokrasi, daha çok özgürlük, daha çok hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı için yapılan Anayasa değişikliğine onay vermiştir. Kurulumuz da yakın tarihe kadar bu bilinçle hareket etmiş ve milletimizin beklentisini boşa çıkarmamak için elinden gelen tüm gayreti sarf etmiştir.” diye ifade etti.

"DÖRT AYRI KARARNAME ÇIKARILARAK..."

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü 17 Aralık operasyonuna da atıf yapan Gökçe, şunları ifade etti: “17 Aralık 2013 tarihinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılmış olan yolsuzluk ve rüşvet soruşturmaları sonrasında yapılan yasal değişiklikler ve akabinde yargıda yaşanan hukuka aykırı uygulamalar neticesinde, kuvvetler ayrılığı, hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı, hâkimlik-savcılık teminatı, masumiyet karinesi, adil yargılanma hakkı ile kanun önünde eşitlik ilkeleri ciddi boyutlarda zarar görmüştür. 15 Ocak 2014 tarihli HSYK Genel Kurulu toplantısında Adalet Bakanı’nın teklifi üzerine, Birinci Daire’de yapılan üye değişikliğinden hemen sonra başlayan süreçte; kararname dönemi olmamasına rağmen, gerek Hâkimler ve Cumhuriyet Savcıları Hakkında Uygulanacak Atama-Nakil Yönetmeliği’ne, gerek mevcut gerekse önceki HSYK’nın yerleşik uygulamalarına ve prensip kararlarına çok açık bir şekilde aykırılıklar içeren dört ayrı kararname çıkarılarak, yargı bağımsızlığını ve hakimlik-savcılık teminatını ortadan kaldıracak şekilde atamalar gerçekleştirilmiştir.”

“HUKUKUZ, İLKESİZ VE TUTARSIZ ATAMALAR”

Gökçe, açıklamasına şöyle devam etti: “Bu kararnamelerle, haklarında o yerdeki görevlerini yapmaya engel olacak herhangi bir soruşturma veya disiplin cezası olmamasına ve bu yönde bir talepleri bulunmamasına rağmen, ağırlıklı olarak İstanbul, İzmir ve Adana’da yürütülen yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarında görev alan hâkim ve savcılar ile bu soruşturmalarla hiçbir ilgisi olmayan hâkim ve savcılar, söz konusu soruşturmalar bahane edilerek başka şehirlere atanmışlardır. Ayrıca, çıkarılan bu dört kararname Birinci Daire tarafından yeterli görülmeyerek, 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu’nun 77. maddesi ile açıkça Kurul’un İkinci Dairesi’ne verilen yetki gasp edilip, kamuoyunda yoğun bir şekilde tartışılan bir kısım soruşturmaları yürüten cumhuriyet savcılarının görev yerleri değiştirilmiştir. Yapılan bu hukuka aykırı uygulamalar ile yargı mensuplarının, korunaksız, güvencesiz ve yarınlarından endişeli bir hale gelmelerine neden olunurken, diğer yandan meslektaşlarımız yapacakları yargısal faaliyetlerinde hukuku değil, hukuk dışı kaygı ve kriterleri gözetmek zorunda kalacakları bir ortama sürüklenmişlerdir. Büyük bir özveriyle çalışan meslektaşlarımız, ortaya çıkan bu vahim tablo karşısında, artık yarın neyle karşılaşacaklarını ve nasıl bir muameleye tabi tutulacaklarını bilememenin tedirginliğini yaşamaktadırlar. Üzülerek ifade etmeliyim ki 11 Haziran Çarşamba günü görüşmeleri tamamlanan Türk yargı tarihine “Kıyım Kararnamesi” olarak geçecek 2014 yılı yaz kararnamesi ile 16 Ocak’tan sonra çıkarılan kararnamelere benzer fakat onlara göre daha hukuksuz, daha ilkesiz ve daha tutarsız atamalar gerçekleştirilmiştir.”

TEOMAN GÖKÇE KİMDİR?

29.05.1969 tarihinde Niksar’da doğan Teoman Gökçe, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1990 yılında mezun oldu.

İstanbul Adli Yargı hâkim adayı olarak mesleğe başlayan Gökçe; sırasıyla Yalıhüyük ve Beşiri Cumhuriyet savcılığı görevlerinde bulundu.

Yargıtay Onuncu Ceza Dairesi tetkik hakimliği görevi de yapan Gökçe, 2010 yılında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyeliği görevine başladı.

İŞTE O KARARNAME

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca (HSYK), 2 yılık yükselme sürelerini aldıkları aylıkta Nisan 2014 dönemine kadar bitiren adli yargı hakim, cumhuriyet başsavcı ve savcılarıyla idari yargı hakimlerinin adları Resmi Gazete'de yayımlandı.

HSYK kararında, 2822 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 22. maddesine göre, 2 yılık yükselme sürelerini aldıkları aylıkta nisan 2014 dönemine kadar bitiren adli yargı hakim, cumhuriyet başsavcı ve savcıları ile idari yargı hakimlerinin adları yer aldı.

Kararda, sürelerini doldurdukları halde listede adlarını bulamayanların, 30 gün içinde HSYK'ya yazılı başvurarak durumlarının yeniden incelenmesi isteminde bulunabilecekleri belirtildi.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel
title