HSBC Türkiye, 'Yağmur Suyu Hasadı' modeliyle ekolojik onarıma katkı sunuyor
WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ve HSBC Türkiye iş birliğiyle 'Yağmur Suyu Hasadı' projesi hayata geçiriliyor.
Büyük Menderes Havzası'nda Aydın'ın Haydarlı Köyü'nde2019 yılı içinde başlatılan ve kuraklıkla mücadelede yağmur suyunun verimli kullanımı amacıyla HSBC Türkiye ve WWF Türkiye iş birliğiyle yürütülen 'Yağmur Suyu Hasadı' projesi kapsamında bugüne kadar 134 ton, yani yaklaşık 7 bin damacanaya eş değer ya da dört kişilik bir ailenin yaklaşık altı aylık su ihtiyacanı karşılayacak miktarda yağmur suyu hasadı yapıldı.
Hedef 650 Ton Yağmur Suyu
Ekim 2020' ye kadar 650 ton yağmur suyunun hasat edilmesinin hedeflendiği proje kapsamında yaklaşık 200 HSBC Türkiye gönüllüsü, tatlı su, su riskleri ve yağmur suyu hasadı konusunda eğitimlerini tamamladı. HSBC Gönüllülleri, Aydın'ın Haydarlı Köyü'nde düzenli aralıklarla saha çalışması yapmanın yanısıra, yerel halk, ortaokul ve liseöğrencileri ve velileri için temiz su kaynaklarının korunması ile bireyler tarafından tekrar edilebilir küçük ölçekli önlem ve uygulamalar konusunda eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarına destek vermeye başladı.
Proje sonuna kadar İstanbul, İzmir ve bölge okullarında;
3000 öğrencinin tatlı su, su riskleri ve yağmur suyu hasadı konusunda eğitim alması,
6000 öğrenci velisinin tatlı su, su riskleri ve yağmur suyu hasadı konusunda farkındalığının arttırılması hedefleniyor.
Büyük Menderes Havzası'nda ekolojik sürdürülebilirliği destekliyoruz
Yağmur suyu hasadının yaygınlaştırılmasıyla; yeraltı suyu ve şebeke suyu kullanımı azaltılırken, bölge halkına sosyo-ekonomik faydalar da sağlanabileceğine dikkat çeken HSBC Türkiye Genel Müdürü Selim Kervancı, "HSBC Grubu 8 yıldır küresel çapta yürüttüğü 'Su Programı' kapsamında; faaliyet gösterdiği ülkelerde temiz su kaynaklarının korunması ve bu konuda çevre bilincinin artırılmasına yönelik projeler yürütüyor. WWF-Türkiye iş birliğiyle gerçekleştirdiğimiz Haydarlı Köyü'ndeki yağmur suyu hasadı modeli ve bilinçlendirme çalışmalarıyla hem bölgenin su ihtiyacını karşılamayı, hem de ekolojik sürdürülebilirlik için tekrar edilebilir bir model oluşturmayı hedefliyoruz. Sadece Banka olarak değil, gönüllü çalışanlarımızın da aktif katılımıyla hayata geçen projenin; ülkemizde çölleşme ve kuraklıkla mücadele konusunda toplumun bilinçlendirilmesi ve farkındalık oluşturulması açısından büyük önem taşıdığına inanıyorum" ifadelerini kullandı.
WWF-Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli ise konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede şöyle konuştu:"Ülkemizdeki 25 akarsu havzasından biri olan Büyük Menderes Havzası'nda 10 yıldan uzun süredir su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı konusunda çalışıyoruz. Tarım ve sanayinin kaynakları daha verimli kullanması ve 'su ayakizi'ni azaltması için bugüne kadar yaptığımız sektörel bilgilendirme ve dönüşüm çalışmalarının yanısıra, tarımsal ve evsel kullanımdan kaynaklanan 'su ayak izi'ni azaltmak için HSBC Türkiye ile birlikte gerçekleştirdiğimiz bu proje, tekrar edilebilir ve ölçeklenebilir olması itibarıyla bizim için çok kıymetli. Havzadaki diğer çalışmalarımızı tamamlayacak şekilde, bölgedeki tüm paydaşları da yanımıza alarak proje sonunda ortaya çıkacak modelin havza çapında yaygınlaştırılmasını amaçlıyoruz."