Haberler

Hrant Dink İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Konferansı"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin, "Tam 9 yıl oldu ve yine soruyorum; Ne değişti?

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin, "Tam 9 yıl oldu ve yine soruyorum; Ne değişti? Çok üzgünüm, bugün de bu soruya verebilecek olumlu bir cevabım yok" dedi.

Prof. Dr. Barbarosoğlu, BÜ'de bu yıl 9. düzenlenen "Hrant Dink İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Konferansı"nın açılışında konuştu.

Bundan iki yıl önce yapılan konferansta yaptığı konuşmadaki "Ne değişti?" sorusunu katılımcılara hatırlatan Barbarosoğlu, "Bugün yine bu soruyu hatırlamamız, bıkmadan usanmadan bu soruyu sormamıza devam etmemiz gerekiyor. Tam 9 yıl oldu ve yine soruyorum; Ne değişti? Çok üzgünüm, bugün de bu soruya verebilecek olumlu bir cevabım yok" diye konuştu.

Adaletin sağlanmasında en temel gerekliliğin barış olduğunu belirten Barbarosoğlu, barışın ve özgürlüklerin askıya alındığı zamanlarda insanların birbirleriyle konuşmasının, söylenenleri duymasının ve anlaşmalarının imkansız hale geleceğini anlattı.

Toplumdaki her kurum gibi üniversitelerde de özgürlük ve demokrasinin gerekli olduğunu ifade eden Barbarosoğlu, "Üniversiteleri üniversite yapan yaratıcı ve eleştirel düşüncelerin kendini göstermesi, toplumda bir karşılık bulması, toplumu daha iyiye güzele doğru taşıması için barış ve adalet ortamı elzemdir" dedi.

Özgürlüğün ve demokrasinin olmadığı ortamlarda kötülüğün sıradanlaştığını söyleyen Barbarosoğlu, şöyle devam etti:

" Rakel Dink'in deyişiyle 'Bir bebekten katil yaratan karanlığın iyice zifiri bir hal aldığı zamanlardır' Dün doğruyu, eşitliği, adaleti savunduğu için Hrant Dink'i katleden eller, bugün barışın, uzlaşmanın, bir arada yaşamanın temsilcilerine ulaşmakta veya ulaşmaya çalışmakta, umuda giden yolları tehdit etmektedir. Bugün her zamankinden daha fazla barışı, özgürlüğü ve adaleti düşünmemiz gerekiyor. Sevgili Vandana Shiva barış konusunda, adalet konusunda bugüne kadar en çok mücadele veren insanların başında gelmektedir. Kuşkusuz birazdan bize anlatacakları geleceğe, insanlığa, barışa, aydınlığa dair umutlarını ve bu yolda mücadele azimlerini hiçbir zaman yitirmeyecekleri için büyük ilham olacaktır, bizlere cesaret verecektir."

Hint aktivist Vandana Shiva da konferansta "Dünyayla ve Birbirimizle Barışmak" başlıklı konuşma yaptı.

Bu yılın Hrant Dink konuşmasına davet edilmekten onur duyduğunu belirten Shiva, "Sanırım iyi insanları öldürmek için Ocak ayını özellikle seçiyorlar, 30 Ocak Gandi'nin öldürüldüğü gündü. O da köprüler inşa ettiği, Müslümanlar ile Hinduları birbirinden ayırmadığı, insanların birliğini ve bütünlüğünü savunduğu için öldürüldü" dedi.

Dünyada yalnızca insanlar ve ülkeler arasında değil, yeryüzü ve doğada da ayrışma ve ayrılığın savaş getirdiğini ifade eden Shiva, monopol güçler oluşturanların bilim adına tohumlarla oynanarak iklim değişikliği, susuzluk, kuraklık, topraksızlık gibi sorunlar ortaya çıkarttığını dile getirdi.

Bu sorunların beraberinde savaş ve göç getirdiğine değinen Shiva, Suriye'de başlayan savaşın arka planında 2009'daki kuraklık nedeniyle bölgede oluşan tarım ölümünün ve susuzluğun insanlar arasında huzursuzluğa neden olduğunu ifade etti.

Küreselleşme hareketinin toprak adına yok oluşa neden olduğunu söyleyen Shiva şöyle devam etti:

"Doğanın en temel olan dengelerinin küresel güçlerce ele geçirilmesine yol açan biyolojik tarım hareketi bugün kuraklık ve topraksızlıkla sonuçlandı. Binlerce insanın ölümüne neden olan savaşların ortaya çıkmasında yaşadığımız iklim değişiklikleri ve küresel ısınmanın da rolü var. Küreselleşme insanları, kendi topraklarından, kimliklerinden ve kültürlerinden ayrıştırdı ve tek kimlikli hale getirmeye çalışıyor. Tohum bile monopollerin eline geçti ve asıl sahibi çiftçilerin elinden alındı. Monokültürde tek tip olan ve yalnızca daha fazla kazanmak için yaşamayı körükleyen sistem insanları savaşa ve nefrete sürüklüyor."

Tüm insanlık için ayrışma ve ayrılıkların olmadığı bir dünya dileyen Shiva'ya, konferans anısına sunulan plaketi Hrant Dink'in eşi Rakel Dink verdi.

Bu arada BÜ'de Vandana Shiva adına bir fidan dikildiği de öğrenildi.

Kaynak: AA / Güncel
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

title