Hrant Dink İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Konferansı"
Boğaziçi Üniversitesi'nde (BÜ) 15 Ocak'ta "Hrant Dink İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Konferansı" düzenlenecek.
Boğaziçi Üniversitesi'nde (BÜ) 15 Ocak'ta "Hrant Dink İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Konferansı" düzenlenecek.
Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, Sosyoloji Bölümü ve Tarih Bölümü tarafından 2008'den bu yana gerçekleştirilen konferans, Albert Long Hall'de yapılacak.
Dink'in demokratikleşme, eşitlik ve insan hakları savunucusu olarak geride bıraktığı mirası yaşatmak amacıyla düzenlenen konferans, ilerici bir siyasete katkıda bulunmak ve farklı fikirlerin dile getirilebileceği bir platform olarak kurgulandı.
Konferansın konuk konuşmacısı, dünyaca ünlü aktivist Vandana Shiva olacak.
"Dünyayla ve birbirimizle barışmak" başlıklı bir konuşma yapacak Shiva, alternatif-küreselleşme olarak bilinen küresel dayanışma hareketinin önemli bir figürü olarak kabul ediliyor.
Uluslararası Küreselleşme Forumu'nun önderlerinden Shiva, doktora unvanını aldıktan sonra Hindistan Bilim Enstitüsü'nde teknolojinin ekolojiye etkileri ve çevre politikaları konularında disiplinler arası araştırmalar gerçekleştirdi. Shiva, 1982'de biyolojik çeşitliliğin korunmasını amaçlayan Bilim, Teknoloji ve Araştırma Vakfı'nı (RFSTE), 1991'de de yerel tohumlar ve çeşitliliğinin korunmasını hedefleyen, kelime anlamı "dokuz tohum" olan Navdanya'yı kurdu. Ekofeminist aktivist Shiva, 1990'da kurulan, küresel politikalarda kadınların eşit bir şekilde yer almasını savunan Women's Environment & Development Center'ın kurucu üyeleri arasında yer alıyor.
Shiva, biyolojik çeşitliliğin ve geleneksel tohumların, çok uluslu biyogenetik şirketleri tarafından tahakküm altına alınmasına karşı yazdığı Çalınmış Hasat (Stolen Harvest) ve dünyada hakim olan demokrasi kavramının yerine geliştirdiği kitaba adını veren "Yeryüzü Demokrasisi" kitaplarıyla da tanınıyor.