Hoşgörü Şehrinin Cami ve Kiliseleri Gül Kokuyor
İçişleri Bakanlığınca kanun hükmünde kararname (KHK) kapsamında görevlendirme yapılan Mardin'in Artuklu Belediyesi, farklı din, dil ve kültürleri aynı mahallelerde barındıran ilçedeki cami ve kiliseleri ibadet öncesi Isparta'dan getirilen gül suyu ile temizliyor.
HALİL İBRAHİM SİNCAR - İçişleri Bakanlığınca kanun hükmünde kararname (KHK) kapsamında görevlendirme yapılan Mardin'in Artuklu Belediyesi, farklı din, dil ve kültürleri aynı mahallelerde barındıran ilçedeki cami ve kiliseleri ibadet öncesi Isparta'dan getirilen gül suyu ile temizliyor.
Anadolu'nun engin hoşgörüsünün yaşandığı, tarihi camileri, medreseleri, kiliseleri ile dikkat çeken ve taşın adeta oya gibi işlendiği ilçede, Kaymakam Şakir Öner Öztürk'ün Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirildiği Artuklu Belediyesi her vatandaşa hizmet götürmek için yoğun mesai harcıyor.
Isparta'dan 1,5 ton gül suyu getirildi
Yüzyıllardır Müslüman, Hristiyan ve Yezidi inançlarına mensup Türk, Süryani, Kürt ve Arapların bir arada hoşgörü içerisinde yaşadığı ilçede belediye ekipleri, rutin temizliklerini yaptığı tarihi ibadethaneleri Isparta'dan özel getirilen 1,5 ton gül suyu ile yıkıyor.
Belediye Başkan Vekili Kaymakam Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mardin'in Türk, Kürt, Arap, Müslüman, Süryani, Keldani ve Yezidilerin yaşadığı çok kültürlü ve çok dilli bir kent olduğunu söyledi.
Uluslararası birçok mecraya inat, yüzyıllardır bu güzel vatanda herkesin bir arada kardeşçe yaşadığını belirten Öztürk, "Belediye olarak tüm inanışların ibadethanelerine sahip çıkmaya çalışıyoruz. Cami, kilise, manastır ve medreseleri, vatandaşlarımızın daha güzel ibadet edebilmeleri için gül suyu ile temizliyoruz." dedi.
Kent sakinlerinin gül suyu ile temizlenen mekanlarda ibadetlerini yapmalarını sağladıklarını aktaran Öztürk, bunun asli görevleri olduğunu, herkese hizmet götürmeye dikkat ettiklerini belirtti.
Teröre giden kaynakların halka gitmesi için çaba sarf ettiklerine dikkati çeken Öztürk, "Artık dağa ve teröre giden kaynaklar gül suyuna harcanıyor. Bundan çok mesuduz." diye konuştu.
"Koku olarak güzel seda bırakılıyor"
Latifiye Camisi imamı Ahmet Acar da belediye ekiplerinin her cuma erkenden caminin temizliğinin yaptığı ve camiyi gül suyu ile yıkadıklarını anlattı.
Cumanın bütün Müslümanların topluca ibadet ettikleri bir gün olduğunu ifade eden Acar, bu hizmetten cemaatin memnun kaldığını vurguladı.
"Hem temizlik hem de koku olarak güzel seda bırakılıyor. Cemaatimiz de güzel ve manevi olarak daha güzel bir şekilde ibadetini yerine getiriyor. Belediyenin bu çalışmalarından memnunuz. Daha önce öyle bir hizmet yoktu. Özellikle son bir yıldır bu çalışma başladı." diyen Acar, bu çalışmalardan çok memnun olduklarını dile getirdi.
"Örnek teşkil edecek bir davranış"
Tarihi Kırklar Kilisesi Başpapazı Gabriel Akyüz ise din, kültür ve dillerin kavşak noktasında çok güzel bir hizmet yürütüldüğünü söyledi.
Akyüz, "Belediye, işçilerini gönderip kiliseyi gül suyu ile yıkıyor, temizliyor. Bu çok güzel bir duygu. Din ayrımı yapmaksızın camiler gibi kiliseleri de aynı şekilde yapmaları çok sevindirici, örnek teşkil edecek bir davranış. Belediye Başkan Vekilimize teşekkürlerimizi sunuyoruz." ifadelerini kullandı.
Mardin Protestan Kilisesi Pastörü Ender Peker de uygulamadan duyduğu memnuniyetine dikkati çekti. İbadet yerlerinin gül suyu ile yıkanmasının çok güzel olduğunu aktaran Peker, şunları kaydetti:
"Mardin çok farklı etnik kökenin dini görüşün bir arada yaşadığı bir şehir. Farklı dokuların birlikte yaşadığı şehrin, Türkiye'ye yaydığı güzel bir koku var. Hoşgörü kokusu bu. Bu soyut olan hoşgörü kokusunun somutlaşmış halidir şu anki hizmet."