Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde patlama

Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde korkutan patlama

Naci Görür Malatya'daki son depremi işaret ederek uyardı: Endişe verici

Son depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde 4,6 büyüklüğünde deprem

Malatya'da şiddetli deprem! Sarsıntı çevre şehirlerden de hissedildi

Horlayanlar Çareyi Çene Protezinde Arıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya'da Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Doktor Fahri Yıldız geliştirdiği çene protezleri ile horlamaya çare oluyor.

Almanya'da Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Doktor Fahri Yıldız geliştirdiği çene protezleri ile horlamaya çare oluyor. Son yıllarda bu protezlere ilginin arttığını belirten Yıldız, hem dizayn ve materyal hem de fonksiyon patenti kendisine ait olan Somno Guard SPX adlı horlama proteziyle de bu alanda yeni bir çığır açıldığını ifade etti. 40 yıllık doktor olan ve 32 yıldır horlama üzerine çalışan Dr. Fahri Yıldız, Somno Guard SPX protezini bir buçuk yıllık bir çalışma sonunda ortaya çıkardı. Fahri Yıldız, bu protezle uyku apnesi gibi ağır vakalarda bile büyük oranda başarı sağlandığını söyledi.

Dilin boğazı tıkamasını engelliyor

Horlamayı, "Uyku esnasında nefesimizin burnumuzdan başlayıp gırtlağımıza kadar olan üst solunum yolundaki herhangi bir darlıktan geçerken çıkardığı ses" olarak tanımlayan KBB Uzmanı Yıldız, horlamanın belli başlı nedenlerini ise, damağın ve küçük dilin uzun olması, bademciklerin büyük olması, alt çenenin küçük olmasından ötürü dilin ağıza büyük gelmesi, aşırı kilo ve çocuklarda genellikle geniz eti olarak sıraladı. Yıldız, horlamayı önleyen çene protezlerinin çalışma prensiplerini şöyle açıkladı: "Uyuduğunuzda adalelerin gevşemesi sonucu arkaya doğru kayan alt çene, dili de arkaya doğru götürerek boğazın daralmasına neden olur. Bu protezler ise alt ve üst çeneyi birlikte tuttuğu gibi ayrıca alt çeneyi 4-6 milimetreye kadar öne çekerek dilin boğazı tıkamasını önler. Bu protezlerin çok mantıklı ve etkili bir çalışma prensibi vardır."

Eski protezlere göre çok avantajlı

Horlamanın erkeklerde daha fazla görüldüğünü dile getiren Fahri Yıldız, kadınlarda ise horlamanın menopozdan sonra daha sık görüldüğüne dikkati çekti. Patentleri kendisine ait olan Somno Guard SPX adlı protezin diğer horlama protezlerinden farkları ve avantajları konusunda ise Yıldız, "Horlama protezleri 25 yıldır var ve bu konuda ciddi çalışmalar yapılmakta. Somno Guard SPX'in en büyük özelliği termoplastik bir materyalden yapılmış olması; sıcak suya konularak yumuşayan bir materyal bu. Her şeyiyle hazır bir protez ve hastaya muayenehane ortamında 15-20 dakikalık bir sürede uygulanabiliyor. Sanki hastaya diş kalıbı alır gibi uygulanan ve daha sonra soğuk suda formunu tutan bir protez. Yani protez önce sıcak suda yumuşatılıp hastanın kalıbı alınıyor daha sonra soğuk suya atarak o formda kalmasını sağlanıyor. Bu protez, eskilerine göre küçük ve ağızdaki materyal miktarı daha az. Özel vidaları sayesinde alt çeneyi milimetrik olarak öne alma imkanı var. Ayrıca diş hekimlerinin kişiye özel yaptıkları protezlere göre çok ucuz" diye konuştu.

Yıldız, Somno Guard SPX'nin kalıbının, çenenin büyüklüğüne göre ayarlanabildiğini de söyledi. Fahri Yıldız bu protezleri bir diş hekimi veya KBB uzmanının takmasını tavsiye etti. Somno Guard SPX'nin uygulanması konusunda www.tomed.com adresi ziyaret edilebilir. - Aytaş

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title