Horansuyukestemet" Ailesinin Fertlerinin En Az İki de İsmi Var
Afyonkarahisar'da "Horansuyukestemet" soyadını taşıyan ve uzun yıllardır büyüklerinin yolundan giderek çocuklarına en az iki de isim koyan aile fertleri, çevredekilerin ilgisini çekiyor.
CANAN TÜKELAY - Afyonkarahisar'da "Horansuyukestemet" soyadını taşıyan ve uzun yıllardır büyüklerinin yolundan giderek çocuklarına en az iki de isim koyan aile fertleri, çevredekilerin ilgisini çekiyor.
Bolvadin ilçesinde yaşayan Horansuyukestemet ailesinin her bir ferdi, en az iki isme sahip. Aile üyeleri, ad ve soyadlarının uzunluğu nedeniyle zaman zaman ilginç tepkilerle karşılaşıyor. Aile bireylerinin yaklaşık 30-35 harften oluşan ad ve soyadlarını duyunca şaşkınlıklarını gizleyemeyenler, bunun nedenini öğrendiklerinde ise gülümsüyor.
Aile üyelerinden 63 yaşındaki emekli öğretmen Mevlüt Haşmet Horansuyukestemet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dedesi Hacı Hüseyin'in, ilçede adı "Horan" olan bir mesirelik alanın sahibi olduğunu söyledi.
Dedesinin bir süre sonra bu alandan su çıkarttığını, bu suya da "Horanların suyu" denildiğini aktaran Horansuyukestemet, "Soyadı Kanunu çıkınca da dedem, Horansuyu ile ikamet ettiği mahallenin adı olan Kestemet'i soyadı olarak almış. Yani nüfusa Horansuyukestemet olarak kaydettirmiş. Bu soyadını o günden bugüne kullanıyoruz" diye konuştu.
Mevlüt Haşmet Horansuyukestemet, 8 kardeş olduklarını, babalarının tüm çocuklarına 2 ya da 3'er ad koyduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"4 kız, 4 erkek kardeşiz. Babam isimlerimizi, 'Müşerref Saadet, Mehmet Ali Mefaret, Gülşen Şerment, Mevlüt Haşmet, Sevgi Hamiyet, Abdülvahap Keramet, Hacı Faik Hüseyin Gıyaseddin ve Halime Ulviye' diye koymuş. Aslında ismim Mevlüt Baki Haşmet Horansuyukestemet idi ancak o zamanlar 'nüfus kağıdına sığmaz' düşüncesiyle ismimin bir tanesini çıkarmışlar ve nüfusa Mevlüt Haşmet Horansuyukestemet olarak yazılmış. İsmimi kısaltmak için böyle bir şey yapmışlar, Baki de göbek adım olarak kalmış."
İsimler babadan oğula geçiyor
Uzun isim koymanın artık bir aile geleneği olduğunu anlatan Horansuyukestemet, "Bu geleneği biz de devam ettirdik. Kardeşlerim de çocuklarına, torunlarına birden fazla isim koyuyor. Oğluma da babamın ' Ahmet Kasım' olan ismine ekleme yaparak Ahmet Kasım Kürşat adını verdim. Torunumun birine de 'Talha Baki Haşmet' adını koyduk. 2 kızım, 1 oğlum, 9 torunum var. Hepsine birden fazla isim koyduk." ifadesini kullandı.
Adlarını duyanlar şaşkınlıklarını gizleyemiyor
Uzun ad ve soyadlarını duyanların şaşkınlarını gizleyemediğini, hatta "kulaklarına inanamadığını" dile getiren Horansuyukestemet, "Soyadımız da uzun olunca insanlar şaşırıyor. Şaka yapmadığımızı anlayanlar, daha sonra kahkaha atmaktan kendilerini alamıyor." diye konuştu.
Kayseri'de eğitim gördüğü okulda "İsmin neden bu kadar uzun?" diye soran müdür yardımcısının, "Asıl bu kısaltılmış hali" yanıtını verince şaşkınlık yaşadığını aktaran Horansuyukestemet, "(Uzun şekli nasıl?) dedi. Ben de tekerleme yaparak, 'Mevlüt Baki Haşmet Horansuyukestemet akçeşme ayağı zerdali dalı horanların bağı' dedim. Müdür yardımcımız, bunu duyunca kahkahalar attı." şeklinde konuştu.
Mevlüt Haşmet Horansuyukestemet'in kardeşi 59 yaşındaki kardeşi Abdülvahap Keramet Horansuyukestemet ise 24 yıl imamlık yaptığını söyledi.
İsimlerini babasının ve amcasının koyduğunu dile getiren Abdülvahap Keramet Horansuyukestemet, "Özellikle üniversite sınavlarında kodlama yaparken son harfler sığmadığından bazı sıkıntılar yaşadık. Kutucuklar doluyordu. Buna benzer sıkıntılar yaşadık." şeklinde konuştu.