Haberler
İsrail ile Lübnan arasında sağlanan ateşkes antlaşması yürürlüğe girdi

Ateşkes başladı! Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

Merkel anılarını yazdı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a uzun bir bölüm ayırdı

Merkel anılarını yazdı! Tahtlar için çok konuşulacak ifadeler

Hızlan: "Orhan Kemal'in Tarzının Aşılmamış Olduğunu Söylemek Hak Bilirlik Olur"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TÜYAP Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan, Orhan Kemal'in oluşturduğu karakterlerin güçlü olmasının sebebini yazarın iyi bir gözlemci olmasına bağlayarak, "Orhan Kemal'in o tarzının aşılmamış olduğunu söylemek hak bilirlik olur" dedi.

TÜYAP Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan, Orhan Kemal'in oluşturduğu karakterlerin güçlü olmasının sebebini yazarın iyi bir gözlemci olmasına bağlayarak, " Orhan Kemal'in o tarzının aşılmamış olduğunu söylemek hak bilirlik olur" dedi.

Hızlan, 7. Çukurova Kitap Fuarı kapsamında düzenlenen "Orhan Kemal 100 Yaşında Sempozyumu"nda, Türk Edebiyatı'nın usta yazarlarından Orhan Kemal'in eserlerini okumanın yazarın kimliğini doğru teşhis etmekte ve doğru saptamakta çok büyük bir etken olduğunu söyledi.

Orhan Kemal'in iyi bir gözlemci olduğunu belirten Hızlan, Orhan Kemal'in şimdilerde pek çoğumuzun görmediği İstanbul semtlerini gezip, aldığı küçük notları birleştirerek karakterler, roman ve öyküler oluşturduğunu ifade etti.

Orhan Kemal'in gerçekçi bir yazar olarak nitelendirildiğini söyleyen Hızlan, herkesin gerçeğinin ve gerçeği nakledişinin farklı olduğuna dikkat çekerek, " Orhan Kemal'in benim çok sevdiğim ve unutamadığım özelliği bir yazarın sevecenliğidir. Çünkü görüyorsunuz ki gerek buradan gerek İstanbul'dan anlattıkları hiçbir zaman sevilecek insanlar değildir, hatta hepsinden nefret edersiniz. Aldatan kapitalistler, toprak ağaları... İyimser demeyeyim de iyi bir yazarın yarına düşüncesi vardır. Yarına düşüncesi nedir aslında Orhan'ın? Bir kurtuluş umudu vardır. Hani Eluard'ın çok meşhur mısrası var; 'Gece asla tam değildir', yani küçük bir yıldız aydınlık bulunabilir. Bir yazar kötüleri anlatırken bile sevecen olabilir. O kişilerden ayrılıp soyutlanıp, insanlık adına olan bir kurtuluş umudunun simgesidir ki Orhan Kemal o yüzden önemlidir" diye konuştu.

Yazarların iki tarih içinde yeri olduğunu vurgulayan Hızlan, bunlardan birinin edebiyat tarihi içinde olduğunu, diğerinin de toplumsal, siyasal tarih içinde olduğunu belirtti.

Orhan Kemal'in toplumsal tarih içerisindeki yerinin çok az yazara nasip olan "karakter yaratmak" olduğuna dikkat çeken Hızlan, "Murtaza" ve "Müfettişler Müfettişi" karakterlerini örnek verdi. Orhan Kemal'in oluşturduğu karakterlerin toplum tarafından da önemsendiğini söyleyen Hızlan, bazı zamanlar insanların romandaki kurguyu gerçek sanıp yazara tepki gösterdiğini kaydetti.

Yazarların zaman geçtikçe tekrar okunması gerektiğini vurgulayan Hızlan, "Birine anlatırsınız, 'ha ben onu okudum' der. Sen onu okuduğunda 12 yaşındaydın, şimdi 57. O zamana kadar kazandığın birikim, okuduğun edebiyat eserlerinden beğeniler toplamı ölçütler toplamı o yazara yeniden yaklaşımında başka unsurları keşfetmeni sağlayacak. Onun için 100. yıl yeniden okumalar için bir fırsat" dedi.

Orhan Kemal'in anlattığı gerçeklik ve sosyal, siyasi, toplumsal tarihi anlamak için çeşitli önerilerde de bulunan Hızlan, bunlardan birinin Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca basılan, yazar Ahmet Ümit ve Orhan Kemal'in oğlu Işık Öğütçü tarafından hazırlanan özel bir eser, diğerininse Ece Dergisi tarafından hazırlanan 700 sayfalık özel Orhan Kemal sayısı olduğunu bildirdi. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title