Haberler

Hizan'ın Kaderi "Arı Sütü" ile Değişecek

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hizan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Bal Üreticileri Birliğinin yürüttüğü proje kapsamında üretilen arı sütü, kilosu 10 bin liradan alıcı buluyor Kaymakam İnci: "İlçemizde üretilen arı sütü kısa süre sonra ilçenin kaderini değiştirecek"

İBRAHİM YALDIZ - Hizan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Bal Üreticileri Birliğinin yürüttüğü proje kapsamında üretilen arı sütünün kilosu 10 bin liradan satılıyor.

Bitlis'in Hizan ilçesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ile Bal Üreticileri Birliği tarafından yaklaşık bir ay önce hazırlanan "Arı Sütü Üretimi" Projesi, ilk meyvelerini vermeye başladı.

Proje kapsamında Gayda köyündeki merkezde eğitim gören arıcılar, elde ettikleri bilgiler ışığında ilk hasadı yaptı.

Hizan Kaymakamı Sedat İnci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Arı Sütü Üretimi" Projesi'nin ilk hasadını verdiğini belirterek, bal üretiminin çok fazla olduğu ilçenin, flora zenginliğinden dolayı arıcıların uğrak yeri olduğunu söyledi.

İlçede özellikle karakovan balının çok fazla üretildiğini anlatan Kaymakam İnci, ilçenin kendi bal markasını çıkarmak gerektiğini ifade etti.

İnci, ilçedeki üretimin Türkiye'nin farklı yerlerinde üretilen baldan farklı olması için Hizan Bal Üreticileri Birliği ile İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün arı sütüne yönelik proje hazırladığına değinerek, şöyle konuştu:

"Projemizi bakanlığa sunduk. Kabul edilmesiyle 20 bilinçli arıcımıza arı sütü üretimi için gerekli malzemelerin dağıtımı yapıldı. Arıcılarımıza proje kapsamında teorik ve pratik eğitimler verildi. Bu eğitimlerden sonra 20 arıcımız tecrübe kazanıp kendi imkanlarıyla köylerinde ve yaylalarında arı sütü üretecek seviyeye geldiler."

Türkiye'deki arı sütünün büyük çoğunluğunun yurt dışından ithal edildiğine dikkati çeken İnci, şöyle devam etti:

"Arı sütü ciddi anlamda yüksek fiyatlara satılabilen bir ürün. Kozmetikten birçok hastalığın tedavisine kadar çok sayıda sektörde kullanılıyor. İlçemizdeki bu yüksek arıcılık potansiyelini değerlendirip arıcılarımızın da katma değeri daha yüksek ürünler üretebilmesi için projeyi hayata geçirdik. Arıcılarımız da bu konuda çok istekliler ve heyecanlılar. Bu projeyi yaygınlaştırdığımızda vatandaşlarımızın gelirlerine çok ciddi katkı sağlayacak."

-Piyasa değeri 10 bin lira

Kaymakam İnci, verilen eğitimlerin ardından ilçedeki arıcıların kendi üretim ve emekleriyle geçimlerini sağlayabilecekleri hale geldiğini bildirerek, arıcılara proje dahilinde 6 bin lira değerinde malzeme dağıtıldığını kaydetti.

Bir kilogram arı sütünün piyasa değerinin 10 bin lira olduğunu anlatan İnci, "Kaliteli ve organik şekilde üretim yapıldıktan sonra hiçbir şekilde pazar problemi yaşamıyorsunuz. Bu nedenle katma değeri çok yüksek, uygulanabilir ve sürdürülebilir bir proje oldu. İlçemizde üretilen arı sütü kısa süre sonra ilçenin kaderini değiştirecek" ifadelerini kullandı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Özgür Umut Ayaz da Gayda Tarım Danışma Merkezinde il arı sütünün elde edildiğini vurgulayarak, projenin hazırlanmasına önemli katkı sunan Kaymakam İnci'ye teşekkür etti. - Bitlis

Kaynak: AA / Güncel
title
Close