Hindistan Dışişleri Bakanı: Hindistan-Çin İlişkileri Asya'nın Geleceği İçin Kritik
Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar, Hindistan ve Çin arasındaki ilişkilerin Asya ve dünya için önemli olduğunu belirtti. İki ülke arasındaki sınır sorunlarına da değinen Jaishankar, bu ilişkilerin küresel düzen üzerindeki etkisini vurguladı.
Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar, Pekin ve Yeni Delhi arasındaki ilişkilerin hem Asya kıtasının geleceği hem de küresel düzen için kilit öneme sahip olduğunu belirtti.
Dış İlişkiler Konseyinin (CFR) ev sahipliğinde New York'ta düzenlenen bir etkinlikte konuşan Jaishankar, iki ülkenin sahip olduğu bağların "sadece Asya'nın geleceğini değil, dünyanın geleceğini de etkileyeceğini" savundu.
"Hindistan-Çin ilişkisinin Asya'nın geleceği açısından kilit önem taşıdığını düşünüyorum." diyen Jaishankar, ilişkilerin daha kapsamlı küresel düzen için de taşıdığı öneme işaret etti.
Bakan Jaishankar, Asya Toplumu Politika Enstitüsü tarafından New York'ta düzenlenen " Hindistan, Asya ve Dünya" etkinliğinde de Çin ve Hindistan ilişkilerine dair değerlendirmelerde bulundu.
Komşu iki ülke arasındaki başlıca sorunun "Fiili Kontrol Hattı (LAC)" boyunca devriyelerin gezmesi olduğunu ifade eden Jaishankar, bu durumun Hindistan-Çin ilişkilerini olumsuz etkilediğini aktardı.
Jaishankar, sınırda barışı sağlamak amacıyla Çin ile bir dizi anlaşmaya imza attıklarını ifade ederek, Pekin'in 2020'de çok sayıda kuvvetini sınır hattına taşıyarak söz konusu anlaşmaları ihlal ettiğini ve bu durumun iki ülke arasındaki ilişkilere gölge düşürdüğünü vurguladı.