Hindistan Başbakanı Singh Çin'de
Çin ve Hindistan, sınır işbirliğini güçlendirmek üzere güven artırıcı mutabakat zaptı imzaladı
Hindistan Başbakanı Manmohan Singh, resmi ziyaret için bulunduğu Çin'in başkenti Pekin'de, Başbakan Li Kıçiang ile bir araya geldi.
Çin Büyük Halk Salonundaki görüşmede Çin Başbakanı Li, Singh'in ziyaretini ikili ilişkilerde bir "dönüm noktası" olarak nitelendirerek, iki ülke ilişkilerine yeni bir ivme katacağını söyledi.
Li, mayıs ayında Hindistan'a resmi bir ziyarette bulunduğunu hatırlatarak, 1954'den bu yana ilk kez Çin ve Hindistan Başbakanlarının aynı yıl birbirini ziyaret ettiğine dikkati çekti.
Hindistan doğu sahillerinde etkili olan güçlü kasırga sırasında bir Çin gemisindeki 17 mürettebatın kurtarılması nedeniyle teşekkür eden Li, kasırga sırasında hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi.
Li, iki ülke arasında yarım asırdır süren sınır ihtilaflarına atıfta bulunarak, Çin ve Hindistan hükümetlerinin sınır anlaşmazlıklarını yönetebilme yeteneğine sahip olduğunu ve bu anlaşmazlıkların ikili ilişkilerin genelini etkilememesini ümit ettiğini söyledi.
-Mutabakat zaptı-
Toplantıların ardından Çin ve Hindistan arasında sınır işbirliğinin güçlendirilmesi üzerine güven artırıcı bir mutabakat zaptı imzaladı ve varolan mekanizmalar yoluyla işbirliği yapmak hususunda mutabakata varıldı.
Sınır anlaşmazlıkları konusunda ülkelerin özel temsilcilerinin iletişimi sürdürmesinin öneminin altını çizen Li, uzmanların her iki taraf için de adil ve makul bir çözüm üzerinde tartışmaları yönünde çağrıda bulundu.
Li, Çin ve Hindistan'ın gelişen ülkeler arasında en büyüklerden olduğunun altını çizerek, Çin'in 2,5 milyar insanın yararı ile dünya barışı ve kalkınması için Hindistan'la çalışmaya istekli olduğunu belirtti.
Hindistan Başbakanı Singh de Li'nin Hindistan ziyaretinin Çin'in yeni yönetiminin Hindistan ile ilişkilere önem verdiğinin bir göstergesi olduğunu belirtti.
Singh, söz konusu mutabakatın sınırlarda "barış, istikrar ve öngörülebilirliğin" sağlanmasına yardımcı olacağını söyledi.
İki ülke arasında yarım asırdır süren sınır ihtilafı nedeniyle onlarca görüşme yapılmış ancak başarıyla sonuçlanmamıştı. İki ülke son olarak bu yılın başında sınır gerginliği yaşamıştı.
Taraflar arasında bugün yapılan mutabakatın, sınırlarla ilgili taraflar arasındaki iletişimi artırmak ve kaçakçılıkla mücadele için önemli olduğu vurgulanıyor.
İki ülke arasında uzun zamandır süren sınır ihtilafında Çin, Hindistan'ın kuzeydoğusundaki Arunachal Pradesh eyaletindeki 90 bin kilometrekarelik alanın kendine ait olduğunu savunurken, Hindistan da Himalayaların batısındaki Aksai Chin platosundaki 38 bin kilometrekarelik alanı Çin'in işgal ettiğini iddia ediyor.
Singh, Çin temasları çerçevesinde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Ulusal Halk Kongresi Başkanı Cang Dıciang ile de görüşecek. - Pekin