Haberler
Bakan Tunç'tan İmralı-DEM görüşmesi açıklaması: Henüz netleşmedi

DEM Parti, İmralı'ya ne zaman gidiyor? Bakan Tunç'tan açıklama var

Sahte dolar nasıl ayırt edilir? Canlı yayında testle anlattı

Sahte dolar, gerçeğinden nasıl ayırt edilir? Canlı yayında testle anlattı

Suriye'de patlak veren savaşta muhaliflerin ilerleyişi sürüyor

Yanı başımızda patlak veren savaşta son durumu en iyi anlatan görüntü

Villası için ağaçların kesildiği iddia edilmişti! Yücel Arzen'in Suavi için seçtiği şarkı çok manidar

Yücel Arzen'in Suavi için seçtiği şarkı çok manidar

Hindi Üretimi "Hayata Dönüş Projesi"yle Gelişti

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Seydiköy'deki tavuk üretimi yapılamayınca, boş kalan kümeslerden "Hayata Dönüş Projesi" kapsamında hindi üretimine başlandı.

Bucak ilçesine bağlı Seydiköy'deki tavuk üretimi ekonomik nedenlerle yapılamayınca, boş kalan kümeslerden 22'sinde "Hayata Dönüş Projesi" kapsamında hindi üretimi yapılıyor.

Burdur İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürü Fırat Erkal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kaynak Kullanımını Destekleme Fonuyla 1990'lı yıllarda Seydiköy'de yapılan 120'nin üzerinde kümesin zamanla atıl hale dönüştüğünü söyledi.

Bucak Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün girişimleriyle başlatılan "Hayata Dönüş Projesi" kapsamında 22 kümeste hindi üretimi yapılmaya başlandığını anlatan Erkal, destek verecek kaynak ve kredi kullanımı sağlayacak firmalarla görüşülerek iyi bir çalışma yapıldığını kaydetti.

Erkal, hindi üretimine genç ve sağlıklı hindilerle başlanması gerektiğini vurguladı. İşin en can alıcı noktasının hindileri alacak firma ile yapılacak anlaşma olduğunu belirten Erkal, "Burdur için birçok alanda alternatif çalışmalar hazırlıyoruz. Üreticilerimiz için bu tür farklı üretim seçenekleri konusunda eğitim faaliyetleri, tanıtımlar ve yerinde inceleme metotlarıyla Burdur'da tarım ekonomisine yeni bir soluk kazandırmak istiyoruz" diye konuştu.

Yılda 150 bin hindi üretimi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ahmet Gönenç ise Seydiköy'ün daha önce tavukçuluk yapan bir köy olduğunu, özellikle geçmiş yıllarda tavukçuluğun hızlı bir gelişme gösterdiğini kaydetti. Zaman içinde maliyetlerin artmasıyla köylülerin tavukçuluğu bırakmak zorunda kaldığını dile getiren Gönenç, "Dolayısıyla kümesler atıl hale dönüştü. Zaman içinde kümesleri nasıl değerlendirebiliriz, ne yapabiliriz diye bunun derdine düştük. Bu arada çiftçilerimizden ekonomik gücü iyi olanlar kümeslerini bozarak büyükbaş hayvan ahırına çevirdiler. 120 kümesten 30'u ahıra dönüştürüldü" dedi.

Gönenç, hindi üretimi yapan bir firma ile görüştüklerini ve "köyde hindicilik yapabiliriz" anlayışının ortaya çıktığını anlattı. Köylülerle hindi üretim tesislerini gezdiklerini ve bu işin köyde de yapılabileceğini gördüklerine işaret eden Gönenç, şöyle konuştu:

"Dolayısyla kümeslerin rehabilitasyonu gündeme geldi. Kümeslerde, kanal üzerine oturtulmuş kafes sistemi vardı. Bu sistemden, düz zeminli sisteme geçmek için çalışma yapıldı. Hindi yetiştirirken gerekli malzeme ve sistemlere ihtiyaç vardı. Üretim için sözleşme yaptığımız firma bize bunları taahhüt etti. Boş durumda olan 80 kümesten 22'sini 1 yıl içinde hindi üretilebilir duruma getirdik. Hindinin 3-4 aylık üretim zamanı var. Şu anda köyde her dönem için 50 bin hindi üretim kapasitesine sahibiz. Firma köylüye civcivini, yemini veriyor, veteriner ihtiyacını karşılıyor. Firma diğer boş kümeslerin de rehabilite edilip hindi üretimine geçilmesini istiyor."

Arap ülkeleri ve Azerbaycan'a ihracat

Erkek hindilerin 15-17, dişi hindilerin ise 12-15 kilograma kadar büyüdüklerini belirten Gönenç, firmanın hindi etinin kilosunu köylüden 43 kuruşa aldığını anlattı. Hindi üretiminin kolay olduğunu ve ev hanımlarının da çocuklarıyla bu işi yapabileceklerini vurgulayan Gönenç, boş kümeslerde yeniden üretime geçilmesinin kendisini sevindirdiğini bildirdi.

Gönenç, köylünün ürettiği hindilerin sözleşme yaptıkları firma üzerinden Arap ülkeleri ile Azerbaycan'a ihraç edildiğini vurguladı. Hindi etinin kırmızı et ile beyaz et arasında bir tada sahip olduğunu ifade eden Gönenç, "Kırmızı et tüketmek isteyenler hindi etini tüketebilir. Tadı oğlak eti gibi çok lezzzetli. Kanatlı eti olduğu için ise kolestrol yönüyle kırmızı etten daha iyi ve besleyici" dedi.

Civcivlere "yoğun bakım"

Seydiköy'de hindi üretimi yapan İsmail Sezgin ise firma tarafından kendilerine kuluçkadan yeni çıkmış civcivlerin getirildiğini anlattı. Bu civcivlerin altına kümeste talaş serdiklerini, bulundukları yerin etrafını tellerle çevirdiklerini ve ısınmaları için soba ve radyan ısıtıcı kurduklarını belirten Sezgin, "Civcivlerin yemlerini ve suyunu verip 36-40 derece ısıda yaklaşık 25 gün yoğun bir bakım yapıyoruz. Civcivlerin kafalarından 40 derece ısı almaları gerekiyor. Radyanlarla yukarıdan bunu sağlıyoruz. Dişileri 90-100 gün, erkekleri 120 gün gibi bir bakımdam sonra kesimhaneye gönderiyoruz" diye konutu.

Sezgin, kümesinin 3 bin 500 kapasiteli olduğunu, yılda yaklaşık 90 ton hindi eti elde ettiğini belirtti. - Burdur

Kaynak: AA / Güncel
title