Haberler

Hillary Clinton Tpp'ye Karşı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD'deki başkanlık yarışında Demokrat Parti'den aday adayı olan Hillary Clinton, Washington yönetiminin iki gün önce 11 ülke ile anlaşmaya vardığı Trans Pasifik Ortaklığı'na (TPP) karşı olduğunu açıkladı.

ABD'deki başkanlık yarışında Demokrat Parti'den aday adayı olan Hillary Clinton, Washington yönetiminin iki gün önce 11 ülke ile anlaşmaya vardığı Trans Pasifik Ortaklığı'na (TPP) karşı olduğunu açıkladı.

Amerikan yayın kuruluşu PBS'e konuşan Hillary Clinton, ticaret anlaşmasının istihdamı artırma, maaşları yükseltme ve ulusal güvenliği iyileştirmede yeterli olmadığı görüşünü dile getirdi.

Daha önce Obama yönetiminde 2013'e kadar Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Clinton, görüşmeleri 2008'de başlayan TPP'nin ilaç şirketlerinin çıkarına olduğu ve kur manipülasyonu konusunun anlaşmanın parçası olmaması nedeniyle endişeler taşıdığını bildirdi. Clinton, özellikle Asya ülkelerinin manipülasyonları nedeniyle çok sayıda Amerikalının işlerini kaybettiğini söyledi.

Clinton, "Bugün itibarıyla anlaşma hakkında öğrendiklerimin tarafında değilim. Anlaşmanın belirlediğim yüksek çıtaya ulaşacağını sanmıyorum" dedi.

Daha önce ortaklığı savunan Hillary Clinton, 2012 yılındaki bir açıklamasında TPP'nin "ticari anlaşmaların altın standardı" olduğunu söylemişti. Clinton, "Zor Seçimler" adlı hatıratında da anlaşmanın mükemmel olmayacağını ancak Amerikan şirketleri ve işçilerinin çıkarına olduğunu belirtmişti.

ABD dışında Kanada, Japonya, Avustralya, Brunei, Malezya, Yeni Zelanda, Vietnam, Meksika, Singapur, Peru ve Şili'nin taraf olduğu TPP, tarihte yapılmış en geniş bölgesel ticaret anlaşması olarak tanımlanıyor. Anlaşma, taraf ülkeler arasındaki ticari engelleri kaldırmayı, iş gücü ve çevre konularında yeni standartlar getirmeyi ve uluslararası şirketlerin fikri haklarını korumayı hedefliyor.

Obama yönetiminin en büyük zaferlerinden biri olarak tanımlanan TPP'nin ABD Kongresi ve diğer ülkelerin parlamentolarından geçmesi gerekiyor. Anlaşmanın diğer tekliflere göre Kongre'de daha az engelle karşılaşması bekleniyor.

ABD'deki işçi sendikalarının büyük kısmı, ülkede birçok kişinin işini kaybedeceğini savunarak, TPP'ye karşı çıkıyor. Ülkenin en büyük işçi sendikaları federasyonu AFL-CIO'den geçen ay yapılan açıklamada, Clinton'ın da işçilerin "yürekten desteğini" kazanmak istiyorsa TPP'ye karşı çıkması gerektiği ifade etmişti.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close