Hikayemizin Yarım Asırlık Sesi: Mustafa Kutlu" Paneli
Eski Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü'nün bir grup üniversite öğrencisiyle başlattığı, Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içinde yürütülen "Anadolu Mektebi Yazar Okumaları" projesi kapsamında Çorum'da "Hikayemizin yarım asırlık sesi: Mustafa Kutlu" paneli düzenlendi.
Eski Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü'nün bir grup üniversite öğrencisiyle başlattığı, Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içinde yürütülen "Anadolu Mektebi Yazar Okumaları" projesi kapsamında Çorum'da "Hikayemizin yarım asırlık sesi: Mustafa Kutlu" paneli düzenlendi.
Devlet Tiyatro Salonu'nda saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan panelde katılımcılara Anadolu Mektebi'nin tanıtım filmi izlettirildi.
İl Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük, panelin açılışında yaptığı konuşmada, üç gün boyunca çeşitli okullarda düzenlenecek 10 ayrı panelle Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü'nün sahibi, hikaye yazarı Mustafa Kutlu'nun Çorum'dan tüm Türkiye'ye anlatılacağını söyledi.
Farklı illerden gelen öğrencilerle oturumlar gerçekleştireceklerini belirten Büyük, gençlerin Mustafa Kutlu'nun üslubu, topluma bakışı ve modernleşme ilişkisi gibi yönlerini ele alacaklarını anlattı.
Daha sonra çeşitli üniversite ve liselerde öğrenim gören öğrencilerin konuşmacı olarak katıldığı panel gerçekleştirildi. Öğrenciler, Mustafa Kutlu'nun hayatı, eserleri ve topluma bakışı konularındaki yazılarını katılımcılarla paylaştı.
"Kitleye yönelik değil, nitelik arttırmaya yönelik bir çalışma"
Eski Bakan ve Anadolu Mektebi Yazar Okumaları Projesi Yürütme Kurulu Başkanı Sami Güçlü de Anadolu Mektebi ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi.
Anadolu Mektebi olarak bir yazar seçip bütün eserlerini okumayı hedeflediklerine dikkati çeken Güçlü, projeyle öğrencilerin farklı kitaplar yerine kendi kapasitelerini artıracak yazarları daha iyi tanıyıp anlamaya çalıştığını söyledi.
Çorum'daki panelde Mustafa Kutlu'yu ele aldıklarını, bundan sonraki süreçte Tarık Buğra, Cengiz Aytmatov, Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç, Nurettin Topçu gibi düşünür ve yazarları okuyacaklarını dile getiren Güçlü, "Öğrencilerimizin üniversite dönemine kadar 5, üniversite döneminde de 5 yazarın kitaplarını okuyarak 10 yazarı çok iyi okumuş, manevi, milli ve bu topraklara ait değerleri çok iyi kavramış olmasını istiyoruz. Bizimki kitleye yönelik değil, nitelik artırmaya yönelik bir çalışma." dedi.
"Gençlerimiz köklerinden alacakları gücü yarınlara taşıyacaktır"
Vali Necmeddin Kılıç ise panelin ardından düzenlenen değerlendirme oturumunda, bu tür etkinliklerin Türkiye'yi idare edecek yeni nesillerin geçmişini unutmaması adına önem taşıdığını vurguladı.
Günümüzde dünyada yaşananların kan, gözyaşı ve acıdan ibaret olduğuna dikkati çeken Kılıç, mazlum milletlerin kan ağladığı, adalet ve hakkaniyetin kaybolduğu, dünya tarihinin hiçbir zamanında tesadüf edilmeyen vahşetin yaşandığı zaman diliminde bulunduklarını aktardı.
Bu dönemde güçlü bir devlet olan Türkiye'nin yakın gelecekte dünyanın geleceğine, dünya adaleti, barışı, insanlığı adına bir yıldız gibi doğacağını dile getiren Kılıç, "Büyük bir Türkiye elimizi uzattığımız kadar yakındır. O Türkiye'yi kuvvetli bir medeniyet ile destekleyecek yeni bir nesle ihtiyacımız var. Bizden sonraki nesil böyle bir ülkede yaşayacak. O neslin iyi, güçlü yetişmesi, köklerimizden aldığı ilim ve irfanı yarınlara taşıması lazım. Gençlerimiz inşallah köklerinden alacakları gücü yarınlara taşıyacaktır. Bu çalışmalar da onun bir meyvesidir." ifadelerini kullandı.
Panelde Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ferda Yıldırım, eski Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Çorum Belediye Başkan Vekili Turhan Candan da görüş ve düşüncelerini katılımcılarla paylaştı.