Haberler
Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 2 milyar TL'lik Genel Sağlık Sigortası borcu silinecek

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 400 bin kişinin borcu siliniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dizilerdeki şiddet sahnelerine tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kızdıran sahne!

7 kişiyi katleden berberin dükkan camındaki yazı dikkat çekti

7 kişiyi katleden berberin dükkan camındaki yazı dikkat çekti

Ayhan Bora Kaplan: Bürokratlara ve devlet büyüklerine iftira atmamı istediler

Ayhan Bora Kaplan'dan ortalığı karıştıracak suçlama: O isimlere iftira atmamı istediler

Hijyenik Kaya Tuzundan Depreme Dayanıklı Beton Üretti

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erdal Çelikel - Ankaralı girişimci Necmettin Türkoğlu, 4 yıl önce tatil için ziyaret ettiği Çankırı'daki kaya tuzu mağarasında kaya tuzunun bakteri barındırmayan özelliklerini keşfederek, mikrop barındırmayan yer ve duvar döşemeleri üretti.

Erdal Çelikel - Ankaralı girişimci Necmettin Türkoğlu, 4 yıl önce tatil için ziyaret ettiği Çankırı'daki kaya tuzu mağarasında kaya tuzunun bakteri barındırmayan özelliklerini keşfederek, mikrop barındırmayan yer ve duvar döşemeleri üretti.

Tuzdano adını verdiği proje ile özel bir televizyon kanalında yayınlanan fikir yarışmasına katıldığını ve birinci olduğunu anlatan Türkoğlu, ürünün televizyon aracılığı ile tanınmasının ardından yurt dışından önemli oranda talep geldiğini söyledi.

Ürünün ham maddesi olarak Çankırı'daki kaya tuzunu kullandığını ifade eden Türkoğlu, Türkiye'nin kaya tuzu açısından dünyanın ikinci büyük rezervlerine sahip olduğunu dile getirdi.

Yaptıkları deneyler sonucunda Çankırı'daki kaya tuzunun sağlamlık açısından en iyi neticeyi verdiğini kaydeden Türkoğlu, "Yaklaşık 4 yıldır bu proje üzerinde çalışıyoruz. Son yıl Ar-Ge'den öte, üretime yönelik çalışmalar yaptık. Çankırı kaya tuzunun inşaatlarda kullanılması anlamında daha iyi sonuç verdiğini gördük ve buna yoğunlaştık" dedi.

-Depreme dayanıklı betona eşdeğer-

Fikrin nasıl ortaya çıktığına ilişkin de bilgi veren Türkoğlu, 4 yıl önce çocukları ile Çankırı kaya tuzu mağaralarını ziyaret ettiğini ve kaya tuzu örnekleri aldığını belirtti.

Aynı dönemlerde Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) depreme dayanıklı konutlar üzerine bir projeye destek verdiğini dile getiren Türkoğlu, "Getirdiğim parçaları ODTÜ'te test ettirdim. Bunun bir yapı malzemesi olabileceğini gördüm. Daha sonra C18'e eş değer beton (bir santimetre kare alana 300 kilogram mukavemette dayanabilen beton) olduğunu görünce işlenerek yapı malzemesi olabileceğini fark ettim" diye konuştu.

Daha sonraki süreçte kaya tuzunu çok yüksek basınç altında levha haline getirdiklerini anlatan Türkoğlu, yaklaşık bin 500 deneyin ardından başarılı sonuçlar elde ettiklerini, sonuçları bazı cami ve evlerde uyguladıklarını söyledi.

-"Hayatım değişti"-

İvedik OSB'nin ürünün sunumu ve maliyet analizleri gibi konularda kendilerine yardımcı olduğunu kaydeden Türkoğlu, İvedik OSB'nin strateji birimlerinin kendilerine destek verdiklerini ifade etti.

Kaya tuzunun özelliklerinden çok etkilendiğini belirten Türkoğlu, zamanının önemli bir çoğunluğunu projeye ayırdığını dile getirdi.

"Bu proje bütün hayatımı değiştirdi" diyen Türkoğlu, çevresindeki insanların da kendisini çok motive ettiğine dikkati çekti.

-"Mağara ortamını evlere taşıdık"-

Projenin kullanım alanları ile ilgili de bilgi veren Türkoğlu, tuzun sodyum klorürden oluştuğunu vücutta da taşıma işini sodyum elementinin yaptığını söyledi.

Yaptığı araştırmalar sonucunda tuz yoğunluğu olan bir odada vücudun çok rahatladığını fark ettiklerini anlatan Türkoğlu, "Son zamanlarda teknolojinin gelişmesi birçok malzemenin ortaya çıkmasına neden oldu. Ancak bu ürünlerin alerjik özellikleri var. Oysa kaya tuzunun kullanıldığı bir ev yapıldığında veya bir zemine uygulandığında vücudumuz çok rahatlıyor" ifadesini kullandı.

Astım hastalarının tuz mağaralarını ziyaret etmesinin dünyada bilinen bir gerçek olduğunu anlatan Türkoğlu, insanların sürekli tuz mağaralarını ziyaret etme imkanı olmadığı için tuz mağaralarının ortamını ev ortamına taşımayı düşündüğünü dile getirdi.

İlk etapta projeyi evlerde uygulamayı tasarladıklarını belirten Türkoğlu, ürünün hem duvarlarda hem de zeminde aynı anda kullanılabildiğini kaydetti.

Türkoğlu, ürünün cami, spor salonları gibi çıplak ayakla girilebilen yerlerde de kullanılabildiğini ifade ederek, "Cami ve spor salonlarında kullandığımız zaman, ayaktaki mantar ve bakterileri azalttığını ve ayak sağlığını düzelttiğini görüyoruz. Camilerin giriş kapısının olduğu yerlerde yoğun bakteri tespit ediyoruz. Oralarda 20 metre karelik bir alanı bile döşesek, cemaate bakteri bulaşmasını yüzde 80 oranında önlüyoruz" dedi.

-İlk yurt dışı hedefi Kabe'nin zemini-

Camilerde kullanım konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri ile görüştüğünde, Kabe'de böyle bir ürüne ihtiyaç duyulduğunun kendisine söylenildiğini aktaran Türkoğlu, yeni hedeflerinin Kabe'nin belli yerlerine tuz plakalarını döşemek olduğunu dile getirdi.

İvedik OSB Başkanı Hasan Gültekin aracılığıyla konuyla ilgili temas kurduklarını belirten Türkoğlu, karşı tarafın uygulamayı görmek istediğini söylediğini kaydetti.

Ankara'daki ve Çankırı'daki birer camiye projeyi uyguladıklarını ve olumlu sonuçlar aldıklarını anlatan Türkoğlu, "Kabe'de çıplak ayakla çok dolaşıldığı söyleniyor. Orada, bakteri sorunun fazla olduğu belirtiliyor. Önümüzdeki günlerde Hasan Bey ile oraları ziyaret edeceğiz. Kabe'ye ciddi bir proje sunmayı düşünüyoruz" diye konuştu.

-Üretim kapasitesi 4 katına çıkacak-

Üretim kapasitesini artırmak adına 5 bin metre karelik bir kapalı alanın inşaatının devam ettiğini ifade eden Türkoğlu, daha önce 100 metre karelik bir alanda Ar-Ge çalışmalarını yürüttüklerini dile getirdi.

Çankırı-Çerkeş Belediyesi'nin de kendilerine 10 bin metre karelik arsa tahsisi yaptığını belirten Türkoğlu, "Çok talep var. Devletin desteklerini inceliyoruz. Bu desteklerden faydalanacağız" diye konuştu.

Yurt dışından gelen talebin yurt içinden fazla olduğuna işaret eden Türkoğlu, yurt dışı ile ilişkiler konusunda İvedik OSB'nin desteğini aldıklarını söyledi.

Yıllık bazda 5 bin metre karelik bir üretim kapasitesini öngördüklerini ve bunun yüzde 80 kapasiteyle çalışacağını düşündüklerini kaydeden Türkoğlu, "Şu anda Avrupa'da gelen talepler için mevcut öngördüğümüz üretim miktarı yetmeyecek gibi görünüyor" dedi.

Şu an için günlük kapasitelerinin 10x30 ebatlarında toplam 40 metre karelik plakalar olduğunu anlatan Türkoğlu, 1 Mart'tan itibaren bu oranı 150 metre kareye çıkaracaklarını ifade etti.

Türkoğlu, melek yatırımcılar gibi özel yatırımcılardan gelecek destekler ile devlet desteği gibi fonlara açık olduklarını kaydetti.

Daha önce üretimin yüzde 50'sini iç pazara, kalanının da ihracata yönelik olmasını düşündüklerini belirten Türkoğlu, "Ama dış pazardan daha çok talep geliyor. Bu yüzden denge yüzde 70'e yüzde 30 dış pazar lehine dönebilir" değerlendirmesinde bulundu.

-"Necmettin Bey iyi bir örnek"-

İvedik OSB Teknoloji Transfer Ofisi Direktörü Hadi Tolga Göksidan da, Necmettin Türkoğlu'na faydalı oldukları için kendilerini mutlu hissettiklerini söyledi.

Amaçlarının Türkoğlu'nun sahip olduğuna benzer yaratıcı projeleri hayata geçirmek olduğunu ifade eden Göksidan, "Diğer OSB'lerde olmayan bir destek sistemini İvedik OSB'de hayata geçirdik. Necmettin Bey de bu konuda bizim en iyi örneklerimizden biri oldu. Necmettin Bey, hem girişimci hem de sanayici profiline uyan bir portredir" dedi.

Yayıncı: Abdullah Kıratlı - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel
title