Hıdrellez, Almanya'da Coşkuyla Kutlandı
Hıdrellez, Almanya'da coşkuyla kutlandı Almanya'nın Hausen kentindeki Alevi Bektaşi Kültür Enstitüsü'nün düzenlediği etkinlikle Hıdrellez coşkuyla kutlandı.
Hıdrellez, Almanya'da coşkuyla kutlandı
Almanya'nın Hausen kentindeki Alevi Bektaşi Kültür Enstitüsü'nün düzenlediği etkinlikle Hıdrellez coşkuyla kutlandı. Çok sayıda davetlinin katıldığı şenlikte yapılan konuşmalarda barış, dostluk ve kardeşlik mesajları verildi. Sanatçı Sabahat Akkiraz'ın yanı sıra çok sayıda sanatçı deyişler ve nefesler söyledi. Bulgaristan'ın Deliorman Bölgesi Semah Ekibi'nin semahı ile iki semazenin seması büyük ilgi gördü. Bektaşi derviş ve babalarının yaptığı lokma gülbenginin ardından yemeklerini yiyen konuklar daha sonra davul, zurna eşiliğinde halaylar çektiler. Köln Başkonsolosu Hüseyin Emre Engin, DİTİB Genel Sekreteri Dr. Bekir Alboğa, Federal Parlamento Milletvekili Cemile Yusuf, Balkan ülkelerinden gelen Bektaşi derviş ve babaları konuklar arasındaydı.
BARIŞ, DOSTLUK VE KARDEŞLİK
Alevi Bektaşi Kültür Enstitüsü'nden Gülizar Cengiz, Hıdrellezi 9 yıldır kutladıklarını belirterek şunları söyledi: 'Avrupa'nın farklı ülkelerinden, Türkiye'den, Almanya'nın dört bir tarafından gelen konuklarla Hıdrellez'i coşkuyla kutladık. Havanın güzel olması da bir şanstı bizim için. Hıdrellez dünyanın farklı coğrafyalarında farklı inançlar tarafından kutlanıyor. Hıdrellez baharın gelişi, barış, dostluk ve kardeşliğin birlikte kutlandığı bir bahar gününün adı. Burada dergahımız ve cem evimiz var. Ayda bir kez gençlere felsefe dersi veriliyor. Muharrem ayında matemimizde burada oluyoruz, Nevruzu yine farklı inançlarla birlikte kutluyoruz, cemlerimizi burada yapıyoruz. Barış, kardeşlik için birlikte dua ediyoruz.'
İNANÇLAR BULGARİSTAN'DA DA YAŞIYOR
Bulgaristan Deliorman Bölgesi'nin bir parçası olan Razgrad kenti sınırlarındaki Caferler Köyü'nün Muhtarı Nesibe Kedikova, gül dalı altında bekletilmiş ve şifalı olduğuna inanılan suyu fesleğen dalıyla konukların ellerine ve üzerlerine sürdü. Nesibe Kedikova, Bulgaristan'da inançlarını yaşattıklarını ifade ederek, 'Hıdrellezde tüm canlılar uyanır. Kurbanlar kesilir. Dedelerimiz, ninelerimiz tarlaya giderler, orada dileklerini tutarlar. Yoncada, yeşilde yuvarlanarak yerden bereket dilerler. Öğleden sonra, kurbanlar yendikten sonra en güzel elbiseler giyilir ve Hıdrellez kulağımız var oraya gidilir. Orada maniler, nefesler söylenir; güzel oyunlar oynanır' diye konuştu.
Kutlamaya Makedonya'dan gelen Bektaşi Babası Sabedin Yusufoski, konuşmasında ülkelerinde Bektaşilerin yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi. Yusufoski, 2000 yılında kurulan Bektaşi Diyaneti'nin 2007 yılında tekrar kapatıldığını anlattı.