Hidayet Karaca Tutuklama Kararına İtiraz Etti
14 Aralık'ta Cemaat'e yapılan operasyonda gözaltına alınan ve sorgusunun ardından tutuklanan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, karara itiraz etti.
14 Aralık Pazar günü Cemaat'e yapılan operasyonda Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı ve 29 kişi ile birlikte gözaltına alınan ve mahkemede ifade vermeyi reddedip tutuklanan Samanyolu yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca tutuklama kararına itiraz etti.
"3 GÜN İÇİNDE KARAR BEKLİYORUZ"
Hidayet Karaca'nın avukatı Fikret Duran yaptığı açıklamada, "Sn Karaca nin hukuksuz olarak tutuklanması kararına itiraz ettik.Kararin 3 gün içinde verilmesini bekliyoruz" dedi. Duran, hazırladığı itiraz dilekçesini, tutuklamayı gerçekleştiren İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği'ne sundu.
"SUÇ ŞÜPHESİ YOKTUR"
Dilekçede, Hidayet Karaca'nın usule, kanuna, Anayasa'ya ve uluslararası sözleşmelere aykırı bir şekilde tutuklandığı öne sürülerek, "Yasanın tutuklama için aradığı somut delile dayalı kuvvetli suç şüphesi bulunmamaktadır. Kaldı ki yasamız, tutuklamayı yargıçların en son ve istisnai bir tedbir olarak öngörmüş olup, tutuklamanın doğuracağı ağır neticelerin önüne geçebilmek için adli kontrol tedbirleri adı altında, yargıcın alabileceği tutuklama dışında birçok seçeneğin olduğunu hükme bağlamıştır" denildi.
"KANAL ZARARA UĞRADI"
Karaca'nın yöneticisi olduğu Samanyolu Yayın Grubu'nun maddi ve manevi zarara uğradığı belirtilen dilekçede, kararın Anayasa tarafından güvence altına alınan basın özgürlüğünü ve 64. maddede düzenlenen şekliyle, "devlet, sanat faaliyetlerini ve sanatçıyı korur, sanat eserlerinin ve sanatçının korunması değerlendirilmesi, desteklenmesi ve sanat sevgisinin yayılması için gereken tedbirleri alır" hükmünü de ihlal ettiği iddia edildi.
Tutuklanan Hidayet Karaca'nın sabit ikametgah sahibi olduğu ve emniyete kendisinin gittiği de vurgulanan dilekçede, dosyada yöneltilen suçlamalara göre Karaca'nın hiçbir delile etki etmesinin mümkün olmadığı savunuldu. Dilekçede, tutuklamaya yapılan itirazın kabul edilerek öncelikle tahliye edilmesine, olmazsa adli kontrol tedbiri uygulanarak serbest bırakılmasına karar verilmesi talep edildi.
NEDEN İFADE VERMEDİĞİNİ AÇIKLADI
İtiraz kararından yaklaşık 13 saat önce Hidayet Karaca, Sulh Ceza Mahkemesi'nde neden ifade vermediğini açıkladı.
Avukatları aracılığıyla Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Karaca, "Sulh Ceza Mahkemeleri halen Anayasa Mahkemesindedir. İktidarca bağımsız yargı merci olarak takdim edilen bu hakimliklerin varlıkları ve hukuki olup olmadıkları ağır bir şaibe altındadır." dedi.
"YETERLİ DELİL YOK"
Hakkında tutuklamayı gerektirecek delil olmamasına rağmen hakkındaki suçlayıcı ifadeleri hayretle takip ettiğini söyleyen Karaca, hükümetin Mehmet Doğan üzerinden El Kaide yanlısı Tahşiye Grubu'nu temize çıkarma gayretinde olduğunu savundu.
"BAĞIMSIZ YARGI MERCİ OLARAK TANIMIYORUM"
Anayasa'nın askıya alınması nedeniyle Sulh Ceza Hakimliği'ne ifade vermeyi reddettiğini anlatan Karaca, toplumsal sözleşme ruhuna aykırı olduğunu ileri sürdüğü Sulh Ceza Hakimlikleri'ni bağımsız yargı merci olarak tanımadığını, bu nedenle savunma yapmayı reddettiğini söyledi.
HAKİMLE İLGİLİ İLGİNÇ İDDİA
Bu arada Silivri Cezaevi'ne gönderilen Hidayet Karaca'yı ziyaret eden eski savcı Gültekin Avcı, Karaca'yı sorgulayan hakimin, "keşke şu Sulh Ceza hakimliğinden bir kurtulsam," dediğini anlattı. Hidayet Karaca ve Tufan Ergüder'i ziyaret eden eski savcı Gülten Avcı, Hidayet Karaca'yı sorgulayan hakimle ilgili "Keşke Sulh Ceza Hakimliğinden bir kurtulsam, Şu mahkemeleri bir kaldırsalar." dediğini aktardı.