Hey Genç! Harekete Geç! Projesi"
Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı (TOÇEV) Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Uygun, "Proje 9 ilde Milli Eğitim Bakanlığı'nın desteğiyle 3 yıl içinde 11 bin çocuğu hedeflemekte.
Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı (TOÇEV) Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Uygun, "Proje 9 ilde Milli Eğitim Bakanlığı'nın desteğiyle 3 yıl içinde 11 bin çocuğu hedeflemekte. Bu sayının daha da artacağına inanıyorum." dedi.
Uygun, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Diyabet Vakfı ve AstraZeneca Türkiye iş birliğiyle hayata geçirilen "Hey Genç! Harekete Geç! Projesi" tanıtım toplantısında katıldı.
Proje ortaklarına teşekkür eden Uygun, "Obezite günümüzde önemli bir sorun. Bizler de istedik ki lise 1 çağında kendi kararlarını verebilecek çocuklarımız var. Sağlıklı beslenmeyi bir şekilde aktaralım istedik. En önemlisi de bu projede bizlerle hareket edecek beden eğitimi ve spor yüksekokulu yetkililerimizle beraber çocukların her ana yapabilecekleri aktiviteleri onlara aktarmak istiyoruz. Böylece çocukların daha sağlıklı bir hayata genç yaşlarda adım atması sağlanacaktı. En önemlisi de alacakları eğitimi sonraki nesillere aktarmalarının önünü açmak." diye konuştu.
Uygun, proje sonunda önemli veriler elde etmeyi amaçladıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:
"Projenin üçüncü ayağı da en keyifli olan kısmı. Çocukların becerilerini ortaya koymalarını sağlamak, verilen eğitimleri sonrasında görevlilerle hazırlayacakları koreografileri proje dahilinde yarışmaya başvuracaklar ve ödüllendirilecekler. Bu da çocukları motive edecektir. Proje 9 ilde Milli Eğitim Bakanlığı'nın desteğiyle 3 yıl içinde 11 bin çocuğu hedeflemekte. Bu sayının daha da artacağına inanıyorum."
Proje ortaklarından Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz ise gençlerin ülke gündeminde önemli yeri olduğunu söyledi.
Yılmaz, geçen yüzyıldan günümüze teknolojik gelişmeleri sıralayarak, teknolojik ürünlerin insan hayatına yeni bir format getirdiğini kaydetti.
İnsanların daha fazla çalıştığını ama daha az hareket ettiğini aktaran Yılmaz, "Kötü besleniyoruz. Hayatımızda düşük yoğunluklu bir stres var. İş saatleri uzadı. Sürekli olarak mail veya mesaj gelip gelmediğini kontrol ediyoruz. Hareketsiz yaşam, kötü beslenme ve stres sadece bizde değil bütün dünyada önce obeziteyi, sonra diyabet, insülin direncini, hipertansiyonu sonrasında da kalp hastalıklarını tetikledi. Tüm dünyadaki ölümlerin yüzde ellisinden fazlasından bu sorumlu." değerlendirmelerinde bulundu.
Yılmaz, diyabet, hareketsizlik gibi konularda istatistikler verdiği konuşmasında, yeni yaşam biçiminin daha çok çocuk ve gençleri etkilediğini ifade etti.
Dünyada çocuk ve gençlerin obezitesini kontrolde bir tartışmanın devam ettiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Çalışmalara göre 30 yaş altında obezitede hareketsiz yaşam etkili. 30 yaş üstünde de kötü beslenme etkili. TOÇEV son derece doğru bir yerde doğru bir noktaya parmağını bastı. Türkiye'nin en önemli sorunlarından birisi genç kuşakların hızla obez olması ve kronik hastalıklara doğru gitmesi. Bunun da en önemli sebebi gençliğin giderek akıllı telefonların başında çok uzun saatler kalıp yürümeyi ve hareketi unutmasıdır."
Proje
Üç yıl sürecek olan "Hey Genç! Harekete Geç! Projesi"yle sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite ve egzersizin öneminin vurgulanması ve gençlerin yaratıcılık becerilerinin ortaya çıkarılarak okullar arasında paylaşım sağlanması hedefleniyor.
Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Diyabet Vakfı, TOÇEV ve AstraZeneca Türkiye'nin yürüteceği projede 9. sınıf seviyesinde, 11 bin öğrenciye ulaşılması hedefleniyor.
Proje kapsamında, gençlerin sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite konusunda bilinçlenmelerini sağlamak amacıyla okullarda eğitim ve atölyeler düzenlenecek.
Uzman diyetisyen, beden eğitimi ve spor yüksekokulu mezunu sporcular tarafından aktarılacak interaktif içerikler ve diğer eğitim faaliyetlerinin yarattığı farkındalık seviyesi, eğitim öncesi ve sonrasında yapılan değerlendirmeler ile ölçülecek.
Proje kapsamında bir de yarışma düzenlenecek. Eğitim sürecine dahil olan öğrenciler kendi takımlarını oluşturarak, beden eğitimi öğretmenlerinin rehberliğinde çekecekleri videolarla yarışmaya katılabilecek. Videolar, proje jürisi tarafından "en çok izlenen", "en çok hareket içeren", "en çok beğenilen", "en çok video yükleyen okul" kategorileri kapsamında değerlendirilecek.