Haberler

Hes'lerin Çevreye Etkisini Belirlemek İçin Yaban Keçileri İzleniyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Artvin Çoruh Üniversitesi'nin, barajların yaban hayata etkilerini tespit etmek amacıyla başlattığı ortak çalışma sürdürülüyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Artvin Çoruh Üniversitesi'nin, barajların yaban hayata etkilerini tespit etmek amacıyla başlattığı ortak çalışma sürdürülüyor. Erzurum'un İspir ilçesideki Verçenik Dağı'nda yaşayan 6 yaban keçisine, 24 saat uydudan izlemek için verici takıldı.

Doğa Koruma Milli Parklar Erzurum Şube Müdürü Mustafa Şentürk, HES (Hidro Elektrik Santrali) ve barajların yaban hayata etkilerini tespit etmek amacıyla Verçenik Dağının güneye bakan yüzündeki vadilere 3 ayrı kafes bıraktıklarını söyledi. Kafeslere giren yaban keçilerinden 6'sına verici takıp doğaya bıraktıklarını belirten Şentürk, izlemeye alınan keçi sayısını 20'ye çıkarma hedefinde olduklarını kaydetti. Mustafa Şentürk şu bilgileri verdi:

"Yerleştirilen kafesler foto kapanlarla 24 saat gözetim altında tutuldu. Bu sayede kafeslere gelen yabani keçilerle ayıların fotoğraflarına ulaştık. Öncelikle yaban keçilerini kafeslere alıştırılma süreci yaşadık. Kafeslere alıştıktan sonra keçileri yakalama ve GPS takmaya başladık. Bugüne kadar 6 yaban keçisine verici takarak doğaya saldık. Doğaya salınan vericili yaban keçiler 24 saat uydu üzerinden takip ediliyor. Keçileri 3 yıl boyunca izleyeceğiz. Doğaya bırakılan yaban keçilerinin yaşam alanlarında üreme, beslenme, yaralanma, hastalık alanlarındaki bilgilerini tespit edeceğiz. Elde edilen veriler bakanlık tarafından değerlendirilecek." - Erzurum

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close