Haberler

HES Firması 'Tarihi Mezarları Yok Etti'

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya'nın Akseki ilçesinde Dedegöl Enerji firmasının HES projesi alanındaki yol çalışmalarında, tahrip edilmiş tarihi mezarlar tespit edildi.

Antalya'nın Akseki ilçesinde HES projesi alanındaki yol çalışmalarında, tarihi mezarla tespit edildi. Firma hakkında tarihi eseri bildirmeme ve tahrip etmekten suç duyurusunda bulunuldu.

'ÇED OLUMLU' RAPORUNA DAVA AÇILDI

Akseki'nin Sinanhoca Mahallesi'nde bulunan Manavgat Çayı üzerinde Dedegöl Enerji Yatırım A.Ş. firması tarafından planlanan baraj ve HES projesi için verilen 'ÇED Olumlu' raporunun iptali için Antalya 2'nci İdare Mahkemesi'ne dava açıldı.

'ALANDAN UZAKLAŞTIRILSIN' KARARI

Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ise köylüler ve avukatlarının başvurusu üzerine, bölgede arkeolojik eserler bulunduğu ve 1'inci Derecede Arkeolojik SİT alanı olarak tescil edilmesi ve yapılacak çalışmaların da bu alandan mümkün olduğunca uzaklaştırılması yönünde karar verdi.

TAHRİP EDİLMİŞ TARİHİ MEZAR KALINTILARI

Mahkeme süreci devam ederken firma bölgede inşaata başladı. HES ve baraj projeleri için yol yapım çalışmalarına başlanılan alanda köylüler tarafından tahrip edilmiş tarihi mezar kalıntıları tespit edildi. Tarihi mezar kalıntılarına ait fotoğraflarla birlikte firma aleyhine köylüler tarafından Akseki Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu.

BELEDİYE BAŞKANI ŞİKAYETTE BULUNDU

Firma hakkında Side Müze Müdürlüğü'ne de ayrıca şikayet edilen firmanın inşaatının durdurulması ve bölgede yol çalışmaları sırasında tahrip edilen ve sonradan yok edildiği ileri sürülen mezar kalıntılarına yönelik çalışma yapılması talep edildi. Müze Müdürlüğü de bir ekip kurarak inceleme başlattı. Firma hakkında şikayette bulunanlar arasında İbradı Belediye Başkanı Serkan Küçükkuru da bulunuyor.

TARİHİ ESERİ TAHRİP SUÇU İŞLENDİ

Köylülerin avukatı Münip Ermiş, Dedegöl Enerji Yatırım A.Ş. firması personeli ve yetkilileri hakkında Akseki Cumhuriyet Savcılığı'na sundukları dilekçede, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat varlıkları Koruma Kanununun 65'inci ve 67'nci maddelerine muhalefet edildiğini savundu. Kültür ve tabiat varlıklarının bulunması halinde bildiriminin zorunlu olduğunu belirten Münip Ermiş, burada ortaya çıkan tarihi mezarların bildirilmediğini, ayrıca bu mezarların tahrip edilerek yeni bir suç daha işlendiğini öne sürdü.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
ABD ve İngiltere'nin ardından Fransa'dan da onay çıktı: Ukrayna füzelerimizi kullanabilir

Batı, topyekun Putin'e savaş açıyor! Bir ülke daha Ukrayna'ya izin verdi

20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Belediyelere bağlı kreşler kapanabilir

Belediyelere bir kötü haber daha! Kreşlerin kapanması an meselesi

Arka Sokaklar'daki 'tarikat' sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

Arka Sokaklar'daki "tarikat" sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

title