Haberler
İsrail ve Lübnan, savaşın bitmesi için bazı konularda anlaştı

İki ülke anlaştı! Aylardır devam eden savaşın bitmesi artık an meselesi

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 2 milyar TL'lik Genel Sağlık Sigortası borcu silinecek

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 400 bin kişinin borcu siliniyor

Ailesini katleden Bahtiyar Aladağ berber dükkanında aylarca atış talimi yapmış

7 kişiyi öldüren cani, katliama aylar öncesinden hazırlanmış

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Rutte'yi ağırladı

NATO Genel Sekreteri Ankara'da! İşte kritik zirvede konuşulanlar

Her Sigara Ömrü 11 Dakika Kısaltıyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sigarayı bir kez deneyen 4 kişiden 3'ü bağımlı olurken, içilen her sigaranın ömrü 11 dakika kısaltıyor.

Sigarayı bir kez deneyen 4 kişiden 3'ünün bağımlı olduğunu anlatan uzmanlar, içilen her bir sigaranın ömrü 11 dakika kısalttığına dikkat çekiyor.

Yeşilay Bursa Şubesi Başkanı Dr. M. Serhat Yamalı, Şehit Jandarma Er Selim Koçdemir Lisesi öğrencilerine sigaranın zararlarını anlattı. Yamalı, sigaranın hiçbir otobur (koyun, at, eşek, inek) canlının yemediği zehirli bir bitki olan tütünün ince bir kağıt içine sıkıştırılarak sarılmış hali olduğunu söyledi. Bir nargilenin 100 sigaraya eşit olduğunu anlatan Yamalı, sigaradaki bağımlılık oranının alkol ve uyuşturucu maddeye göre daha yüksek olduğuna işaret etti. Yamalı, "Sigarayı 1 kez deneyen 4 kişiden 3'ü bağımlı hale gelir. Nikotin zihni ve ruh halini değişikliğe uğratır. Nikotin bağımlılığı esrar, eroin, kokain, alkol bağımlılığından 8 kat daha fazladır. Sigara içenlerin, alkol ve uyuşturucu maddeye de geçiş yapma ihtimalleri daha yüksektir. Akciğer kanseri ölümlerinin yaklaşık yüzde 85'i sigaradan kaynaklanıyor. Türkiye'de ölümlerin yüzde 37'si kalp hastalıklarından kaynaklanıyor. Sigara, kalp damarlarını tıkayarak kalp krizi riskini yüzde 20-70 oranında artırıyor" dedi.

"BİR SİGARA 11 DAKİKALIK ÖMÜR"

Türkiye'de 17 milyon sigara bağımlısı olduğunu, yılda 100 bin günde 270 kişinin sigaradan dolayı öldüğünü söyleyen Yamalı, şöyle devam etti:

"Her içilen sigara insan ömrünü ortalama olarak 11 dakika kısaltıyor. Bu süre, genetik ve diğer hastalıklara bağlı olarak artıp azalıyor. 17 milyon kişinin 4 milyonu ömründen 7 yıl, 4 milyonu ise 22 yıl kaybederek ölecek. Sigaranın ömrü ortalamada 12 yıl kısalttığı saptanmıştır. Hamile anne sigara içerse bebek yeterli oksijeni alamaz. Hamileliğinde sigara içen annelerin bebekleri yüzde 10-15 oranında eksik kilolu ve yine aynı oranda zeka geriliği ile doğmak zorunda kalıyor."

"SİGARA CİLDİ KIRIŞTIRIYOR"

Sigaranın kalıcı çizgi veya kırışıklıklara yol açtığını da vurgulayan Yamalı, aynı zamanda deride renk değişikliğinin de olabileceğini söyledi. Yamalı, "Sigara aynı zamanda yara iyileşmesinde gecikme, deri hastalıklarının tedavisinde başarısızlıklara yol açar. Sedef hastalığı sigara içenlerde iki kat fazladır. Sigara içen 40-49 yaş arasındaki kişiler, onlardan 20 yıl daha yaşlı, sigara içmeyen kişilerle aynı görünüme sahiptir. Sigara içen erkeklerde sperm kalitesi bozulur. İktidarsızlığa yakalanma oranı yüzde 50 daha fazladır. Sigara, akciğer başta olmak üzere gırtlak, ağız, dil, mide, on iki parmak bağırsağı, ince ve kalın bağırsak, cilt, meme, rahim ve prostat kanserlerinin, göz ve beyin tümörlerinin çoğunlukla temeldeki sebebidir. Günde 1 paket sigara içen birinin içmeyene göre akciğer kanserine yakalanma ihtimali 20 kat fazladır" şeklinde konuştu. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title