Her Beş Çocuktan Biri Obezite Adayı
18'inci Ulusal Pediatrik Endokrinoloji ve Diyabet Kongresi'nde konuşan Dernek Başkanı Prof. Dr. Peyami Cinaz, son yıllarda her beş çocuktan birinin fazla kilolu ve obezite adayı olduğunu söyledi.
Cinaz, obezitenin çocuklarda hipertansiyon riskini artırdığına da dikkat çekerek, "Çocuklarımızın teknolojik gelişmeden daha az etkilenmeleri ve mümkünse sokaklarda oyunlar oynamaları obezite tedavisi için önemlidir" dedi.
Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği tarafından düzenlenen Ulusal Pediatrik Endokrinoloji ve Diyabet Kongresi'nin 18'incisi Uludağ Üniversitesi ev sahipliğinde, Burkon Turizm Kongre organizasyonuyla Bursa'da gerçekleştiriliyor. Çocuklarda diyabetin ve obezitenin yarattığı sağlık problemleri yanında endokrin bozucular gibi güncel konuların da masaya yatırıldığı kongrede, Türkiye genelinden 310'a yakın Endokronoloji uzmanı Bursa'da bir araya geldi. 13'üncü Çocuk Diyabet Ekibi Kursu ile birlikte Bursa Crowne Plaza Oteli'nde gerçekleştirilen kongreye kurs için ise 150 kişi katıldı.
Kongrenin açılış konuşmasında ev sahibi olmaktan gurur duyduklarını belirten Kongre Başkanı Prof. Dr. Ömer Tarım, kongrede özellikle endokrinin diğer disiplinler ile etkileşimine önem verdiklerini dile getirdi. Endokronolojinin hormon hastalıklarını kapsadığına ve bu konunun diğer hastalıklarla iç içe olduğuna dikkat çeken Tarım, "Özellikle böbrek hastalıklarında ve kanser hastalarında hormonlar ile ilgili komplikasyonları var" dedi. Kongredeki bir diğer önemli panelde "Endokrin Bozucular"ın masaya yatırıldığına değinen Tarım, "Endokrin bozucular erken ergenlikten tutun obeziteye kadar bir çok probleme neden olabiliyor. Endokrin bozucular nerede bulunur derseniz nerede yok ki diye sormak gerekir. Çocukların oynadığı oyuncaklardan kullandığımız ev eşyalarına, her türlü plastik üründen tükettiğimiz gıdaların katkı maddelerine kadar pek çok kimyasalda var" diye konuştu.
HİPERTANSİYON RİSKİ İKİ KAT FAZLA
Türkiye geneline bakıldığında çocuklarda obezite oranının yüzde 7 ile 15 arasında değiştiğine dikkat çeken Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği Başkanı Prof. Dr. Peyami Cinaz ise fazla kilolu çocuklarda ise oranın son yıllarda yüzde 25'i bulduğunu söyledi. Obezitenin ve şişmanlığın olumsuz etkileri konusunda bilgi veren Cinaz, "Vücudun ve organların yağlanmasına bağlı olarak özellikle karaciğer, akciğer ve böbreklerde sağlık sorunları ile karşılaşabiliyoruz. Hipertansiyon bu noktada önemli bir sorun. Çocuk yaşta hipertansiyonun görülmesi ise sağlık yönünden beklenmeyen bir durum olmasına karşılık bu oran obez çocuklarda iki kat daha fazla" diye konuştu. Çocukların taşıdığı ağırlığın fazla olması nedeniyle günlük hayatta çabuk yorulduklarına ve inaktif bir yaşam sürdüklerine değinen Cinaz, "Bu durum diğer organların fonksiyonlarının bozulmasının yanında psikolojik sorunlara da yol açabiliyor. Çocuklar kendi akranlarıyla uyum ve arkadaşlık konusunda zorluk yaşabiliyorlar" dedi.
"BESLENME KONUSUNDA BİLİNÇLİ DEĞİLİZ"
Toplumun beslenme konusunda iyi yönlendirilmediğine ve yeterli bilincin sağlanamadığına dikkat çeken Cinaz, "Bu konuda ticari amaçlı bazı yanlış yönlendirmeler yapılıyor. Beslenme konusunda toplumun doğru bilgilendirilmesi gerektiği inancındayım" dedi. Günde iki saatten fazla televizyon izleyenlerde obezitenin daha sık görüldüğüne değinen Cinaz son olarak şunları söyledi; "Çocuklarımızın daha aktif bir yaşam sergilemeleri, teknolojik gelişmeden daha az etkilenmeleri ve mümkünse doğal ortamlarda, sokaklarda oyunlar oynamaları, spor yapmaları obezitenin tedavisi noktasında önemli bir konudur."