Haberler

Helal Turizm Hızla Büyüyor!

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Helâl" kavramı UTESAV'ın beyin fırtınası toplantısında masaya yatırıldı ve düzinelerce soruya cevap arandı.

Uluslararası Teknolojik, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı (UTESAV) ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Hizmet Sektör Kurulu işbirliğiyle MÜSİAD Genel Merkezi'nde Helal Turizm konulu beyin fırtınası toplantısı düzenlendi.

Açılış konuşmasını UTESAV Başkanı İsrafil Kuralay'ın yaptığı toplantı yaklaşık olarak üç saat sürdü. Kuralay konuşmasında şunları söyledi:

"UTESAV olarak İslâmî bir ekonomi için, İslâmî bir hayat için helâl gıda ve helâl sertifikası gibi konuların gerçekten tartışılıp hayatımıza en uygun biçimde entegrasyonunun gerekliliğini düşünüyoruz. Fakat bu toplantımızda helâl kavramı ile beraber özellikle de yeni duymaya başladığımız Helâl turizm konusunu masaya yatıracağız. Dünyaya paralel olarak ülkemizde, Helâl finans, Helâl yiyecek, Helâl kozmetik ürünler derken Helâl marketler bile açıldı. Türkiye'de 4-5 yıldır, İslâmî usullere uygun tatil için Helâl turizm, Helâl otelcilik, Helâl acentecilik gibi kavramlar kullanılmaya başladı. Dünyada Helâl turizm pazarı gün geçtikçe hızla büyüyor" dedi.

Toplantıda Helâl turizm ile ilgili sunum yapan Evra Turizm Genel Müdürü Cüneyt Çetin sunumunda şu ifadelere yer verdi:

"Müslüman turistlerin %51'i Helâl turizm yapmayı istemektedir. 2013 yılında 69 milyon Müslüman turist 70 milyar dolar harcama hacmi ile Helâl turizm pazarını oluşturmuştur. Malezya, ülkesine gelen turist sayısını arttırmak için otellerine Helâl gıda sertifikası verip, bu konuyu dünyadaki Müslümanlara reklam edip ülkesine Müslüman turistleri çekmeyi başarmıştır. Fakat henüz dünya genelinde Helâl turizm konusunda bir standardizasyonun sağlanamamış olduğu görülmektedir. Hayatlarını İslâmi kurallara göre düzenleyen Müslümanların tercih ettiği Helâl turizm imkânlarını; bünyelerinde alkol servis etmeyip 5 vakit ezan sesinin duyulduğu mescitleri olan, bayanlara özel havuz spa gibi kullanım alanları bulunan oteller, namaz saatlerine göre düzenlenen turlar, etrafından kimsenin göremeyeceği havuzları bulunan kiralık villalar, olarak sıralayabiliriz. Amerika'daki Dinar Standart Araştırma Enstitüsü, 2020 yılında Müslüman turist pazar hacminin yılda % 4,7 büyüyerek 192 milyar dolara ulaşacağını belirtiyor. Şu anki büyüklük ise, 126 milyar dolar olarak ölçülüyor. 1,5 milyara varan ve her geçen gün alım gücü yükselen bir İslâm coğrafyasını düşündüğümüzde hedeflerin beklenenin üzerinde gerçekleşmesi mümkün gözüküyor."

Turizm dünyasının parlayan yıldızı Helâl turizm konusunun her yönüyle masaya yatırıldığı beyin fırtınası toplantısında şu sorulara cevap arandı:

Helâl kavramı nasıl anlaşılmalı? Helâl kavramının her sektörde kullanımı doğru mudur? İnancın gerekliliklerinden mahrum kalmadan, Müslümanca nasıl tatil nasıl yapılabilir? Helâl turizm nedir? Helâl turizm nasıl ortaya çıktı? Ülkemizdeki Helâl turizm imkânları nelerdir? Alt yapısı ne durumdadır? Ülkemize katkısı nedir? Helâl turizm istihdamı nasıl olmalı? Helâl turizm konusundaki eğitim ne seviyede? Helâl turizme yatırımcı bakış açısı nasıldır? Dünya ekonomisi Müslümanları kabul etmek zorunda mı kalıyor? Dünyada Helâl turizm pazarı hangi seviyededir? Malezya'nın uyguladığı reklamasyon mantığı doğru mu? Böyle bir reklam kampanyası, Türkiye imajını dünyada ne ölçüde etkiler? Turizmde Helâl sertifika verilebilir mi, denetlemesi nasıl yapılabilir? Dünyada helâl sertifika standartları hangi düzeydedir, yeterli midir, Tüm İslâm ülkelerinde geçerli Helâl turizm standardizasyonu sağlanabilir mi?

Helâl Turizm toplantısına katılanlar şöyle:

İsrafil Kuralay (UTESAV Mütevelli Heyeti Başkanı), Mehmet Develioğlu (UTESAV Mütevelli Heyeti Başkan Yard.), Mehmet Nuri Görenoğlu (UTESAV Mütevelli Heyeti Başkan Yard.), Av. Kerim Altıntaş (UTESAV Mütevelli Heyeti Üyesi), Mehmet Akif Özyurt (UTESAV Mütevelli Heyeti Üyesi / TÜRKAK Yönetim Kurulu Üyesi), Mücahit Yıldız (UTESAV Mütevelli Heyeti Üyesi), Muhammet Ali Özeken (MÜSİAD Hizmet Sektör Kurulu Başkanı), Muhammet Topaloğlu (MÜSİAD Turizm Alt Sektör Çalışma Grubu Başkanı), Dr. Halim Aydın (MÜSİAD Eğitim ve Kültür Komisyonu Başkanı), Halit Bekiroğlu (ÖNDER Genel Başkan Yardımcısı), Cüneyt Çetin (Evra Turizm Genel Müdürü), Kasım Koç (Form Danışmanlık), İlknur Tataroğlu (Adenya Otel Genel Koordinatörü), Prof. Dr. Necdet Hacıoğlu (Turizm Eğitmeni / Balıkesir Ünv. Eski Rektörü), Yasir Gürbüz (İkram Turizm), Ahmet Gelir (Dünya Helâl Birliği Derneği Başkanı), Ekrem Atar (Dünya Helâl Birliği Derneği Başkan Yard.) Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili (İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü), Yavuz Kamadan (Akademisyen-Özel Turizm Yönetim Kurulu Başkanı), Burhan Koca (Empatik İnsan Kaynakları Genel Müdürü), Vahit Kaya (MÜSİAD Hizmet Sekt. Kurulu Bşk. Yrd./ Alber Turizm), Mehmet Talha Çizmeci (Vizyon Turizm Satış Müdürü), Halil İbrahim Yılmaz (UTESAV Müdürü).

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close