Hekim Adayları Sabretmeyi Seramikle Öğrenecek
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi 2. sınıf öğrencileri, ilk kez bu yıl uygulamaya konulan "Tıpta Seramikle 3 Boyutlu Düşleme" seçmeli dersinde, atölyeye girip hazırladıkları seramik ürünlerle hem sabırları hem de el becerilerini geliştiriyor.
EMRAH GÖKMEN - İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi 2. sınıf öğrencileri, ilk kez bu yıl uygulamaya konulan "Tıpta Seramikle 3 Boyutlu Düşleme" seçmeli dersinde, atölyeye girip hazırladıkları seramik ürünlerle hem sabırları hem de el becerilerini geliştiriyor.
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi ile Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Seramik Bölümü ortaklığında hazırlanan "Tıpta Seramikle 3 Boyutlu Düşleme" dersine 2. sınıfta öğrenim gören 97 öğrenci katılıyor.
Beyaz önlüklerini haftanın bir günü amfilerinde bırakan hekim adayları, birer sanatçı gibi seramik atölyesine girerek çamur, kalıp, boyalarla zihinlerindeki ürünleri hayata geçiriyor.
Müfredatta olmayan uygulama sayesinde öğrencilerin ileride mesleklerinde yaşayabilecekleri sorunlara sabırla yaklaşabilmeleri ve ince dokunuşları gerektiren konularda el becerilerini geliştirmeleri amaçlanıyor.
"Amacımız öğrencileri sosyal hayata da hazırlamak"
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Durmuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de örneği çok nadir görülebilecek bir uygulama yaptıklarını belirtti.
Geleceğin hekimleri için müfredatlarına seçmeli ders eklediklerini aktaran Durmuş, hekim adayları için seramik, müzik ve hastalık hikayeleri konularında seçmeli dersler verdiklerini söyledi.
Hekim adayı öğrencilerin seçmeli dersler sayesinde sadece mesleğe yönelik değil çeşitli açılardan da yetiştirilebileceğini ifade eden Durmuş, "Buradaki amacımız öğrencileri sadece tıp müfredatı içerisinde boğmamak, sosyal hayata da aynı zamanda hazırlamak. Seramik dersi, öğrencilerimizin daha eğitimlerini alırken hekimlik meslekleri sırasında kavramaları beklenen sabırlarını arttırma ve el becerilerini geliştirmelerine yönelik bir eğitim." dedi.
Dokunuşa ve beyinsel koordinasyona katkı sağlıyor
İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Seramik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serdar Mutlu da bu yıl ilk kez tıp öğrencileri için seramik seçmeli dersinin açıldığını söyledi.
"Tıpta Seramikle 3 Boyutlu Düşleme" adıyla açılan dersle hekim adaylarının seramikle tanışmasını, seramikle ilgili çalışmaları yakından izlemelerini amaçladıklarını aktaran Mutlu, dersin öğrencilerin farklı alanlarda da yeteneklerini ve el becerilerini geliştirmede de etkili olacağını dile getirdi. Mutlu, şöyle konuştu:
"Seramik dersinin özellikle cerrahi alanda parmak uçlarındaki dokunuşları ve beyinsel koordinasyonu sağlama ve psiko-motor güçlerinin gelişiminde büyük katkılar sağlayacağına inanıyoruz. 97 öğrencimiz hafta içi bir gün bu dersi görüyorlar. İki grup şeklinde atölyelerimiz bölündü. Arkadaşların araştırma ve anlama becerileri yüksek olduğu için neredeyse bizim öğrencilerimizden daha iyi ve kısa sürede bu işi çözebildiler."
Hekim adayları da memnun
Öğrencilerden Aykut Aras Bozkurt, dersi ilk kez müfredatta gördüklerinde çok şaşırdıklarını anlattı. Bu tür seçmeli derslerin tıp fakültesinin ağır müfredatı arasına alınmasını mutlulukla karşıladıklarına işaret eden Bozkurt, "Tıp fakültesinin sıkıntısı, koşuşturmacası içerisinde pek çok şeye vakit bulamıyoruz. Bu bizim için güzel bir fırsat oldu." dedi.
Çamurla uğraşırken, bir şeyler üretirken kendilerine bir sakinlik geldiğini aktaran Bozkurt, meslek hayatlarında bunun mutlaka katkısını göreceklerini, özellikle cerrahlık seçeceklerin bu konuda avantajlı olacağını sözlerine ekledi.
Deniz Öznur da müfredatlarında bu dersi gördüklerinde çok şaşırdıklarını dile getirdi.
İlk etapta tıp ve seramik arasında bağlantı kuramadıklarını ifade eden Öznur, "Şu zamana kadar geçen sürede bu dersten memnunuz. Tıpta sınav stresi, konuların ağır olmasına karşın buraya gelip çamurla uğraşmamız üzerimizdeki negatif enerjiyi atmamızı sağlıyor. İnce detay işlerle uğraşma konusunda el becerilerimiz gelişmiş oluyor bu sayede." diye konuştu.
Burada biraz daha farklı bakış açısı bulduklarını ve sakinliği öğrendiklerini anlatan Öznur, bu detayların meslek hayatlarında mutlaka artıları olacağını kaydetti.