HDP'li Vekilden Şok İddai
HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, "Diyarbakır'da polis uyuşturucu satan kişi ve mekânlara göz yumuyor" dedi.
HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, Diyarbakır'da halkın uyuşturucu satışı yapıldığı bilinen yerlerin kolluk kuvvetleri tarafından bilindiği, bazı yerlerde bu mekânların ve kişilerin kolluk kuvvetleri tarafından korunduğu ve hatta bu yerlerde polisin uyuşturucu satışına göz yumduğunu ileri sürdü.
HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, Diyarbakır'ın temel sorunlarından biri haline gelen madde bağımlılığı sorununun bütün yönleri ile araştırılarak, önüne geçilmesi için alınması gereken önlemlerin belirlenmesi, madde bağımlılarının rehabilitasyonun ve tekrardan sosyal ve ekonomik hayata katılımlarının sağlanması amacıyla, meclis araştırması açılmasını istedi.
"Resmi kurumlar gerekli tedbirleri almıyor"
Yiğitalp, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verdiği önergesinde; özellikle Diyarbakır halkı ve sivil toplum kuruluşlarının, özellikle 2012 yılından sonra kentte madde bağımlılığının görünür ve dayanılmaz biçimde yüksek olduğunu her alanda dile getirdiğini ve çözüm üretilmesinin istendiğini kaydeden Yiğitalp, bu durumun uzun süredir gündemde olan bir sorun olmasına rağmen konuyla ilgili resmi kurumlar tarafından yeterince araştırma yapılmadığı; önleyici tedbirler alınmadığı ve rehabilite merkezlerinin soruna cevap olacak şekilde yapılandırılmadığının görüldüğünü söyledi.
"Yasal ve bürokratik engeller oluşturuluyor"
Mevcut yasalar rehabilitasyon ve tedavi merkezlerinin açılmasını alabildiğine zorlaştırdığını dile getiren Yiğitalp, rehabilitasyon merkezlerinde soğuk ve bürokratik bir yapılanmanın aksine; yerelin kültürel kodlarını bilen ve çözüme odaklanan bir yapılanmanın hakim olması gerektiğini belirterek şöyle dedi:
"Bunun en uygun formu da ancak yerel yönetimlerle işbirliği halinde oluşturabilir. Kamu kurum tüzel kişiliğine haiz ve halka karşı seçilmişliğin verdiği büyük sorumluluğu yerine getirmeye çalışan yerel yönetimlerin bu konuyla ilgili girişimlerde bulunması engellenmekte veya başvuruları sonuçsuz bırakılmaktadır. Kentte kapasitesi 10 kişi olan sadece bir adet rehabilitasyon merkezi vardır ve bu rehabilitasyon merkezinde 18 yaşını aşmış erkekler tedavi edilmektedir. 18 yaşından küçük çocukların ve kadınların tedavisine yönelik herhangi bir tedavi veya rehabilitasyon merkezi bulunmamaktadır. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin konuyla ilgili yoğun çalışmaları olmasına rağmen rehabilitasyon merkezi açması önünde sürekli yasal ve bürokratik engeller oluşturulmaktadır.
"Kolluk kuvvetleri uyuşturucu satan mekan ve kişileri koruyor"
Konunun daha vahim bir boyutu da uyuşturucu kullanımının kolluk kuvvetleri tarafından sadece adli bir durum olarak değerlendirilmesi ve bu nedenle de uygulamalarının anlık sorunların cebir yoluyla ortadan kaldırılması esasıyla hareket edilerek yapılmasıdır. Ayrıca kolluk kuvvetlerinin bu tutumu birçok ilimizde olduğu gibi Diyarbakır'da yaşayan halka da; uyuşturucu satışı yapıldığı bilinen yerlerin kolluk kuvvetleri tarafından da bilindiği, bazı yerlerde bu mekânların ve kişilerin kolluk kuvvetleri tarafından korunduğu ve hatta bu yerlerde uyuşturucu satışına göz yumulduğu izlenimi yaratmıştır. İç İşleri Bakanlığı tarafından da bu yerlere veya kolluk kuvvetlerine dönük herhangi bir soruşturmanın açılıp açılmadığına dair güven verici bir bilgi de bulunmamaktadır.
"İhmalden sorumlu olanlar araştırmaya dahil edilsin"
Tüm bu nedenlerle, sosyal risklerin başında gelen madde bağımlılığının nedenleri, kullanım biçimleri, kullanım sıklığı, yaygınlığı, yerleri, riskli yaş ve alanları gibi temel konularda sosyal, psikolojik ve tıbbi rehabilitasyon için ölçülebilir veriler sunmak ve bu veriler ışığında madde bağımlılığıyla mücadele yöntemlerini optimal düzeyde hazırlamak, madde bağımlılığı riski karşısında geliştirilecek stratejik eylem planlarını geliştirmek gerekmektedir. Ayrıca bağımlı kişilerin saptanmasının yanı sıra, kişileri bağımlılığa götüren toplumsal sürecin anlaşılması; aile, grup ve toplum düzeyinde yapılacak çalışmalarla bağımlılıktan kurtulmalarına yardımcı olmak da bu araştırmanın hedefleri arasında yer almalıdır. İlaveten şimdiye kadar yapılan çalışmaların düzeyi, yeterliliği ve madde bağımlılığı verilerindeki artış ve sorumlu kamu kurum ve kuruluşlarının ihmalleri de bu araştırmanın çerçevesi içerisine dahil edilmelidir"
KAYNAK ÖZGÜR HABER GAZETESİ