Hdp Eş Genel Başkanı Demirtaş 550 Demirtaş'la Seçime Gireceğiz
Selahattin Demirtaş (Cumhurbaşkanlığı Sarayı) Emin olun şu anda bin odalı saraylarının bininde de telaş var. Emin olun, 'Keşke daha az oda yapsaydım' diye düşünüyor şu anda.
Selahattin Demirtaş (Cumhurbaşkanlığı Sarayı) Emin olun şu anda bin odalı saraylarının bininde de telaş var. Emin olun, 'Keşke daha az oda yapsaydım' diye düşünüyor şu anda. Az oda, az panik demekti. Her bir oda, ona panik odası olacak. Kaçacak oda bulamayacak
Birileri ona fısıldamış. Cami yap, bütün günahlarını örtersin. Bin odalı saray mı yaptın Yanına cami yap. Kanal İstanbul'u mu yaptın. Ormanları mı kestin, Çamlıca'ya cami yap. Solcular geliyor, emekçiler geliyor, ezilenler geliyor, iktidarını senin elinden alacak. Küba'ya cami yap. Kafa bu, inanın ki kafa bu. Sen o camilerin hepsinde günde 5 rekat namaz da kılsan, dua da etsen, ne bu dünyada, ne öbür dünyada günahların affolmaz
Sayın Davutoğlu Başbakan oldu ama, bütün hükümet eylemlerini, söylemlerini, hareketlerini Sayın Erdoğan kullanıyor. Zaten Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce de bunu böyle yapacağını ilan etmişti
Açıkça, hükümet yetkilerini, parlamento yetkilerini gasp eden, bir fiili yarı başkanlık sistemine dönüştürdü Türkiye'yi. Bundan biz rahatsızız
Haber Özgür ALTUNCU - Kamera Yaşar KAÇMAZ İstanbul DHA
HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, partinin yeni siyasi süreç değerlendirmesi ve kongre çalışmalarının değerlendirileceği Şişli Kent Kültür Merkezi'ndeki toplantı öncesi basın mensuplarının karşısına çıktı.
MİKROFON YERİNE KÜRSÜ DEĞİŞTİRDİLER
Eş Genel Başkanlar aynı anda sahneye çıktı. İlk olarak Figan Yüksekdağ konuştu. Türkiye'nin işlenen kadın cinayetleriyle yaşamaya zorlandığını söyleyen Yüksekdağ, Bir işçi mezarlığına dönüşen toprakların üzerinde siyasi iktidar tekel kurmaya çalışıyor dedi. Yüksekdağ'ın ardından konuşma sırası Demirtaş'a geldi. Mikrofonlar Yüksekdağ'ın konuştuğu kürsüde olunca, ikili mikrofanların taşınması yerine kürsü değiştirdi. Demirtaş, Kim buldu bu öneriyi diye espri yaptı.
DİYALEKTİK BAĞ KURACAĞIZ
Kürt'ün yaşadığı sorunun Türk'ün yaşadığı sorundan daha önemli olduğunu hiçbir zaman söylemediklerini belirten Demirtaş, Alevi'nin yaşadığı sorun, Sünni'nin yaşadığı sorundan daha önemlidir demeyeceğiz. Aralarında hiyerarşik bağ kurmak yerine, aralarında diyalektik bağ kuracağız dedi.
BİN ODA PANİK ODASI OLACAK
HDP'yi iktidara taşımanın boyunlarının borcu olduğunu söyleyen Demirtaş, sözü Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na getirerek, Eminolun şu anda bin odalı saraylarının bininde de telaş var. Emin olun, 'Keşke daha az oda yapsaydım' diye düşünüyor şu anda. Az oda, az panik demekti. Her bir oda, ona panik odası olacak. Kaçacak oda bulamayacak. Özellikle kadınlar, ki fıtratınızda var, sarayları, sultanları siz yıkacaksınız diye konuştu.
CAMİ YAPMAK GÜNAHLARI ÖRTMEZ
Ağaca baktıklarında odun gören, yaprağa baktıklarında dolar gören bir anlayış bu ülkede felaketten başka bir şey getirmeyecek diyen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, şöyle devam etti
Kayseri'ye gittiğinde üçüncü köprüyü anlatıyor. Çok da onların umrundaymış gibi, bu projeleri orada anlatıyor. Neden İstanbul'u cazipleştirmek istiyor. Kapitalizmin mabedi haline getirmek istiyor. Bu suçları örtecek, bütün bu politikaları halkın gözünden kaçıracak bir formül de bulmuş Sultan Cami yap. Birileri ona fısıldamış, cami yap, bütün günahlarını örtersin. Bin odalı saray mı yaptın Yanına cami yap. Kanal İstanbul'u mu yaptın, ormanları mı kestin, Çamlıca'ya cami yap. Solcular geliyor, emekçiler geliyor, ezilenler geliyor, iktidarını senin elinden alacak. Küba'ya cami yap. Kafa bu, inanın ki kafa bu. Sen o camilerin hepsinde günde 5 rekat namaz da kılsan, dua da etsen, ne bu dünyada, ne öbür dünyada günahların affolmaz. Bütün o camiler senin günahlarını temizleyemez. Bu yolsuzlukları, hırsızlıkları temizleyemez...
CHP'YE ÇAĞRI
Çözüm sürecinin içinde olması için CHP'ye yaptıkları çağrıyı tekrarlayan Demirtaş, Çözüm sürecine dahil olmaları, izleme grubuna ya da genişletilecek siyasi heyete dahil olmaları, sürecin geleceği açısından katkı verici olur. CHP'nin bütün süreci izlemesi, Parlamentonun sürece dahili anlamında önemli olur dedi.
HATİP DİCLE HEYETTE
İmralı heyeti ve süreçte gelinen noktayla ilgili sorulara yanıt veren Demirtaş, Hükümet kendi yol haritasını netleştirmişse bilemiyoruz. Bize yansımadı henüz. Ama heyetimiz İmralı'ya giderse, bir yol haritası var mı, yok mu, paylaşılmış mı, öğreneceğiz dedi.
Sırrı Süreyya Önder, Pervin Buldan ve İdris Baluken'e ek olarak Hatip Dicle'nin de İmralı'ya gideceğini söyleyen Demirtaş, Ama biz özellikle Demokratik Kadın Hareketi adına Ceylan Bağrıyanık'ın da heyette olması için ısrarcıyız. Bu konuda henüz olumlu ya da olumsuz bir dönüş olmadı. 5 kişilik bir heyetin bu hafta sonu gidebileceğini düşünüyoruz. Bu görüşmeden sonra biz ancak durum nedir, Sayın Öcalan'la yapılan görüşmeler hangi noktadadır, bunu o zaman öğreneceğiz diye konuştu.
1,5 SAAT NE EDER
TBMM 17 Aralık Soruşturma Komisyonu'nda yaşananları da eleştiren Demirtaş, Bakan'ı çağırıyorlar. Bakan oraya geliyor. 'Sınırlı bir saatimiz var' diyor, '1,5 saatimiz var' diyor. Biliyorsunuz, 1 saat 700 bin dolar. 1,5 saat ne eder, hesaplayın artık dedi.
Bu şekilde ciddiyetsiz bir soruşturmaya dayanak olmak istemedikleri için komisyondan çekildiklerini söyleyen Demirtaş, eski AB Bakanı Egemen Bağış'ın hediye açıklamasıyla ilgili olarak Bizde böyle bir kültür yok doğrusu. Kültür olsa da, o kadar para yok. Trilyonluk hediye bizim halkımızda yok. Bunu geleneğe bağlamak, hırsızlığı meşrulaştırmaya çalışmaktır şeklinde konuştu.
CUMHURBAŞKANI'NIN YETKİLERİNİ KISITLAMAK DAHA DOĞRU OLUR
Çözüm sürecinde muhatabınız Erdoğan mı, Davutoğlu mu sorusuna Demirtaş, bu süreçte ve bundan sonraki süreçte Cumhurbaşkanı dışındaki hiçbir yöneticinin Türkiye'de söz sahibi olamayacağını bildiklerini belirterek, şunları söyledi
Çözüm sürecinde de böyle bir durum var. Sayın Davutoğlu Başbakan oldu ama, bütün hükümet eylemlerini, söylemlerini, hareketlerini Sayın Erdoğan kullanıyor. Zaten Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce de bunu böyle yapacağını ilan etmişti. Açıkça, hükümet yetkilerini, parlamento yetkilerini gasp eden, bir fiili yarı başkanlık sistemine dönüştürdü Türkiye'yi. Bundan biz rahatsızız. Kendisi seçime girmiyor. Siyasi sorumluluğu yok. Attığı imzanın bile vatana ihanet dışında asla suçlaması bile yapılamıyor. Böyle bir durumda siyaset yapmaya devam edecek bir Cumhurbaşkanı varsa, o zaman yetkilerini Anasaya ile kısıtlamak daha doğru olur. Partimiz önümüzdeki dönem parlamentoya daha güçlü girmeyi başarırsa, Türkiye'de tek adamlık sisteminin, 'başkanlık sistemi' adı altında inşa edilmesine engel olacaktır.
HDP SEÇİME TEK BAŞINA GİRME HAZIRLIĞINDA
Seçime parti olarak girme hazırlıkları içinde olduklarını vurgulayan Demirtaş, 81 ilde HDP örgütleniyor. İlk defa bizim siyasi geleneğimizde 81 ilde ve birçok ilçesinde örgütümüz kurulmuş olacak. Cumhurbaşkanlığı seçimi önemli bir başarı ortaya çıkardı. Şimdi bunu parti olarak çok daha büyük başarıya dönüştüreceğimizi düşünüyoruz. Araştırmalarımız da bütün bu hedeflerimizi ortaya koyabileceğimiz veriler ortaya koyuyor. Biraz daha çalışırsak, kimsenin hayal edemeyeceği ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir. Cumhurbaşkanı seçiminde tek aday vardı. Şimdi 550 adayla, 550 Demirtaş'la seçime gireceğiz. Bunun etkisi büyük olacak diye konuştu.