Haberler

Hazine Müsteşarı Çelik Açıklaması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hazine Müsteşarı Osman Çelik, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) cayma ve çıkışların azaltılmasına yönelik düzenlemeyi yıl sonuna kadar tamamlamayı hedeflediklerini bildirdi.

Hazine Müsteşarı Osman Çelik, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) cayma ve çıkışların azaltılmasına yönelik düzenlemeyi yıl sonuna kadar tamamlamayı hedeflediklerini bildirdi.

Türkiye Sigorta Birliği'nden yapılan açıklamaya göre, birliğin ev sahipliği yaptığı toplantıda, Hazine Müsteşarlığı bürokratları ve sigorta sektörünün üst düzey yöneticileri bir araya geldi.

Hazine Müsteşarı Çelik, toplantıda yaptığı konuşmada, deprem sigortası konusunda kamu-özel sektör iş birliğinin başarılı bir örneği olan Doğal Afet Sigortaları Kurumu'nun (DASK) geldiği noktaya bakıldığında, bugün itibarıyla her iki konuttan birinin sigortalı olduğunun ortaya çıktığını kaydetti.

Çelik, benzer dünya örnekleriyle karşılaştırıldığında söz konusu rakamın iyi bir oran olsa da zorunlu deprem sigortasının ülke geneline tam anlamıyla yaygınlaştırılması çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

BES ve otomatik katılımdaki son durumu değerlendiren Çelik, şunları kaydetti:

"Özellikle orta ve uzun vadede yurt içi tasarruf oranlarının yükseltmesini, kişilerin emeklilik dönemindeki alım güçlerinde yaşayabilecekleri azalmanın önüne geçilmesini ve piyasa derinliğinin de artırılmasını öngörüyoruz. İlk 9 aylık dönemde otomatik katılım kapsamında sistemden ayrılmalar öngörülenin üzerinde gerçekleşti. Ancak bununla birlikte bu dönemde otomatik katılım aracılığıyla sisteme 3,2 milyon kişi katıldı. Bu rakam, 14 yılda bireysel emeklilik sistemine kazandırılan katılımcı sayısının yüzde 48'ine denk geliyor. Sistemde biriken fon tutarı ise 1,1 milyar liranın üzerine çıktı. Yani sistemin halihazırda olumlu bir tablo ortaya koyduğu açık. Bundan sonra yapılması gereken sistemdeki aksayan yönlerin doğru bir şekilde tespit edilip gerekli müdahalelerin yapılmasıdır."

"Sektörün hacminin büyütülmesi gerekir"

Osman Çelik, BES'in yaygınlaştırılmasına, cayma oranlarının ve sistemden çıkışların azaltılmasına yönelik düzenlemeyi yıl sonuna kadar tamamlamayı hedeflediklerini bildirdi.

Sektörün hacminin daha da büyütülmesi gerektiğini vurgulayan Çelik, bu konuda Hazine olarak sektörle yakın iş birliği içinde olmak istediklerini kaydetti.

Hükümetin de OVP'de sigorta ve bireysel emeklilikle ilgili hedefler koyduğuna değinen Çelik, bu çerçevede katılım sigortacılığı, kefalet sigortacılığı ve alacak sigortacılığının geliştirilerek bir yandan yeni finansal ürünler sunulurken, diğer yandan reel ve finansal sektörün destekleneceğini belirtti.

"BES'te cayma/çıkış oranı yüzde 57"

prim üretiminin

Türkiye Sigorta

Birliği Başkanı Can Akın Çağlar da sektörün prim üretiminin bu yılın ağustos sonu itibarıyla 29,7 milyar lira, aktif toplamının da 138 milyar lira olduğunu bildirdi.

Çağlar, yüksek büyüme potansiyeline sahip sektörün,

ekonomiye fon ve teminat sağlama rolüyle başta mega projeler olmak

üzere GSYH'nin yaklaşık 35 katına tekabül eden 95 trilyon liralık sigorta güvencesi verdiğini aktardı.

Geçen yıl sektörün toplam 23,4 milyar lira tazminat

ödediğini kaydeden Çağlar, 2017'de günde 50 bin 803 hasar gerçekleştiğini, buna

karşılık sektörün günde 71,7 milyon TL ödeme yaptığını belirtti.

Trafik

sigortasındaki 11 yıllık zararın 7,3 milyar liraya ulaştığına işaret eden Çağlar, BES'te

katılımcı sayısının 6,8 milyona, fon büyüklüğünün de devlet katkısı dahil 72,8

milyar liraya çıktığını kaydetti.

Çağlar, bu yıl başlatılan otomatik katılımla 15 Eylül itibarıyla BES'e giren 6 milyon çalışandan 2,6 milyonunun sistemde

kaldığını, cayma/çıkış oranının da yüzde 57 olduğunu bildirdi.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close