Haberler

Hayyam Garipoğlu'nun Yurt Dışına Çıkış Yasağı Kaldırıldı Sümerbank Davası

Hayyam Garipoğlu'nun Yurt Dışına Çıkış Yasağı Kaldırıldı
Sümerbank Davası
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yargıtay tarafından 2. kez bozulan bozulan Sümerbank'ın zarara uğratılmasına ilişkin aralarında Hayyam Garipoğlu'nunda bulunduğı 5 sanığın yargılanmasına yeniden başlandı.

-

* Yargıtay tarafından 2. kez bozulan bozulan Sümerbank'ın zarara uğratılmasına ilişkin aralarında Hayyam Garipoğlu'nunda bulunduğı 5 sanığın yargılanmasına yeniden başlandı.

* Mahkeme Heyeti, Sümerbank'ın eski sahibi Hayyam Garipoğlu'nun gecici süre ile yurtdışına çıkış yasağını kaldırdı.

Sümerbank'ı zarara uğrattıkları iddia edilen aralarında bankanın eski sahibi işadamı Hayyam Garipoğlu'nun da bulunduğu 5 sanık hakim karşısına çıktı.

HAYYAM GARİPOĞLU DURUŞMAYA KATILDI

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuksuz sanıklar Ali Resul Ergenç, Hayyam Garipoğlu, Cem Feridun Yeşil ve Metin Berk katıldı. Duruşmada sanık avukatları ile TMSF avukatları hazır bulundu. Duruşmada söz alan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF)'in vekili Nihan Eratik de davayla ilgili müdahillikten çekildiklerini belirterek, konuya ilişkin dilekçeyi mahkemeye sundu.

TMSF'NİN MÜDAHİLLİK SIFATI KALDIRILDI

Talebi değerlendiren mahkeme heyeti TMSF'nin müdahillik sıfatının kaldırılmasına oy birliği ile karar verdi. Sanık Hayyam Garipoğlu "Yargıtay bozma ilamına uyulmasını istiyorum." dedi. Diğer sanıklar da bozma ilamına uyulması gerektiğini belirttiler.

HAYYAM GARİPOĞLU'NUN YURTDIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI GEÇİCİ OLARAK KALDIRILDI

Garipoğlu'nun avukatı Orhan Kaya mahkemeye iki sayfalık dilekçe sunarak müvekkilinin yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmasını istedi. Mahkeme heyeti, sanık Garipoğlu'nun yurt dışına çıkış yasağının duruşma tarihinden itibaren gelecek duruşma tarihi olan 15 Mart 2011'e kadar geçici olarak kaldırılmasına hükmetti.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Sümerbank Davası'nda mahkeme, 1 Haziran 2005 tarihinde verdiği kararda Hayyam Garipoğlu'nu, "zimmet" suçundan 20 yıl, "nitelikli dolandırıcılık" suçundan da 7 yıl 3 ay 15 gün hapis cezasına çarptırmıştı. Ancak kararı inceleyen Yargıtay 7. Ceza Dairesi, Hayyam Garipoğlu hakkındaki hükmü esasa girilmeden usuli eksiklikler nedeniyle bozmuştu. Yeniden yapılan yargılamada ise 2007'de Garipoğlu hakkında "bankayı aracı kılmak suretiyle dolandırıcılık" ve "ihtilasen zimmet" suçlarından toplam 16 yıl 7 ay hapis cezası verilmişti. Bu kararda Yargıtay 7. Ceza Dairesi tarafından bozulmuştu. Daire kararında, zimmet miktarına nazaran hakça orandan ceza belirlenmesi gerekirken yeterli ve dosyaya uygun olmayan gerekçelerle Hayyam Garipoğlu hakkında en üst hadden özgürlüğü bağlayıcı ceza tayin edildiği belirtilmişti. Zimmet bedelinin bir kısımının soruşturma başlamadan önce ödendiği gözetilerek üçte iki oranında indirim yapılması gerekirken Hayyam Garipoğlu'nun cezasında hükümden önce ödendiği gerekçesiyle üçte bir oranında indirim yapıldığı belirtilen kararda, Garipoğlu hakkındaki hükmün bu nedenlerle bozulduğu kaydedilmişti. Daire, sanıklar Cengiz Biçer, Cem Feridun Yeşil, Ali Resul Ergeç ve Metin Berk hakkındaki hükümü ise çeşitli nedenlerle bozmuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close