Hayatta Kal Derneği İle Toplu Kalp Masajı Hayat Kurtarıyor
Hayatta Kal Derneği İstiklal Caddesi'nde düzenlenen "1. Erişkinlerde Temel Yaşam Kurtarma Zinciri Etkinliği" nde toplu kalp masajı yaptı.
Hayatta Kal Derneği, ani kalp durma vakasında herkesin yapabilecekleri ile ilgili farkındalık yaratmak amacıyla, geçtiğimiz günlerde İstanbul İstiklal Caddesi'nde "Toplu Kalp Masajı"yaptı. Yaşam Kurtarma Zinciri Etkinliği adı ile Türkiye Finans desteğiyle gerçekleşen etkinlikte, ani kalp durmasında ilkyardım olarak yapılabilecek doğru müdahale, insan maketleri ile uygulamalı olarak, Arp Sanatı Derneği'nin canlı performansı eşliğinde gösterildi.
Dernek Başkanı Doç. Dr Mutlu Vural, Yaşam Kurtarma Zinciri ile kamuoyunu bilgilendirmeyi hedeflediklerini belirterek; "Hastane dışında ani kalp durmalarına anında ve doğru müdahale edilememesi sonucu, yılda 100 bin kişi hayatını kaybediyor. Anında ve doğru müdahale ile herkesin hayat kurtarma olanağı var. İstanbul'da 11 farklı ilçe merkezinde halkımıza bu konuda bilgi verici eğitimler düzenliyoruz ve bu faaliyetlere arttırarak devam edeceğiz."dedi.
Temel Yaşam Kurtarma Zinciri adımlarını öğrenerek ani kalp durması geçiren hastaların %50-60 oranında hayata döndürülebileceğini ifade eden Vural, "İçinde yaşadığımız topluma, belki yanı başımızda olduğu yere yığılacak sevdiğimiz insanlara karşı sorumluluğumuzu yerine getirmek adına her yetişkin birey ani kalp durmasını 30 saniyede tanıyabilmeli, derhal 112'yi aradıktan sonra aralıksız kalp masajı yapmayı öğrenmelidir. Temel yaşam kurtarma zincirinin üçüncü halkası olan otomatik kalp şok cihazlarının toplu yaşam alanlarında bulundurulması da büyük önem taşıyor ve bu konudaki gerekli yasal düzenlemelerin ihmal edilmeden bir an önce hayata geçmesi gerekiyor" dedi.
Erişkinlerde Temel Yaşam Kurtarma Zinciri Etkinliği ilgi çekici görüntülere sahne oldu. Doç. Dr. Mutlu Vural'ın önerisiyle ani kalp durmasında farkındalık oluşturmak ve kalp masajı eğitimlerinde kılavuz olması için karşılıksız katkılarla etkinliğe özel bir şarkı hazırlandı. Sözleri Vural Şahin, bestesi Tuncay Yalın ve seslendirmesi Ali Avni tarafından yapılan "Hayatta Kal" isimli şarkının müziği Arp Sanatı Derneği yönetim kurulu üyesi Meriç Dönük tarafından arp ile yorumlandı. Dakikada 100 ritmindeki şarkının canlı müziği eşliğinde Haydar Işık'ın yönetmenliğinde 15 oyuncu insan maketi üzerinde toplu kalp masajı yaptı ve çeşitli beden hareketleriyle ani kalp durması, ilk yardım ve tekrar hayata dönme konularına dikkat çekildi.
Hayatta Kal Derneği'nin destekçilerinden Türkiye Finans'ın Genel Müdürü Derya Gürerk etkinlikte gönüllü olarak kalp masajı yaptı. Gürerk etkinlikle ilgili olarak, "Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sağlık konusunda, özellikle ilk yardım ve ilk müdahalede halkın bilinçlendirilmesi halk sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Hepimizin kolayca yapabileceği doğru ve anında müdahaleler sayesinde birçok vatandaşımızın hayata tutunmasını sağlayabiliriz. Türkiye Finans olarak ülkemizde kalp krizinde koruyucu hekimlik ve toplum temelli ilk yardım alanında öne çıkan kalp projeleriyle faaliyet gösteren Hayatta Kal Derneği'ni desteklemekten gurur duyuyoruz. Toplu Kalp Masajı etkinliği de yine toplum bilincini artırmaya yönelik çok etkili bir çalışma oldu, bu tarz çalışmaları desteklemeye devam edeceğiz" dedi.
Kanal T ailesi de Erişkinlerde Temel Yaşam Kurtarma Zinciri Etkinlikleri sırasında destek verdi.
Ani kalp durması ile ilgili bazı gerçekler:
· - Amerika ve Avrupa ülkelerinde her 100 ani kalp durması vakası gelişen hastadan beş ila 15'i tekrar hayata döndürülürken ülkemizde aynı durumda başarı oranının yalnızca %1
· - Ani kalp durmasında müdahale edilmeyen her dakika yaşama şansı yaklaşık yüzde 10 azalıyor.
· - Sadece üç dakika sonra beyin ölümü başlamakta ve 10 dakika sonra hayatta kalma şansı neredeyse tükenmektedir. Bu sebeple sağlık ekiplerinin hasta yanına henüz ulaşmadığı, ani kalp durmasının ilk dakikalarında toplum tarafından aralıksız kalp masajına başlamak altın değeri taşıyor.