Haberler
Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat: Yoğun savaşa hazırlanın

Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat

Türkiye sınırında kritik gelişme: Muhalifler, ikinci büyük kenti ele geçirmek üzere

Türkiye sınırında kritik gelişme! Muhaliflerin ikinci büyük kenti geçirmesi an meselesi

İslam Memiş uyardı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Kritik uyarı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Fuhuşa zorlanan 17 yaşındaki kızın anlattıkları kan dondurdu: Günde 180 kişi ile birlikte oluyordum

Günde 180 kişiyle birlikte olmaya zorlamışlar

"Hayata Dönüş"Te İlk Duruşma 23 Kasım'da

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bayrampaşa İçin Adalet Grubu, "hayata Dönüş Operasyonları" Kapsamında Yer Alan Bayrampaşa Cezaevi'ne İlişkin Davanın 23 Kasım'da Başlayacığını Duyurdu.

KESK Genel Başkanı Sami Evren: "Toplumsal hafızamızdan bu katliam silinmek istendi. Devletin, tutuklu yakınlarından özür dilemesi gerekiyor."

Bayrampaşa İçin Adalet Grubu, İstanbul Barosu'nda "19 Aralık hayata dönüş operasyonu" ile ilgili basın topantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Avukat Oya Aslan, "19 Aralık 2000'de yapılan ve 'Hayata Dönüş' adı verilen operasyonlarda aynı anda ülke çapında siyasi tutuklu ve hükümlülerin kaldığı 20 ayrı cezaevinde operasyon düzenlendi. Operasyon sonucunda 28 tutuklu ve 2 asker olmak üzere toplam 30 kişi hayatını kaybetti. Operasyona 'Hayata Dönüş' ismi verildi. Operasyonlar gerçekleştiğinde iktidarda DSP-MHP-ANAP koalisyonu bulunuyordu. Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit operasyonu, 'Teröristleri kendi terörlerinden kurtarma' olarak tanımladı. 22 Aralık 2000 günü sonunda 'Teröristler kendi terörlerinden kurtarıldı' ve F tipi cezaevlerine konuldular" diye konuştu.

İLK DURUŞMA 23 KASIM'DA

19-22 Aralık 2000 tarihleri arasında yapılan operasyonun Türkiye tarihinin en büyük ve kapsamlı cezaevleri operasyonu olduğunu söyleyen Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü: "22 Aralık 2000 günü pek çok açıdan artık yepyeni bir dönemin başlangıcıdır, F tipi dönemi. Bu dönem sadece cezaevlerini değil, tüm ülkeyi içine alan bir baskı dönemini işaret etmektedir. Operasyonlar sürerken dönemin Adalet Bakanı'nın 'Yarından sonra artık herşe farklı olacak' sözleri bu durumu yeterince çarpıcı şekilde anlatmaktadır. Operasyonları takip eden süreçte ve ölüm oruçlarında toplam 122 kişi hayatını kaybetti, 600'den fazla insan sakat kaldı.

Operasyonda şiddetin en boyutlu şekilde yaşandığı Bayrampaşa Cezaevi'nde 12 kişi yaşamını yitirdi, 55 kişi sakat kaldı. 6 kadının hayatını kaybettiği C-1 Koğuşu'nda 5 kadının yanarak, birinin de gazdan zehirlendiği bilirkişi raporuyla tespit edildi. 28 mahpusun katledildiği, yüzlercesinin yaralandığı bu operasyonun ardından hayatta kalmayı başaran mahpuslar hakkında davalr açıldı ve kendilerine uygulanan vahşete direndikleri için cezalandırılmak istendiler. Operasyonda 10 yıl sonra, 23 Kasım Salı günü Bayrampaşa Cezaevi'nin operayonu ile ilgili davanın ilk duruşması Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. Bayrampaşa'da yaşananların ve katliamların gerçek sorumlularının açığa çıkarılması için, katliam emrini verenlerin, planlayanların yargılanması ve cezalandırılması için Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davayı takip edeceğimizi kamuoyunun bilgilerine sunarız."

KESK Genel Başkanı Sami Evren de, "Toplumsal hafızamızdan bu katliam silinmek istendi. Devletin, tutuklu yakınlarından özür dilemesi gerekiyor."dedi. Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Şebnem Koru Fincancı ise, "Savaşta kullanılmayan gaz bombaları demokrasi mücadelesi verenler üzerinde kullanıldı" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title