"Hayata Dönüş Operasyonu" Davası
Mahkeme, hakkında koruma kararı bulunan tanık Zeki Bingöl'ün bir sonraki duruşmada hazır edilmesine karar verdi
Bayrampaşa Cezaevi'ndeki "Hayata Dönüş Operasyonu" sırasında görev sınırlarını aşarak 12 kişinin ölümüne sebep oldukları, 29 kişiyi öldürmeye teşebbüs ettikleri öne sürülen dönemin 39 jandarma görevlisinin yargılandığı davada, mahkeme, hakkında koruma kararı bulunan tanık Zeki Bingöl'ün bir sonraki duruşmada hazır edilmesine karar verdi.
Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, 12 tutuksuz sanık ile tarafların avukatları katıldı.
Duruşmada tanık olarak dinlenilen dönemin İstanbul İl Jandarma Komutan Yardımcısı Mehmet Polat, operasyonun yapıldığı tarihte karargahta olduğunu belirterek, operasyona katılmadığını söyledi. Polat, operasyonu Jandarma Genel Komutanlığı ile Jandarma Bölge Komutanlığı'nın planladığını ve kendilerinin bir görevi olmadığını ifade etti.
Mahkeme Başkanı Hayri Özdal, hakkında zorla getirme kararı bulunan o dönem jandarma yüzbaşı olan tanık Zeki Bingöl'ün adresinde bulunmadığının belirtildiğini aktardı.
Söz alan katılanların avukatı Ömer Kavilli ise Bodrum Asliye Ceza Mahkemesi'nde dönemin Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman'ın tanık olarak ifadesinin alındığını ancak Yalman'ın bildiklerinin çok azını anlattığını savundu.
Yalman'ın daha fazla bilgiye sahip olduğunu düşündüğünü ifade eden Kavilli, "Tanığın yol masraflarının mahkemece ödenmesi suretiyle duruşmaya çağrılmasını ve mahkeme heyeti tarafından yeniden sorguya çekilmesini talep ediyoruz" dedi.
Katılanların avukatı Erhan Ergun da Zeki Bingöl'ün mahkemeye gönderdiği dilekçesinde "Hakkımda koruma kararı çıkarılmıştır. Bu karar üzerine İstanbul 1. Özel Koruma Tabur Komutanlığı'nca, Emniyet Müdürlüğü ile koordineli şekilde gerekli tedbirler alınmaktadır" ifadesini kullandığını anlatarak, adresinin belli olduğunu söylediği Bingöl'ün duruşmada hazır edilmesini istedi.
Ara kararını açıklayan mahkeme, tanık Zeki Bingöl'ün bir sonraki duruşmada hazır edilmesi için İstanbul 1. Özel Koruma Tabur Komutanlığı'na ve emniyete yazı yazılmasını, tanık olarak dinlenilen Aytaç Yalman'ın ifadesindeki hususlarla ilgili belgelerin Jandarma Genel Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı Personel Başkanlığı ile Adalet ve İçişleri Bakanlığı'ndan istenmesine hükmetti.
Mahkeme, Bayrampaşa Cezaevi'nde yapılan operasyonla ilgili o dönem Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) aldığı bir karar olup olmadığının da MGK Genel Sekreterliği'ne sorulmasına karar vererek, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi. - İstanbul